Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2014 - Anul XIX, nr. 150 (5659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Abandon

Interes aproape de zero din parte elevilor romi de a urma liceul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În anul şcolar 2014-2015, locurile destinate elevilor de etnie romă din liceele sucevene vor rămâne, în cea mai mare parte, neocupate.

Deşi liceele din judeţ au pus la bătaie aproape 300 de locuri pentru romii absolvenţi de clasa a VIII-a, la toate profilurile şi specializările, doar 15 tineri de etnie romă s-au înscris pentru admiterea pe locurile rezervate lor.

Data până la care absolvenţii de gimnaziu de etnie romă s-au putut înscrie la liceu a fost 20 iunie, însă responsabilii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava spun că încă mai primesc cereri.

Potrivit prof. dr. Petru Crăciun, inspector şcolar pentru minorităţi al IŞJ Suceava, „numărul celor înscrişi este într-adevăr foarte mic. Repartizarea candidaţilor romi va avea loc în data de 8 iulie şi mai primim cereri până atunci dacă sunt cazuri speciale”.

Acesta a mai arătat că încurajează tinerii romi să-şi continue studiile, să nu abandoneze şcoala şi să înveţe o meserie.

„Îi sprijinim, îi încurajăm să vină la şcoală, să nu rămână fără carte”, a mai evidenţiat Petru Crăciun.

 

În 2013, s-au înscris 34 de absolvenţi romi pe 338 de locuri

Statisticile din ultimii ani arată că elevii de etnie romă nu sunt interesaţi de locurile special rezervate pentru ei. An de an, nici măcar un sfert din aceste locuri nu sunt ocupate. Anul trecut, pe cele338 de locuri de la licee s-au înscris 34 de absolvenţi romi.

„Una dintre explicaţii ar fi că mulţi dintre aceşti tineri încă mai au corigenţe şi nu s-au putut înscrie încă la liceu. Mai sunt care nu s-au prezentat la evaluarea naţională, iar alţii s-au îndreptat către clasele profesionale pentru a învăţa o meserie”, a mai precizat Petru Crăciun.

De cealaltă parte, mulţi dintre elevii din comunităţile de romi nu sunt interesaţi să-şi continue studiile după finalizarea şcolii gimnaziale fie pentru că situaţia materială a familiilor din care provin nu le permite, fie din lipsă de motivaţie.

 

Care este oferta liceelor?

Deşi experienţa ultimilor ani nu a evidenţiat un interes ridicat al elevilor romi de a absolvi liceul, 30 de licee din Suceava au alocat locuri pentru aceştia.

Romii pot alege dintre aproape 300 de locuri la toate profilurile şi specializările.

Numai în municipiul Suceava, 11 licee au locuri rezervate pentru elevii romi în clasele de a IX-a. Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, CN ”Mihai Eminescu”, CN de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Liceul cu Program Sportiv, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, Colegiul Tehnic „Alexandru I. Cuza”, CT „Petru Muşat”, CT de Industrie Alimentară, CT „Samuil Isopescu”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” au alocat elevilor de etnie romă, pentru anul şcolar 2014-2015, 70 de locuri, la toate profilurile.

La nivelul întregului judeţ, cele mai multe locuri sunt disponibile la Colegiul Tehnic Rădăuţi (26 de locuri), Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni (22 de locuri) şi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni (20 de locuri). Romii se pot înscrie şi în clasele învăţământului liceal seral sau cu frecvenţă redusă.

De menţionat că locurile alocate elevilor de etnie romă nu intră în repartizarea computerizată. Elevii vor fi repartizaţi în şedinţă publică în data de 8 iulie, la Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava, în funcţie de opţiunile lor, media de la evaluarea naţională şi media din anii de gimnaziu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interes aproape de zero din parte elevilor romi de a urma liceul.
 Vizualizări articol: 1705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Interes aproape de zero din parte elevilor romi de a urma liceul4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei