Primăria comunei Şaru Dornei, Administrația Parcului Naţional Călimani şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava au organizat, în perioada 14 – 15 iunie, a IX-a ediţie a manifestării cultural-artistice şi turistice „La poale de Călimani” - Sărbătoarea bujorului de munte, în comuna Şaru Dornei. Această sărbătoare care se organizează în fiecare an a început cu un Tedeumoficiat de un sobor de preoţi.
“Ne aflăm într-un loc cu totul deosebit care ne îndeamnă pe noi toţi să păstrăm natura, să păstrăm mediul care ne înconjoară pentru a ne putea desfăşura activitatea noastră din fiecare zi. Neîndeplinind anumite lucruri vom culege ceea ce poate se întâmplă în multe locuri din ţară şi în lume în urma defrişărilor de terenuri sau a altor lucruri dăunătoare pământului. În această regiune nu s-au întâmplat evenimente meteorologice care să ne afecteze viaţa de zi cu zi şi de aceea suntem datori să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne călăuzească paşii pentru a ne putea desfăşura activitatea în bune condiţii în folosul nostru şi al comunităţii, creându-ne locuri bune de a trăi şi a ne desfăşura activitatea”, a precizat preotul paroh Căilean Mihai.
Expoziţii şi lansări de carte de ziua muntelui Călimani
După cuvântul de bun venit din partea gazdelor şi a reprezentantului Consiliului Judeţean Suceava, consilierul judeţean Ioan Abutnăriţei, au fost prezentate publicului cele mai recente apariţii editoriale ale scriitorilor Paraschiva Abutnăriţei, Lucia Nila, Gheorghe Paţa şi Casian Balabasciuc, alături de autori luând cuvântul şi muzicolog dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Suceava, şi fiica satului Şarul Dornei Minorica Dranca, directoarea Muzeului Etnografic din Vatra Dornei.
“An de an mai punem câte o petală la bujorul de munte, aici la poalele de Călimani, la Şaru Dornei. Vă mulţumesc celor care sunteţi prezenţi la această frumoasă sărbătoare, pentru că sunteţi alături de această frumoasă comună care este un muzeu în aer liber. Mulţumesc gazdei noastre, Administrația Parcului Naţional Călimani, pentru implicarea în organizarea acestei manifestări, oferindu-ne inclusiv sediul pentru a găzdui aceste lansări de carte şi vernisajul unor expoziţii”, a spus Ioan Cătălin Iordache, primarul comunei Şaru Dornei.
Manifestările închinate bujorului de munte, organizate în prima zi la Punctul de observare de la Administraţia Parcului Naţional Călimani, au continuat cu intervenţia prof. Virgil Popescu privind reflectarea cadrului natural şi a celui social istoric în toponimia comunei Şaru Dornei şi cu vernisajul expoziţiei de sculptură a lui Doru Ureche, al expoziției de tablouri şi icoane a pictorilor Rodica Buscu, Viorel Pavel, Teodora Panţiru, Alex Palma, al expoziţiei de insigne şi medalii aparținând colecționarului Sorin Toderaşcu, al expoziţiei numismatice a colecţionarului Gelu Toderaşcu, al expoziţiei foto “Parcul Naţional Călimani”, al expoziţiei de pictură având ca temă tot Parcul Naţional Călimani, văzut de elevii din comună.
Liliana Dumbravă şi Ana Melinte au organizat pentru cei prezenţi la Şaru Dornei un atelier în care au confecţionat obiecte de artizanat, iar “Crenguţele de brad” din Şaru Dornei au prezentat un recital de muzică folk.
Bujorul de munte, atracţia pentru turişti
Dacă pentru localnici expoziţiile şi spectacolele artistice au fost principalul punct de atracţie, pentru turiştii veniţi în Bazinul Dornelor şi care au dorit să ajungă în aceste două zile la Şaru Dornei, principalele atracţii au fost excursiile organizate în munţii Călimani, fiecare grup fiind însoţit de un ghid al Parcului Naţional Călimani. Pe lângă peisajele superbe, mulţi au putut admira pentru prima oară Rezervaţia Geologică 12 Apostoli, Rezervaţia Ştiinţifică Jnepeniş cu Pinus cembra, bogăţia de culori oferită de secţiunea muntelui Călimani în zona fostei exploatări miniere de sulf, lacul Iezer de la poalele Vârfului Răchitișşi bujorul de munte, o floare inedită, care timp de două săptămâni formează “covoare” roz-ciclam unicat.
“Ne aflăm la altitudinea de 1.900 de metri, suntem deasupra fostei exploatări de sulf din Călimani, în Şaua Negoiu, iar în spate avem Pietrosul Călimani, cel mai înalt vârf din zonă. Astăzi are un aspect mai plăcut pentru că este acoperit cu bujor de munte. Aceasta este perioada de vârf a bujorului şi majoritatea vârfurilor din Călimani sunt acoperite de câte un covor de bujori de munte.
Cei care vor să ajungă aici o pot face plecând din satul Gura Haitii pe drum până în fosta exploatare şi de acolo pe jos pe traseele turistice marcate. Nu încurajăm varianta cu maşina, în primul rând din cauza drumului şi apoi pentru că suntem într-un parc naţional, iar mijloacele motorizate sunt poluatoare, provoacă zgomot”, ne-a spus ing. Liviu Huţanu, informatician şi responsabil cu activităţile de turism din Parcul Naţional Călimani.
Zi dedicată folclorului
Duminică, manifestările au continuat cu vizitarea Parcului Naţional Călimani, plecările iubitorilor de drumeţii montane având loc la ora 7,00 şi la ora 10,00. De la ora 12,00, în centrul comunei, fanfara din Calafindeşti a dat startul distracţiei.
După festivitatea de premiere a familiilor care aniversează 50 de ani de căsătorie, pe scenă au urcat Grupul vocal “Cântecul Muntelui”, Ansamblul folcloric “Cetina Călimanilor”, Grupul folk “Crenguţa de brad” Şaru Dornei, Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor Neagra Şarului, Ansamblul folcloric al Şcolii Răstoliţa, judeţul Mureş, Ansamblul folcloric “Şieuţ” din Bistriţa-Năsaud, Ansamblul folcloric “Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, Ansamblul folcloric din Dorna Candrenilor, Ansamblul folcloric “Arcanul” al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, Ansamblul folcloric “Coşnencuţa” din Coşna, Ansamblul folcloric “Poieniţa” din Poiana Stampei. Au susţinut recitaluri şi au primit aplauze din partea numeroşilor spectatori soliştii vocali Oana Moraru, Remus Pascariu, Călin Brăteanu, Doina şi Ciprian Petroaie.
Seara s-a încheiat pe ritmuri de muzică uşoară, dansuri cu trupa “Cristal Dance” din Şaru Dornei, un moment lăutăresc şi un foc de tabără.