Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2014 - Anul XIX, nr. 136 (5645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ofertă

Ghid practic pentru salvarea satului bucovinean ca destinaţie turistică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Naţional de Informare Turistică, a editat broşura „Satul bucovinean ca  destinaţie turistică. Cum îl protejăm şi promovăm?”, ca o culegere de recomandări practice pentru păstrarea peisajului cultural al Bucovinei. Potrivit unui comunicat remis de biroul de presă al Consiliului Judeţean, ghidul se adresează locuitorilor satelor Bucovinei, autorităţilor locale, investitorilor din turism şi tuturor celor care îndrăgesc zona.

Satele cele mai afectate de intervenţii negative în peisaj sunt cele aşezate de-a lungul principalelor artere de circulaţie turistică. „Drumurile către mănăstirile monumente UNESCO sunt presărate cu construcţii noi: unele prea mari, altele prea strident colorate, altele <străjuite>, în loc de fostele porţi bucovinene, de garduri pe care tronează lei sau şoimi de ipsos. Aceste practici în construcţii au început să fie sesizate şi criticate de turişti, iar pe termen lung vor conduce la modificarea ireversibilă a ceea ce reprezintă Bucovina ca destinaţie turistică”, se arată în comunicat.

 

Confortul a trecut în faţa tradiţiei

Autorii apreciază că multe dintre intervenţiile negative nu sunt cauzate de intenţii condamnabile, ci pur și simplu locuitorii satelor au dorit case noi, confortabile şi s-au inspirat din tipologia urbană românească sau străină.

Ghidul de bune practici prezintă argumente şi exemple pozitive de destinaţii turistice care au conservat și valorificat peisajului construit, precum și recomandări de adaptare a caracteristicilor arhitecturii tradiţionale la construcţiile noi din Bucovina - corpul casei, acoperişuri, faţade, prispă, foişor, ferestre şi uşi, talpa şi temelia casei, detalii, porţi şi garduri, curtea şi fântâna, drepturi şi obligaţii ale primarilor cu privire la păstrarea imaginii satului, amenajarea spaţiilor publice rurale pentru a promova satul ca destinaţie turistică.

 

„Aşa da”, „Aşa nu”

Broşura este o culegere de recomandări ce vizează tehnicile de construcţie a caselor, dar şi amenajarea spaţiului public, prezentând în imagini exemple „Aşa da” şi exemple „Aşa nu”, studii de caz care explică detaliat practici pozitive şi negative din satele județului Suceava. Multe fotografii au fost puse la dispoziţie de proprietarii de pensiuni sau au fost realizate de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Turism, în urma cercetărilor de teren realizate în ultimii trei ani, în cadrul campaniei „Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o casă!”.

Alte imagini au fost puse la dispoziţie de artiştii fotografi Sorin Onişor, Pedro Palamar şi Victor Rusu.

Broşura este rezultatul muncii unor specialişti în etnografie, arhitectură, turism şi al cooperării unor instituţii şi organizaţii precum Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Asociaţia de Dezvoltare Economică şi Regională, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Nord-Est şi Asociaţia pentru Turism Bucovina. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ghid practic pentru salvarea satului bucovinean ca destinaţie turistică.
 Vizualizări articol: 1704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ghid practic pentru salvarea satului bucovinean ca destinaţie turistică5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei