Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2014 - Anul XIX, nr. 145 (5654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Ziua Internaţională a iei româneşti marcată şi la Vatra Dornei

Peste 300 de dorneni, dar şi turişti, au participat marţi, 24 iunie, de la ora 18.00, în Parcul staţiunii de munte, la un eveniment inedit. La invitaţia Casei de Cultură „Platon Pardău” din localitate şi a postului de radio Orion, cu toţii s-au adunat la Foişorul muzical pentru a sărbători ia şi cămaşa populară, ziua de Sânziene prilejuind românilor de pretutindeni să participe la acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Iei româneşti.

Dintre participanţi, peste 100 au purtat cu mândrie ia sau cămaşa tradiţională, făcând ca parcul să fie mai colorat ca niciodată, mai ales că, în ciuda codului galben de ploi, Vatra Dornei a avut parte de o după-amiază însorită.

"Ideea proiectului a fost de a-i determina pe dorneni ca în această zi, şi nu doar, să purtăm ia sau cămaşa tradiţională, adaptată la vestimentaţia modernă. Să o scoatem din lada de zestre a bunicii şi să o purtăm cu drag. Cu bucurie, constatăm că mesajul a fost receptat de multă lume şi ne-am întâlnit, într-un număr atât de mare, îmbrăcaţi în frumoasele ii sau cămăşi tradiţionale", ne-a declarat Violeta Codorean, referent cultural la Primăria Vatra Dornei şi iniţiatoare a evenimentului.

Un juriu, format din profesor - etnolog Paraschiva Abutnăriţei, directorul Ansamblului “Dorna Dorului”, Dumitru Candrea, profesor - artist plastic Valetina Petrescu Anechitei, dar şi reprezentanţi ai organizatorilor, au nominalizat candidaţii pentru premiul de cea mai frumoasă şi autentică ie şi cămaşă, premiile fiind oferite, prin tragere la sorţi, Mihaelei Anton, care a îmbrăcat o ie veche de 125 de ani, şi lui Cosmin Nica. Premiul pentru cel mai tânăr purtător de cămaşă tradiţională i-a revenit lui Alexandru Marinca, de doar 2 ani.

Un rol important în organizare l-au avut şi membrii Asociaţiei Vatra Dornei Tineret (VDT), 20 dintre ei venind îmbrăcaţi "regulamentar" la eveniment. "E pentru prima dată când mă îmbrac în cămaşă populară şi mă bucur că am această ocazie. E un eveniment frumos şi cred că ar trebui repetat", ne-a spus Vlad Vorobeţ, unul dintre membrii VDT, elev care a terminat clasa a XI-a. "Avem noroc şi de o vreme splendidă, toată lumea e bucuroasă că poate ieşi din tiparele modei de zi cu zi şi cred că ar trebui să purtăm mai des nestematele de cămăşi populare. Felicitări organizatorilor!", ne-a mărturisit şi Carmen Cătună, una dintre participante, care, pe lângă ie, a adus la eveniment şi un coş plin cu turtă dulce şi afinată, oferindu-le celor prezenţi.

În faţa foişorului au dansat membrii Ansamblului "Plaiurile Dornelor" de la Clubul Copiilor şi Elevilor şi au cântat melodii populare Maria Bârgăoanu, dar şi fraţii Miruna şi David Ţăran. Au fost prezenţi şi profesori de la Liceul "Ion Luca", oameni de afaceri, consilieri locali şi primarul Ilie Boncheş.

"Ceea ce m-a impresionat este că au venit foarte mulţi tineri, care au purtat cu mândrie cămăşile sau iile. E un aspect ce mă face să cred că păstrarea tradiţiei este, totuşi, pe mâini bune. Pentru noi a fost o onoarea să fim cooptaţi în acest proiect, pe care ne-am dori să îl permanentizăm" ne-a declarat Doru Bighiu, realizator de emisiuni radio-tv la Orion şi co-prezentator al evenimentului, alături de Violeta Codorean.

La final, după ce s-au prins într-o mare horă, toţi participanţii au fost protagoniştii unui photo-shooting realizat de artistul fotograf Flav Pop şi de discipolii săi Ciprian Pardău şi Mihai Buzilă, dar şi ai unui videoclip ,,best of”, realizat de Bogdan Leniuc, de la Orion TV. Acestea urmează a fi promovate pe pagina de Facebook a evenimentului. Tot din fotografii vor fi selectaţi şi cei care vor primi premiile pentru cea mai fotogenică prezenţă feminină/masculină.
Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti a fost propusă, anul trecut, de comunitatea online „La Blouse Roumaine” ajungând să fie sărbătorită de românii de pretutindeni pe data de 24 iunie, de Sânziene. Astfel, în 2013, şase continente, 48 de ţări, 109 localităţi şi 143 de evenimente au marcat această zi dedicată României şi românilor.

Andrei TIPA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Internaţională a iei româneşti marcată şi la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Internaţională a iei româneşti marcată şi la Vatra Dornei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei