Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 iun 2014 - Anul XIX, nr. 135 (5644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Satul care râde de proști

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută, într-o zi după prânz, ”inginerul” Budigău, cunoscut pentru priceperea lui de a inventa farse și de ”a face mișto” de toată lumea, a fost găsit pe un drum care leagă o cârciumă cu mese la șosea de domiciliul său, o hardughie betonată cu lei la poartă. Am pus ghilimele la calitatea lui universitară fiindcă ea absentează din documente și din pregătirea reală a lui Budigău. El abia dacă a isprăvit un liceu industrial din Urlați, dar încropirea unei echipe de constructori care lucrează, de la revoluție încoace, pe unde poate și ce poate, i-a conferit o derogare de studii, iar apelativul a devenit, prin învechire, funcțional și aproape legitim. Domnul inginer Budigău, văr cu Birbirel, achizitor financiar al primăriei, are calitatea netulbură de îndoieli de a-i crede pe toți ceilalți proști. Proștii din echipa lui, mereu alții, fiindcă puțini rezistă multă vreme cu inginerul, nu pentru că le zice astfel, ci pentru că uită să-i plătească, l-au aflat pe inginer sforâind în mașina personală, un Ford luat la mâna a doua, pe care muncitorii i-l spală în fiecare dimineață, găsindu-l plin de noroi, de parcă Budigău ar umbla noaptea pe câmp după bufnițe. Unul mai curajos l-a tras de nas, ceea ce a produs o întrerupere de vocalize prin nasul erectil, dar nu trezirea posesorului. Atunci a început hazul. Unul, neplătit de trei luni, căruia Budigău i-a turnat cândva magiunul rămas într-un borcan, în cizme, spre deliciul echipei care s-a prăpădit de râs, a zis să-i lege o sfoară de prestigiosul lui nas, prevăzut și cu o încârligătură anatomică, și s-o petreacă apoi pe după mânerul ușii. Trezindu-se, Budigău va deschide portiera, spre a se ușura după cât a turnat în el, iar nasul, cu proprietar cu tot, va avea de suferit. Nu, a zis altul, poreclit în sat Nastratin, fiindcă se ține mereu de șotii. Facem și asta, dar îl punem și cu capul pe volan, propune el. Cheile sunt în contact, mașina țipă tare, aude tot satul. Va veni aici și polițaiul. Unii vor crede că a murit. Constatând că e mort de beat, se vor prăpădi de râs. Drumul era cam lăturalnic, vecin mai ales cu pădurea. Budigău a dormit cu capul pe volan o noapte și a doua zi până după prânz, timp în care mașina a claxonat până și-a dat obștescul sfârșit. Nu l-a trezit nimeni.

Morocănos și cu nasul julit a apărut, îmbrăcat ca alaltăieri, la șantier – un acoperiș în țigănie, unde ”proștii” lui erau de cu zori pe schele. ”Trăiți, dom inginer”, au răgnit ei. Budigău a tăcut. Încruntarea lui echivala cu încă două chenzine întârziere la plată. L-a chemat pe șeful de echipă, unul din Lapoșul Mic, poreclit Frecție. Toți îi zic Frecție de când era mic. Mumă-sa punea ventuze, descânta și făcea frecție cu țuică bolnavilor din sat. De aici i s-a trans porecla, care-i de fapt un omagiu postum adus priceputei femei care l-a adus pe lume. Du-te, i-a zis inginerul, cu trei oameni la Poiana Romanilor, în spate, spre pădure. Mi-au furat nenorociții mașina. Ia ici cheile. Trage-o cu un tractor că nu mai are curent, împinge-o, fă ce crezi, dar iute, nu te mai uita ca boul. De unde știți, a clipit șiret Frecție, că e acolo? Mi-a zis ăla de are stână și umblă cu oile. E acolo sigur. Vezi cum o aduci. Unul de pe acoperiș, care bătea șipcă pentru lindab, și-a dat cu ciocanul în mână tot încercând să-și astupe râsul.

Întâmplarea a ajuns la mine printr-un gardian public. Satul încă râde, constat eu. La oraș nu se mai amuză nimeni de nimic. Actualul președinte al patriei, am citit undeva, a fost găsit, pe când era ministru de drumuri, lângă Arcul deTriumf, la 5 dimineața, dormind cu capul pe volan. Mașinile l-au tot ocolit, fiindcă era în mijlocul traficului. Unul Nicușor Constantinescu, azi căutat de sănătate de DNA (înțeleg că e bolnav de-adevăratelea, ferească Dumnezeu!), a fost filmat într-o poziție asemănătoare, la Constanța. Nu s-a prăpădit nimeni de râs. Mai mult, primul a fost ales președinte de țară, al doilea reales președinte de Consiliu Județean, ce mare scofală că s-a îmbătat și Budigău și mașina s-a oprit la jumătatea traseului spre casă?! Vezi că avem, i-am mai zis eu, alegeri la toamnă. Poate, cu un asemenea CV, îl propulsăm pe Budigău! Ce zici? Are șanse mari!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Satul care râde de proști.
 Vizualizări articol: 3595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Satul care râde de proști2.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Metehne vechi trimis de
(14 iun 2014, 23:41:50
CHIAR MA INTREBAM CAND O SA-TI REIEI VECHILE OBICEIURI DE ATI ANINA CLONTII VENINOSI IN FUNDUL CUIVA...adica a lui Base...uite ca ti-ai revenit...iar personajele tale inventate nu au haz...
2.   Penibil trimis de
(15 iun 2014, 08:34:11
Băi cap pătrat,de câte ori vrei să-ți repet să nu-l mai copii pe Marin Preda ?
Provoci greață.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei