Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2014 - Anul XIX, nr. 150 (5659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Supărare

Lungu, nemulţumit că lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare sunt în întârziere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Străzile răscolite vor face parte încă multă vreme din peisajul cotidian al municipiului Suceava şi vor provoca disconfort şoferilor şi locatarilor din zonele afectate. Primarul de Suceava, Ion Lungu, cel la care se contabilizează majoritatea nemulţumirilor cetăţenilor, consideră că o bună parte din vină o are constructorul lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă-canalizare, care nu respectă graficele de execuţie. Ieri, la finalul comandamentului de lucru, la care au participat reprezentanţii municipalităţii şi cei ai constructorului, Lungu s-a arătat nemulţumit că lucrările sunt în întârziere, subliniind că va sta pe capul constructorului până când aceste întârzieri vor fi recuperate.

El a menţionat că, săptămâna trecută, au fost finalizate lucrările pe şapte străzi, iar în aceste zile vor urma şi altele, unde gradul de execuţie este de 95-99%. „S-a lucrat mai bine în ultima săptămână, dar ritmul încă nu este cel pe care ni l-am dori. Vin două luni foarte bune pentru lucru, iulie şi august, care trebuie exploatate la maximum pentru că din septembrie pot să apară ploile şi iar ne încurcă socotelile. O problemă foarte importantă, care era una din cauzele întârzierii lucrărilor, cea a plăţilor restante, a fost rezolvată. Astăzi constructorii sunt plătiţi la zi. Banii vin pe linia Ministerului Fondurilor Europene prin ACET, iar domnul Groza (n.r. - Ştefan Groza, directorul general al ACET) mi-a spus că plăţile către constructori au fost făcute. Un motiv foarte important pentru ritmul nesatisfăcător al lucrărilor a dispărut. Ca atare, fac un apel la constructori să-şi mobilizeze forţele de muncă”, a declarat Lungu.

Primarul şi-a exprimat de mai multe ori scepticismul în ceea ce priveşte încadrarea în termenele stabilite şi finalizarea proiectului până în toamna acestui an, afirmând că va cere socoteală firmei Pfeiffer şi subcontractorilor acesteia. „Vom discuta şi cu conducerea centrală a firmei Pfeiffer, pentru că aici ne batem gura degeaba. Se pare că sunt probleme la nivelul subcontractorilor. Oricum, lucrările nu merg aşa cum trebuie, ăsta este adevărul”, a declarat, în mai multe rânduri, primarul de Suceava.

 

„Suntem în grafic”, declară managerul proiectului

Contactat, managerul proiectului, Mihai Roşca, ne-a informat, ieri, că pe contractul „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată din municipiul Suceava” firma Pfeiffer „este în grafic” şi că lucrează împreună cu cinci „colaboratori” (n.r. - întrebarea noastră a vizat numărul de firme la care Pfeiffer a dat lucrări în subantrepriză). Roşca a precizat că, în urma încheierii unui act adiţional, termenul de finalizare pe acest contract este 30 mai 2015. „Termenele avansate în cadrul comandamentelor săptămânale ce au loc la Primăria Suceava sunt termene de finalizare a unor obiective punctuale din contract”, a arătat inginerul Roşca. Acesta a spus că, în cadrul derulării unui contract de asemenea anvergură, „este inerentă apariţia unor probleme în execuţie”. „La ora actuală, problemele apărute nu sunt majore, fiind rezolvate împreună cu reprezentanţii beneficiarului ACET, ai primăriei şi ai celorlalţi factori implicaţi. Problemele apărute au fost privind proprietăţile private ce interferează cu traseul proiectat, existenţa nesemnalizată a utilităţilor în subteran etc.”, a afirmat managerul de proiect.

În ceea ce priveşte plata lucrărilor, Mihai Roşca a declarat că nu au fost nici un fel de probleme, toate termenele de decontare fiind respectate de beneficiar.

 

Noile reţele de apă-canal vor fi plătite firmei Pfeiffer Hoch cu 10 milioane de euro

Proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Suceava se derulează prin POS Mediu şi prevede extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă pe 76 de străzi, reparaţii la 25,4 de km de conducte pe 67 străzi din toate cartierele. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, au parte doar de reabilitare. Constructorul care a câştigat licitaţia este firma germană Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG, cu 44,93 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), reprezentând 70 la sută din valoarea estimată.

Acest proiect este parte a obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava”, cu o valoare iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia cuprinde 18 contracte, dintre care 12 contracte de execuţie de lucrări, trei contracte de servicii şi trei contracte de furnizare echipamente. Obiectul acestora îl fac şase municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea. Promovarea investiţiei prin Programul Operaţional Sectorial Mediu s-a făcut prin intermediul Asociaţiei Judeţene pentru Apă şi Canalizare Suceava (AJAC) Suceava, de către ACET Suceava, operatorul regional, în baza contractului de finanţare dintre Ministerul Mediului şi Pădurilor, în calitate de autoritate de management, şi ACET Suceava, în calitate de beneficiar.

Finanţarea este asigurată astfel: 76,49% grant al Uniunii Europene, din Fondul de coeziune; 11,70% din bugetul de stat; 1,80% din bugetele celor şase consilii locale beneficiare finale ale POS Mediu, în timp ce 10,01% reprezintă cofinanţarea operatorului regional ACET Suceava. Costurile finale ale POS Mediu au rezultat în urma licitaţiilor organizate pentru atribuirea celor 18 contracte, făcându-se o economie de circa 108 milioane de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu, nemulţumit că lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare sunt în întârziere.
 Vizualizări articol: 1349 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lungu, nemulţumit că lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare sunt în întârziere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei