Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2014 - Anul XIX, nr. 145 (5654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Proba de foc

Cerinţele ultimei probleme de la proba de matematică i-au pus în dificultate pe absolvenţii claselor a VIII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aşteptată cu mari emoţii şi considerată proba de foc a examenului de evaluare naţională, proba la matematică le-a dat ceva bătăi de cap absolvenţilor de clasa a VIII-a care au susţinut ieri testarea. La ieşirea din examen, mulţi dintre ei au mărturisit că subiectele au fost abordabile, cu excepţia ultimului, care a constat într-o problemă de geometrie în spaţiu.

Dezamăgiţi de dificultatea ultimelor cerinţe, elevii examinaţi au recunoscut că nu au reuşit să abordeze toate subpunctele, însă îşi pun speranţe că celelalte cerinţe au fost rezolvare corect.

La nivelul judeţului Suceava, 6.795 de elevi au susţinut această probă, iar 138 au absentat. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava au menţionat că cea de-a două probă a evaluării naţionale s-a desfăşurat în condiţii normale, fără să se fi înregistrat incidente sau tentative de fraudă.

 

Geometria în spaţiu a ridicat probleme candidaţilor

Proba scrisă de matematică a avut trei subiecte, fiecare cu mai multe cerinţe. La primul subiect, notat cu 30 de puncte, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul unor operaţii simple, aria unui romb, perimetrul unui tetraedru. Subiectul al II-lea, notat tot cu 30 de puncte, le cerea elevilor să calculeze o medie geometrică, să rezolve exerciţii cu funcţii etc. Subiectul al III-lea a fost alcătuit din două probleme de geometrie, una de geometrie plană şi una de geometrie în spaţiu.

Cu toate că nu a rezolvat ultima cerinţă, Roxana Vrânceanu, absolventă a claselor V-VIII la Colegiul “Petru Rareş” Suceava, speră să fie punctată cu o notă mare.

“Primele două subiecte au fost foarte uşoare, dar ultimul subpunct de la ultima problemă a fost greu pentru majoritatea dintre noi. Nimeni nu a prea ştiut să-l facă. Geometria în spaţiu e mai grea. Sper să iau 9 şi ceva”, a mărturisit tânăra la ieşirea din examen.

“Cred că am făcut de un 7,50, nu am fost niciodată bună la mate. La final a fost puţin mai complicat, era o problemă cu o cutie de carton, în formă de prismă dreaptă, ne dădea nişte dimensiuni şi trebuia să aflăm aria suprafeţei cartonului folosit pentru confecţionarea cutiei”, a menţionat Roxana, o altă absolventă a claselor de gimnaziu ale colegiului.

Cu toate că problemele nu au fost uşoare, au fost şi elevi care au ieşit din sălile de examen uşuraţi, zâmbitori şi încrezători în propriile cunoştinţe.

“N-a fost foarte greu. Pot spune că ultimul subiect a fost mai dificil, dar l-am rezolvat. Mă aştept să iau peste 9,50. La matematică am fost şi la olimpiadă, nu a fost necesar să mă pregătesc foarte mult”, a mărturisit Maria Cristina.

Totodată, colega sa Andra a spus că s-a descurcat la proba de matematică, însă pentru asta s-a pregătit tot anul şcolar.

“A fost foarte bine, eu m-am descurcat. Nu a fost atât de uşor ca anul trecut, dar a fost bine. La algebră se descurcă toată lumea, la geometrie a fost mai greu. Am făcut tot anul variante, am rezolvat şi acasă, şi la clasă”, a spus eleva.

Majoritatea candidaţilor au aşteptat până la epuizarea completă a timpului alocat înainte să predea lucrarea profesorilor supraveghetori.

 

Părinţii au fost copleşiţi de emoţie

Emoţii la fel de mari au avut şi părinţii elevilor examinaţi. Încă de la debutul probei, grupuri de părinţi au început să apară în faţa centrelor de examinare.

Dacă pentru elevi temerile au luat sfârşit odată cu începerea probei de matematică, părinţii au aşteptat, frângându-şi mâinile şi având o mină îngrijorată, în faţa unităţilor de învăţământ ieşirea primilor copii.

Doi elevi din judeţ au susţinut proba de matematică în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale. Conform purtătorului de cuvânt al IŞJ, insp. Laura Hacman, „un elev al Colegiului Naţional <Mihai Eminescu> Suceava a solicitat prelungirea timpului alocat probei cu încă o oră, iar un elev al Şcolii Gimnaziale <Mihai Eminescu> Rădăuţi a susţinut testarea la domiciliu, acesta fiind nedeplasabil”.

 

Vineri se vor afişa rezultatele

În aşteptarea rezultatelor, care se vor afişa mâine, elevii pot consulta baremul de corectare, în funcţie de care îşi pot aproxima nota. Tot mâine, elevii nemulţumiţi de notă pot depune contestaţii, rezultatele finale urmând să fie afişate în data de 2 iulie.

Elevii vor fi repartizaţi la liceu pe baza mediei de la această evaluare (75%) şi a celei generale din clasele V-VIII (25%). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cerinţele ultimei probleme de la proba de matematică i-au pus în dificultate pe absolvenţii claselor a VIII-a.
 Vizualizări articol: 2621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cerinţele ultimei probleme de la proba de matematică i-au pus în dificultate pe absolvenţii claselor a VIII-a4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei