Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2014 - Anul XIX, nr. 150 (5659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Consecinţe

Fostul fotbalist sucevean Liviu Goian, arestat pentru că s-a plimbat cu maşina cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei doi suceveni care derulează afaceri în Bacău, de multe ori în colaborare cu primarul Romeo Stavarache, nu au scăpat de arest. Liviu Goian, fostul fotbalist al CSM Suceava din 1985 şi frate cu internaţionalul Dorin Goian, a ajuns ieri după gratii alături de un alt sucevean, Liviu Vasile Cenuşă. Cei doi vor fi însoţiţi în arest de primarul Bacăului, Romeo Stavarache, într-un dosar în care sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Bacău, au cerut arestarea celor trei încă de săptămâna trecută, dar după perioada de reţinere de 24 de ore, Stavarache, Goian şi Cenuşă au fost lăsaţi să plece acasă. Împotriva celor trei, Curtea de Apel Bacău a luat măsura controlului judiciar, ceea ce implica şi o serie de obligaţii, printre care aceea de a nu se întâlni între ei şi de a nu discuta despre ceea ce se întâmplă în dosar, totul cu scopul de a nu influenţa ancheta.

Ceea ce s-a întâmplat chiar imediat după ce primarul şi cei doi oameni de afaceri au ieşit din arestul Poliţiei Bacău întrece orice închipuire, ei sfidând practic, cu bună ştiinţă, condiţiile impuse de judecători, ba mai mult luând şi în râs ceea ce li s-a cerut.

Aroganţa celor doi suceveni şi a edilului Stavarache nu a fost pe gustul procurorilor DNA Bacău, care ieri au cerut arestarea inculpaţilor pe motiv că aceştia au încălcat condiţiile stabilite joia trecută.

Curtea de Apel Bacău a admis cererea procurorilor DNA, astfel încât Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă au fost arestaţi pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia de ieri nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Iată ce spun interceptările telefonice realizate după ieşirea din arest preventiv

În propunerea de arestare preventivă formulată ieri, procurorii DNA Bacău au explicat şi ce anume i-a determinat să fie atât de drastici cu primarul şi amicii săi.

"Verificând din oficiu modul de respectare de către inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu a obligaţiilor impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi, constat că aceştia au încălcat cu rea-credinţă obligaţia de a nu se apropia şi de a nu comunica cu ceilalţi coinculpaţi. În acest context, în timp ce se afla încă în sediul poliţiei, la ora 22:49:05, inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat telefonic pe fiul coinculpatului Goian Liviu, Goian Claudiu Robert, între cei doi fiind purtată următoarea convorbire:

Goian Claudiu Robert: Alo!

Stavarache Romeo: Alo! Claudiu!

Goian C.R.: Da şefu’!

Stavarache R.: Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia... La Municipiu! La Municipiu! Goian C.R.: Şefu’! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!

Stavarache R.: Perfect!

Goian C.R.: Vă iau doar eu şi… Da? Ok!

Stavarache R.: Aa! Tu vii la Judeţ! La Judeţ vii!

Goian C.R.: La Judeţ! Corect, corect, corect!

Stavarache R.: În faţă acolo!

Goian C.R.: Da! Ştiu! Da, da, da! Da’... plec... Şi de acolo vă ia şi pe dumneavoastră, da?

Stavarache R.: Nu! Acuma problema-i aşa: Ăă... o să dau telefon să vină! Nu! Eu vin... ies... ei ies pe-acolo să nu-i vadă nimenea, eu tre’ să dau declaraţie la presă, că n-am cum! Ştii? Da? Mă... mă duc şi dau la... la Municipiu! Mă duc la Municipiu şi să... văd cine vine să mă ia de acolo. Da!

Goian C.R.: Şefu’! Boby e cu mine şi cu băiatu’ lu’... lu’ Liviu. Da’... o singură chestie! Pe aicea-i o grămadă de presă! Da!, de asta tot noi încercăm să vă scoatem din... declaraţii. Mai bine ieşiţi şi dumneavoastră acolo şi-i daţi mâine, frumos, la costum, în Primărie şi...

Stavarache R.: Da! Corect! Haide să ieşim...

Goian C.R.: Ok?

Stavarache R.: ... [neinteligibil – n.n.]...

Goian C.R.: Şefu’! Şefu’!

Stavarache R.: Da! Zi-i!

Goian C.R.: Vin... Vin doar... ăă... îmi daţi beep când sunteţi gata? Veniţi, v-am luat şi-am plecat! Nu mai stăm! Da?

Stavarache R.: La Municipiu! La Municipiu!

Goian C.R.: Şefu’! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!

Stavarache R.: Perfect!

Goian C.R.: Vă iau doar eu şi... Da? OK!

Stavarache R.: Aa! Tu vii la Judeţ! La Judeţ vii!

Goian C.R.: La Judeţ! Corect, corect, corect!

Stavarache R.: Da!

Goian C.R.: Îmi daţi beep când...

Stavarache R.: Ei, da’ ce? Da! La Judeţ! Tu unde eşti? Unde eşti acuma?

Goian C.R.: La Municipiu!

Stavarache R.: Eşti la Municipiu, da? Ăă... Stai un pic! Nu!

Goian C.R.: Şefu’! Dumneavoastră sunteţi gata acuma?

Stavarache R.: Eu sunt gata, mă! Dar... ăă... ieşim să vedem! Dacă ne dă voie să ieşim pe-acolo!

Goian C.R.: Păi vorbi... Rugaţi-i să... să ieşiţi pe-acolo, da? Şi... şi când sunteţi gata, eu am venit, v-aţi urcat în maşină ş-am plecat! ...[timp de şase secunde nu se aude nici o replică – n.n.]...

Stavarache R.: Da! Acuma! OK! Vii la Judeţ! Vii la Judeţ! În faţă la Judeţ, da?

Goian C.R.: Da, da! Să ieşiţi repede!

Stavarache R. : Da, da! Imediat! Da’ sunt şi-aicea? Sunt şi-aicea?

Goian C.R.: Acolo nu sunt! Acolo nu sunt!

Stavarache R.: Da, da! Hai! Pa! Acuma! Hai! Hai c-acuma ieşim! Bine! Pa! Pa!

La ora 22.52.36, aflându-se la ieşirea din sediul IPJ Bacău, inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat din nou pe Goian Claudiu Robert cu care a purtat următorul dialog:

Goian C.R.: Da şefu’! Îs în faţă! Haideţi!

Stavarache R. : Hai! Gata! Hai!

Potrivit imaginilor înregistrate de camera de supraveghere situată la ieşirea din sediul IPJ Bacău, cei trei inculpaţi au părăsit în acelaşi timp sediul instituţiei şi s-au urcat toţi trei în autoturismul condus de Goian Claudiu Robert, care îi aştepta în faţa porţii de acces. Conform acestor înregistrări, autoturismul în care se aflau cei trei inculpaţi a început deplasarea la ora 22:52.

În timp ce se aflau în autoturism, inculpatul Cenuşă Liviu Vasile, utilizând telefonul aparţinând inculpatului Stavarache Romeo, la ora 22:56:55 a apelat-o pe soţia sa, Cenuşă Carmen Gabriela, cu care a purtat următoarea discuţie:

Cenuşă Carmen Gabriela: Da?

Cenuşă Liviu Vasile: Bună, iubita!

Cenuşă C.G.: Bună, iubitule! Unde eşti?

Cenuşă L.V.: Uite, mă plimb prin oraş ... [râde– n.n.] ...cu primaru’ şi cu Liviu! ...[râde– n.n.]...

Cenuşă C.G.: Da?

Cenuşă L.V.: Îhî!

Cenuşă C.G.: Cine... conduce?

Cenuşă L.V.: Claudiu conduce.

Cenuşă C.G.: Claudiu? Da’ Alexandru unde-i?

Cenuşă L.V.: Nu ştiu unde-i… Unde-i Alexandru!

Cenuşă C.G.: Cum? Da’ Alexandru v-o aşteptat.

Cenuşă L.V.: Ăă!! Da’ noi am ieşit pe-ascuns, mă! Dă-i telefon, sună-l, că vin acasă!

Cenuşă C.G.: Unde acasă? Acasă la noi?

Cenuşă L.V.: Da! Da, da!

Cenuşă C.G.: Da’ n-ai cheie, n-ai nimic! Unde?

Cenuşă L.V.: Da’ tu unde eşti?

Cenuşă C.G.: Eu sunt la Anca!

Cenuşă L.V.: Aa! Păi şi eu am ajuns acuma la Anca! Bun!

Cenuşă C.G.: Da? Bun! Hai la Anca!

Cenuşă L.V.: ...[râde– n.n.]... Bine!

Cenuşă C.G.: Hai la Anca! Bun! Hai! Îs la poartă!

Cenuşă L.V.: Te-am pupat! Pa!

Cenuşă C.G.: Hai!

Cenuşă L.V.: ...[se adresează unei alte persoane– n.n.]...Măi! Am voie să...? O seară bună! Măi, mulţumim!

Cenuşă C.G.: Hai! Hai, hai, hai! Veniţi rapid! Hai!

Din coroborarea conţinutului convorbirilor telefonice cu imaginile înregistrate de camera de luat vederi de la sediul IPJ Bacău şi înscrisurile înaintate de Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă rezultă că inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au părăsit împreună sediul IPJ Bacău, s-au urcat în acelaşi autoturism şi s-au deplasat cu acesta la domiciliul celui dintâi. În această locaţie se aflau şi soţiile inculpaţilor Stavarache Romeo şi Cenuşă Liviu Vasile, Stavarache Anca, respectiv Cenuşă Carmen Gabriela. Inculpaţii Stavarache Romeo şi Cenuşă Liviu Vasile au coborât împreună din autoturism şi au rămas la domiciliul celui dintâi.

Din conţinutul convorbirilor telefonice rezultă şi reaua-credinţă a celor trei inculpaţi. Astfel, toţi inculpaţii au avut posibilitatea efectivă de a părăsi separat sediul Poliţiei municipiului Bacău, fiind aşteptaţi fiecare de câte un autoturism condus de şofer (pentru inculpatul Stavarache Romeo) sau membrii familiei (pentru inculpaţii Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu). Pe de altă parte, inculpaţii au realizat că încalcă obligaţia stabilită de judecător, fiind ironici cu privire la acest aspect: <Am voie să...?>, <Uite, mă plimb prin oraş ...[râde– n.n.]...cu primaru’ şi cu Liviu! ...[râde– n.n.]...> Aşa fiind, întrucât inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au încălcat cu rea-credinţă obligaţia impusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bacău, prin măsura preventivă sus menţionată, apreciem că se impune înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive. Apreciem că măsura solicitată este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, din atitudinea inculpaţilor rezultând că aceştia nu înţeleg să respecte obligaţiile dispuse de judecător în considerarea acestui scop. Contrar obligaţiilor impuse explicit de judecătorul de drepturi şi libertăţi, inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au stat împreună şi au comunicat direct între ei, după mai puţin de o oră de la aducerea la cunoştinţă a interdicţiei exprese din conţinutul hotărârii de punere în libertate. Aşa fiind, nu rezultă garanţii că în viitor inculpaţii vor respecta obligaţiile impuse”.

 

Care sunt acuzaţiile aduse celor trei

Cei doi suceveni şi primarul Romeo Stavarache sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Dacă edilul din Bacău este acuzat de cinci fapte de luare de mită, care i-ar fi adus beneficii necuvenite în sumă totală de circa 500.000 de euro, Liviu Goian este cercetat pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită, iar Liviu Vasile Cenuşă este anchetat pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Cei trei sunt acuzaţi că ar fi luat bani prin intermediul unor contracte de publicitate false de la diferiţi oameni de afaceri din Bacău, în schimbul acestor servicii primind anumite facilităţi din partea lui Romeo Stavarache.

Liviu Goian este administrator al unei firme din Bacău, dar şi al postului de televiziune 1TV din Bacău, în timp ce Liviu Vasile Cenuşă este proprietar al publicaţiei Ziarul de Bacău.

În dosar mai sunt cercetate şi alte persoane extrem de cunoscute, cum ar fi Costel Căşuneanu, cel cunoscut şi sub numele de „Regele Asfaltului”, dar şi directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Nord-Est, Constantin Apostol. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul fotbalist sucevean Liviu Goian, arestat pentru că s-a plimbat cu maşina cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache.
 Vizualizări articol: 2927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Fostul fotbalist sucevean Liviu Goian, arestat pentru că s-a plimbat cu maşina cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine!!!! trimis de
( 3 iul 2014, 00:12:57
Liviu Cenusa este varul Ancai Stavarache(Stanila) sotia primarului....Oamenii astia puteau trai linistiti practicandu-si meseria dar caracterul ..... Unii pur si simplu nu se multumesc cu un trai decent,ei vor lux,chiaburie.Acum au gasit de toate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei