Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2014 - Anul XIX, nr. 145 (5654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă tărăgănată

Furtul a patru autoturisme, rămas fără nici un vinovat, deşi cel care a ridicat maşinile a fost identificat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie, cetăţean româno-german, a aflat că dosarul de cercetare privind furtul a patru maşini de pe proprietatea familiei sale din Ilişeşti, faptă petrecută în 2005, a fost clasat, prin prescripţia răspunderii penale, asta deşi la puţin timp de la comiterea faptei poliţia a identificat doi suspecţi, iar unul a şi recunoscut că el a luat cele patru autoturisme. Femeia, care spune că nu a putut veni mai mulţi ani în România deoarece soţul ei a fost grav bolnav, este revoltată şi de faptul că pe adresa ei din Germania a primit o singură înştiinţare de la poliţie, în 2006, cu privire la identificarea a doi suspecţi de furt, fără ca ulterior să mai primească vreo veste despre ancheta privind furtul.

Niculina Şerp este convinsă că ancheta a fost tratată cu dezinteres şi şi-a angajat un avocat cu ajutorul căruia pregăteşte mai multe plângeri împotriva celor care au făcut cercetări în acest caz.

 

Hoţii au furat treptat componentele maşinilor, iar apoi caroseriile lor

Soţii Niculina şi Ioan Şerp (bărbatul între timp a decedat) au o proprietate de 20 de ari de teren intravilan în comuna Ilişeşti, pe care îşi amenajaseră o baracă. În 2005, în perimetrul îngrădit, soţii aveau patru maşini, toate înmatriculate în Germania: un Mercedez Cobra, două Ford Siera şi un Ford Fiesta. De asemenea, mai aveau o rulotă în care cei doi locuiau pe perioada verii la Ilişeşti, în timp ce toamna plecau în Germania. Aşa au făcut şi în toamna lui 2004. Îmbolnăvirea bruscă a bărbatului a făcut ca familia să plece în grabă de la Ilişeşti, fără a mai apuca să-şi pună bunurile la adăpost.

„Din cauza poziţiei izolate a proprietăţii şi a lipsei de supraveghere, autoturismele au fost devalizate treptat, fiind sustras tot echipamentul, respectiv anvelope, scaune, elemente de caroserie, motoare, rulota auto, iar apoi, la data de 28.04.2006, am sesizat şi furtul celor patru caroserii auto rămase”, rezultă din ancheta efectuată în perioada 2005-2007 de poliţiştii de la Biroul Poliţiei Rurale a municipiului Suceava.

 

Cum au scăpat de răspundere cei doi suspecţi identificaţi de poliţie

Dacă furtul în sine, de pe o proprietate nelocuită o perioadă lungă, nu este deloc ieşit din comun, modul în care s-a derulat ancheta ulterioară naşte mari semne de întrebare. Poliţiştii anchetatori l-au identificat pe un anume Călin Virgil Olariu, din Gura Humorului, care a recunoscut că el a ridicat cele patru maşini, sau ce mai rămăsese din ele mai exact, şi le-a dus la fier vechi. Olariu s-a dat însă un cumpărător de bună-credinţă şi aşa a scăpat basma curată.

„Învinuitul recunoaşte fapta comisă, iar în apărarea sa declară că a fost dus în eroare de un tânăr care s-a dat drept rudă cu partea vătămată şi care i-a vândut cele patru caroserii auto contra unui telefon mobil, tânăr care ulterior nu a mai putut fi identificat”, se mai arată, negru pe alb, în referatul întocmit de anchetatori în 2007. Cum tânărul misterios nu a mai fost identificat, anchetatorii au considerat că Olariu nu poate fi trimis în judecată pentru furt, în condiţiile în care a luat maşinile crezând că are acordul „rudei”. O concluzie care a stârnit revolta părţii vătămate, o revoltă care pare cât se poate de justificată, în condiţiile în care ruda invocată nu a fost identificată şi nici nu ar exista, este convinsă Niculina Şerp.

În urma anchetei din 2007 a mai fost identificat un suspect, Ilie Cenuşă, care ar fi sustras mai multe bunuri din rulotă (două biciclete, un generator de curent, casetofon auto, aragaz cu butelie etc.). Acesta avea 15 ani în 2005, iar pe el vârsta l-a scăpat de trimiterea în judecată.

„Având în vedere că acesta avea la data săvârşirii faptei vârsta de 15 ani şi, fiind plecat din ţară, nu a putut fi expertizat pentru a se stabili dacă a săvârşit fapta cu discernământ, se va infirma rezoluţia de începere a urmăririi penale”, a stabilit procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava în 2007. Cercetările au fost continuate ulterior, pentru identificarea misterioasei rude care l-ar fi dus în eroare pe cel care a ridicat maşinile, fără însă a se ajunge la nici un rezultat.

 

„Cred că acest caz a fost tratat în bătaie de joc de la un capăt la altul”

Niculina Şerp, care începând din 2013 a început să se interesezeinsistent de dosarul său, a aflat că în mai 2014 Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a clasat cauza penală, întrucât a intervenit prescripţia faptelor.

„Cred că acest caz a fost tratat în bătaie de joc de la un capăt la altul, plecând de la faptul că nu am fost înştiinţată despre cursul anchetei, pentru a putea apela la căile de atac la care aveam dreptul”, a declarat Niculina Şerp, care este hotărâtă să se îndrepte cu plângeri penale împotriva celor care s-au ocupat de caz. Femeia se întreabă cum au putut anchetatorii să ia de bună afirmaţia lui Olariu, cu privire la o persoană care i-ar fi dat acordul să ridice maşinile, în condiţiile în care acesta nu a oferit nici o dată concretă despre identitatea acesteia.

Marea problemă pentru reclamantă este că cei mai mulţi dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz s-au pensionat între timp, iar despre redeschiderea anchetei este greu de vorbit, în condiţiile în care faptele de furt s-au prescris.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furtul a patru autoturisme, rămas fără nici un vinovat, deşi cel care a ridicat maşinile a fost identificat.
 Vizualizări articol: 2376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Furtul a patru autoturisme, rămas fără nici un vinovat, deşi cel care a ridicat maşinile a fost identificat4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei