Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2014 - Anul XIX, nr. 150 (5659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Agricultura fără riscuri”

Agricultorii, invitaţi să adere la Fondul Mutual, care îi va despăgubi în caz de secetă sau boli la animale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescători de animale şi cultivatori de teren din judeţ au participat, ieri, în sala de şedinţe a Direcţiei Agricole Suceava, la o întâlnire cu conducerea Fondului Mutual „Pro Agro”, o asociere liber consimţită a producătorilor agricoli, care a fost înfiinţată recent cu scopul de a-i compensa financiar pe agricultorii care sunt în dificultate din cauza unor pierderi provocate de boli ale animalelor sau plantelor ori de incidente de mediu.

Această asociere, înfiinţată în baza Legii 2/2014 şi acreditată de Ministerul Agriculturii, asigură producătorii agricoli împotriva incidentelor de mediu şi a altor factori naturali, în baza unui principiu simplu. Toţi membrii contribuie cu o cotizaţie anuală, se adună un fond, iar cei care sunt în dificultate sunt ajutaţi pentru a nu intra în faliment.

 

65% din fond este asigurat din bani europeni şi bani de la bugetul naţional

Alex Jurconi, preşedintele Fondului Mutual „Pro Agro”, prezent ieri la Suceava, le-a explicat în detaliu fermierilor suceveni ce înseamnă noua asociere.

„Acest fond mutual înseamnă 13 mari organizaţii din România, asociaţii din sectoarele vegetal şi zootehnic, care deţin sau exploatează 3,3 milioane de hectare de teren din România. Europa a inventat aceste fonduri mutuale în agricultură, care sunt deja foarte dezvoltate în ţările membre ale Uniunii Europene. Noi, toţi producătorii agricoli, strângem câte puţin şi adunăm un fond care se duce la cei care se află în dificultate”, a explicat Alex Jurconi, subliniind că această asociere are ca obiectiv „Agricultura fără riscuri!”.

Ceea ce este foarte important, Fondul Mutual Pro „Agro” beneficiază, prin lege, de o cofinanţare de 65% de la fondurile publice (75% din fonduri europene şi 25% de la bugetul naţional). Asta înseamnă că la un leu strâns de membri se mai adaugă încă 2 lei din această cofinanţare nerambursabilă.

 

Pentru ce vor fi despăgubiţi membrii fondului

Întrebarea care se pune este care e diferenţa dintre acest fond mutual şi societăţile de asigurare.

„Noi nu suntem în concurenţă cu societăţile de asigurare, noi oferim un serviciu complementar, care despăgubeşte ce nu acoperă o poliţă de asigurare. Noi preluăm riscurile cele mai grele, de secetă, de îngheţ, pierderile de efective de animale din cauza bolilor şi chiar pierderile de venit, când sunt căderi de 30% faţă de preţul estimat”, le-a explicat Alex Jurconi fermierilor suceveni. 

O altă diferenţă faţă de societăţile de asigurare, banii cotizaţi nu sunt pierduţi după un an, iar dacă nu sunt de plătit despăgubiri importante bugetul se capitalizează.

 

Membrii vor plăti cotizaţii anuale suportabile

Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a arătat că înscrierea în acest fond mutual este încurajată de stat, pentru ca fermierii să se ajute în mod reciproc şi simultan. Cât de curând, prin apariţia acestui fond mutual, care ar putea avea în timp şi concurenţă, va dispărea noţiunea de despăgubire de la bugetul de stat.

Conform legislaţiei actuale, aderarea la acest fond mutual este opţională, însă, în timp, ar putea deveni „voluntar-obligatorie”, adică cine nu se înscrie va avea de achitat o penalizare. 

Agricultorii care devin membri ai Fondului mutual „Pro Agro” vor achita anual 1-1,3 euro la hectarul de teren cultivat, 10 lei pe cap de bovină, 0,20 lei pentru un porc, 0,10 lei pentru o ovină etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii, invitaţi să adere la Fondul Mutual, care îi va despăgubi în caz de secetă sau boli la animale.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii, invitaţi să adere la Fondul Mutual, care îi va despăgubi în caz de secetă sau boli la animale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 2 iul 2014, 17:58:47
OARE DIN ASTIA SUNT , CARE NE ASIGURA SI CASELE ????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei