Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2014 - Anul XIX, nr. 145 (5654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Incredibil

Muncitori în construcţii, plătiţi cu 1,20 de lei pe oră de firma Soconi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi muncitori în construcţii care au lucrat pentru firma Soconi Grand Construct SRL la reabilitarea podului de la Ostra, pe drumul judeţean 177A, au sesizat redacţia Monitorului de Suceava că nu şi-au primit banii de mai bine de două luni. Unul dintre muncitori ne-a declarat că este vorba despre 12-15 muncitori care, deşi au semnat contracte de muncă pentru salariul minim pe economie, în realitate au fost plătiţi cu 1,20 de lei pe oră de Nelu Opincaru, tatăl patronului. „Ne cumpăra de mâncare de 12 lei pe zi de la un magazin din sat, dar a luat pe datorie, nici acolo n-a plătit, şi nouă nu ne-a dat salariile nici acum. Suntem disperaţi, nu ştim ce să mai facem. Când îl întrebăm de salarii, zice că nu are bani”, ne-a spus unul dintre muncitori.

Un fost angajat a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava despre faptul că nu i-au fost respectate drepturile salariale, iar un control al ITM efectuat la sediul firmei în data de 20 iunie a.c. a scos la iveală că, potrivit documentelor, Soconi Grand Construct SRL are 27 de salariaţi activi, pentru care angajatorul nu poate face dovada că le-a achitat drepturile salariale pentru lunile aprilie şi mai. Altfel spus, statele de plată din ultimele două luni nu sunt semnate de angajaţi. 

 

ITM a dispus ca până pe 27 iunie Soconi să-şi plătească angajaţii

ITM nu are, potrivit legislaţiei, posibilitatea de a sancţiona acest aspect, în schimb poate dispune ca într-un termen scurt angajatorul să-şi plătească oamenii, în caz contrar fiind pasibil de o sancţiune contravenţională cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Aşa au procedat inspectorii de muncă şi au dispus ca, până în data de 27 iunie a.c., firma să achite toate drepturile salariale restante pentru toţi angajaţii. La începutul săptămânii viitoare, inspectorii ITM vor merge din nou la firmă pentru a verifica dacă termenul a fost respectat deoarece măsura dispusă de ITM are caracter obligatoriu.

Nelu Opincaru ne-a declarat, ieri, că vineri va achita restanţele salariale la toţi angajaţii şi motivul întârzierii este acela că nu i-au fost plătite lucrările executate. Potrivit acestuia, Soconi mai are de achitat câte 1.000-1.500 de lei fiecărui angajat, şi asta se va întâmpla în mod cert în data de 27 iunie.

Podul de la Ostra, care face legătura între localităţile Frasin şi Broşteni, a fost redat circulaţiei încă de luna trecută. Investiţia, licitată la 881.000 de lei, cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii, a ajuns la final la 1,04 milioane de lei şi a fost executată de Soconi Grand Construct SRL în calitate de subcontractor. Soconi Grand Construct şi Soconi Group au mai avut lucrări similare, cu finanţare de la CNI, contractate direct sau ca subcontractor: podul de la Roşcani – 3,150 de milioane de lei, podul de la Mănăstirea Humorului - 2,245 de milioane de lei şi la Soloneţ – 745.000 de lei. Podurile de la Roşcani şi Soloneţ sunt finalizate şi achitate, despre cel de la Ostra, Nelu Opincaru susţine că este finalizat şi recepţionat, noi însă avem informaţii că recepţia finală şi predarea către beneficiar - Consiliul Judeţean Suceava - de fapt nu au avut lor din cauza unor deficienţe. Podul de la Mănăstirea Humorului trebuia finalizat demult, însă din păcate lucrările nu sunt încheiate nici acum.

 

Săptămâna trecută Tribunalul Suceava a admis deschiderea procedurii de faliment pentru Soconi Group

În acte, proprietarul firmei Soconi Grand Construct este Alin Opincaru, dar în realitate de societate se ocupă tatăl său, Nelu Opincaru, patronul firmei Soconi Group, după cum ne-a spus chiar acesta.

Pentru firma Soconi Group, Tribunalul Suceava a admis, în data de 18 iunie a.c., deschiderea procedurii de faliment. Soluţia nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Datoriile firmei către creditori - primării, furnizori de utilităţi, fisc, Poliţia de Frontieră, furnizori de materiale şi servicii, bănci şi persoane fizice - se ridicau, la sfârşitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Nelu Opincaru instanţei, la cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă, la 5.834.105 lei (58,34 de miliarde de lei vechi), dar ar fi de fapt aproape duble, conform solicitărilor creditorilor.

Cum şi-ar putea primi banii oamenii, firmele şi administraţiile locale care l-au creditat în ultimii ani pe Nelu Opincaru este greu de estimat, de vreme ce înainte de depunerea cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă el a vândut către firma Soconi Grand Construct, patronată în acte de fiul său, 24 de automobile şi utilaje la preţul de 23.386 de lei, adică mai puţin de 1.000 de lei pe utilaj sau automobil. Cea de-a două firmă Soconi a fost înfiinţată în anul 2010 şi are acelaşi obiect de activitate ca cea pentru care săptămâna trecută Tribunalul Suceava a admis falimentul: lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. După cum îşi tratează angajaţii, pare a nu fi departe de modul de lucru brevetat de Soconi Group. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muncitori în construcţii, plătiţi cu 1,20 de lei pe oră de firma Soconi.
 Vizualizări articol: 3423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Muncitori în construcţii, plătiţi cu 1,20 de lei pe oră de firma Soconi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei