Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2014 - Anul XIX, nr. 113 (5622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Bilanţ

În Câmpulung Moldovenesc s-au realizat investiţii de 67 de miliarde de lei vechi în mandatul primarului PNL Mihăiţă Negură

Valoarea investiţiilor realizate în Câmpulung Moldovenesc de la bugetul local în ultimii doi ani depăşeşte suma de 6,7 milioane de lei (67 de miliarde de lei vechi). Primarul PNL din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, şi-a prezentat bilanţul la aproape doi ani de la preluarea mandatului, din care a reieşit faptul că, în această perioadă, în acest municipiu au fost făcute investiţii importante atât în infrastructură, cât şi în modernizarea unor şcoli, a parcurilor sau a blocurilor ANL.

Din bilanţ reiese faptul că încă de la începutul mandatului, primarul, împreună cu reprezentanţii PNL din Consiliul Local, a făcut toate demersurile pentru realizarea obiectivelor propuse prin programul electoral de la alegerile locale din 2012. Mai mult, trebuie evidenţiat faptul că deşi primăria din Câmpulung Moldovenesc a fost obligată să înregistreze în luna septembrie 2013 o sumă de 71 de miliarde de lei vechi, reprezentând arierate pentru lucrările la pârtia de schi de pe masivul Rarău, primarul liberal Mihăiţă Negură a reuşit printr-o gestionare corectă a banului public să achite în şase luni de zile o parte din sume, de 38 de miliarde de lei vechi, către societăţile comerciale care au lucrat la pârtia de schi, şi în acelaşi timp, în doi ani de mandat, a reuşit să facă investiţii cu bani din bugetul local în valoare de 67 de miliarde de lei vechi.

„Deşi primăria nu a primit fonduri de la bugetul de stat, administraţia liberală a municipiului a reuşit, printr-o gestionare corectă a banului public, să realizeze mai multe investiţii din bugetul local”, a spus liberalul Negură.

 

Sediul primăriei din Câmpulung a fost reabilitat în totalitate

Mihăiţă Negură a arătat că unul dintre principalele obiective pe care le-a avut a fost achiziţionarea parţială a unor spaţii din cadrul actualei primării, spaţii care au fost retrocedate conform Legii restituirii proprietăţilor abuziv confiscate. El a explicat că pentru aceste spaţii a fost achitată suma de 160.000 de lei, pentru o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, bani asiguraţi de la bugetul local. „De asemenea, au fost reabilitate toate spaţiile din sediul primăriei, valoarea investiţiei fiind de 400.000 de lei. Şi vreau să precizez că sediul primăriei nu a fost reabilitat din anii '90 şi erau condiţii improprii pentru desfăşurarea unor activităţi normale într-o instituţie publică”, a explicat Mihăiţă Negură.

El a adăugat că tot de la bugetul local a fost alocată o sumă de 600.000 de lei pentru realizarea unor investiţii la spitalul municipal, spitalul de psihiatrie, cabinetele şcolare, precum şi la ambulatoriul de specialitate.

Primarul PNL Mihăiţă Negură a mai arătat că investiţii importante au fost realizate şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din unităţile de învăţământ din Câmpulung. Astfel, în cei doi ani de mandat a fost reabilitat acoperişul Şcolii „George Voevidca”, investiţia fiind de 250.000 de lei, la aceasta adăugându-se reabilitarea faţadei, a acoperişului şi a grupurilor sanitare de la Şcoala “Bogdan Vodă“, în valoare de 215.000 de lei.

Alte investiţii în unităţi de învăţământ au mai presupus reabilitarea acoperişului şi a grupurilor sanitare, în valoare de 185.000 de lei, la Şcoala „Theodor Stefanelli”, precum şi achiziţionarea unei centrale termice pe combustibil solid în valoare de 110.000 de lei la Liceului Tehnologic Nr. 1. Nu în ultimul rând, Negură a amintit şi de reabilitarea acoperişului pentru grădiniţa de la Stadion, de la bugetul local fiind alocată suma de 60.000 de lei.

 

Lucrările de la blocurile ANL, finalizate după cinci ani în care au fost oprite

Primarul PNL din Câmpulung Moldovenesc a declarat că în perioada mandatului său au fost finalizate şi lucrările la blocurile ANL, pentru ca acestea să poată fi repartizate tinerilor din acest municipiu. Mihăiţă Negură a arătat că finalizarea lucrărilor la utilităţile aferente celor 80 de apartamente şi garsoniere construite în anul 2009 au însemnat realizarea unor investiţii în alimentările cu energie electrică, cu apă şi gaz metan, precum şi construcţia canalizări cu subtraversarea râului Moldova. Valoarea totală a acestor lucrări realizate din bugetul local a fost de 1,7 milioane de lei. „Astfel, după o luptă de cinci ani de zile, aceste apartamente şi garsoniere au fost repartizate tinerilor din Câmpulung Moldovenesc”, a subliniat liberalul Negură.

Pe de altă parte, el a amintit şi de investiţiile în reabilitare şi lucrări de construcţie a reţelei de apă şi canal din acest municipiu. Mihăiţă Negură a arătat că un proiect în curs de execuţie este finanţat prin programul naţional de dezvoltare locală, din Fondul de Mediu, şi presupune construcţia de reţele de apă în zonele Calea Bucovinei, Zorilor, Mihail Sadoveanu, Buneşti, Balta Trestiei. Proiectul presupune construcţia a 12 kilometri de reţele pentru 350 de familii, investiţia fiind de 2,31 de milioane de lei.

La acestea se adaugă şi reabilitarea şi construcţia reţelelor de apă şi canal în zonele Hălăuceanu, Sirenei, Trandafirilor, Valea Seacă, Mihai Dodu, Tudor Vladimirescu, Calea Bucovinei, Simion Florea Marian. Investiţia presupune lucrări la 8 kilometri de reţele de canalizare şi 15 kilometri de reţele de apă, cu o valoare de 16,2 milioane de lei, bani asiguraţi prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Menţionăm că municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost nevoit să apeleze la un credit de finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a realiza lucrările la reţelele de apă şi canalizare, investiţii necesare pentru a continua lucrările de asfaltare şi pavare a trotuarelor, aceasta din urmă fiind realizată din fonduri europene. S-a ajuns în această situaţie deoarece vechea conducere a Consiliului Judeţean, care a gestionat master planul de reabilitare a reţelelor de apă şi canal la nivel judeţean, nu a acordat nici un euro, fără nici un motiv întemeiat, municipiului Câmpulung Moldovenesc. Pentru finalizarea proiectului <Reabilitare Urbană>, finanţat de Uniunea Europeană, municipiul a fost nevoit să apeleze la banca de finanţare cu o cofinanţare de 19,6%, la care se asigură din buget suma de 1,5 milioane de lei pentru începerea lucrărilor la reţelele de apă şi canal”, a declarat liberalul Negură.

El a adăugat că primăria a demarat procedurile pentru promovarea unui nou master plan în valoare de 24,5 milioane de euro, cu o cofinanţare de 2%, din fonduri europene, pentru reabilitarea întregului sistem de apă şi canal.

 

Piaţă modernă, realizată în parteneriat cu o firmă privată

Mihăiţă Negură a mai spus că o altă problemă cu care locuitorii din Câmpulung Moldovenesc se confruntă este cea a condiţiilor din piaţa agroalimentară. „Având în vedere ca toţi primarii din '90 şi până în prezent au promis comunităţii că vor reabilita şi construi o piaţă modernă, şi nu au reuşit acest lucru, am decis să demarăm în forţă procedurile pentru ca locuitorii municipiului nostru să aibă în cele din urmă o piaţă modernă”, a spus Negură.

El a arătat că primăria a reuşit anul acesta să demareze acest proiect printr-o asociere de participaţie cu o firmă de construcţii din Câmpulung Moldovenesc. Valoarea investiţiei este de 3.000.000 de lei, sumă care va fi asigurată de asociatul principal, Negură ţinând să precizeze că acesta este un exemplu de parteneriat public-privat în care primăria asigură terenul, iar societatea comercială realizează construcţia. El a mai spus că investiţia trebuie finalizată în anul 2016.

Primarul PNL din Câmpulung Moldovenesc a ţinut să mai precizeze că, în perioada în care a deţinut funcţia de primar, Consiliul Local a alocat 130.000 de lei pentru construirea unui adăpost modern pentru câinii fără stăpân. Mihăiţă Negură a mai spus că tot pentru gestionarea acestei activităţi, în anul 2014 s-a alocat suma de 60.000 de lei, iar darea în folosinţă a adăpostului va fi în iunie 2014.

Mihăiţă Negură a mai declarat că în cei doi ani de mandat au fost alocate sume importante şi pentru modernizare infrastructurii, a spaţiilor verzi şi a instalaţiilor ornamentale din oraş. Astfel, în cursul anului 2013 a fost alocată suma de 230.000 de lei de la bugetul local pentru reabilitarea infrastructurii pe străzile T. Stefanelli, Plopilor şi Căprioarei. „Putem aminti aici şi de continuarea lucrărilor de reabilitare a trotuarelor cu pavaje pe DN 17 şi pe străzile Calea Bucovinei şi Calea Transilvaniei, valoarea investiţiei fiind de 2,2 milioane de lei, bani de la bugetul local. Lucrările vor începe în luna iunie 2014 şi vor fi finalizate în anul 2015”, a declarat Negură. El a mai spus că tot de la bugetul local s-au alocat aproximativ 400.000 de lei pentru amenajarea spaţiilor verzi în zonele din centrul municipiului şi a parcului Mihai Eminescu.

De precizat că actuala conducere a Câmpulungului a scos în evidenţă acest municipiu şi prin ornamentele de sărbători, instalaţiile ornamentale amplasate în oraş fiind apreciate de turişti.

 

Pârtia de schi rămâne o prioritate pentru primarul din Câmpulung

Primarul PNL din Câmpulung Moldovenesc a declarat că una dintre preocupările sale cele mai importante este deblocarea proiectului pentru construcţia pârtiei de schi de pe masivul Rarău, o investiţie care va asigura atât dezvoltarea acestui municipiu, cât şi a întregii zone. El a amintit că acest proiect a fost promovat de Guvernul României prin programul „Schi în Carpaţi”, valoarea investiţiei finanţată din bugetul de stat în perioada 2010-2011 fiind de 10 milioane de euro.

Mihăiţă Negură a arătat că lucrările executate în 2012 au avut o valoare de 7,1 milioane de lei, însă nu au fost achitate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, mai mult, au fost transferate ca datorii ale primăriei. El a ţinut să reamintească faptul că până în prezent primăria a achitat 3,8 milioane de lei, urmând ca în 2014 să mai achite 3,3 milioane de lei. „Printr-o gestionare corectă a banului public din bugetul local, am reuşit să plătim o parte din această masivă datorie şi totodată să asigurăm şi sume importante din buget pentru realizarea obiectivelor de investiţii menţionate. Însă în condiţiile în care pentru continuarea lucrărilor la pârtie avem doar promisiuni, acest obiectiv este în conservare, iar primăria a acţionat în instanţă constructorul pentru nefinalizarea lucrărilor la termenul stabilit prin contract”, a mai spus Mihăiţă Negură cu privire la acest proiect.

De precizat că tot pentru a încerca să finalizeze acest proiect, primarul Mihăiţă Negură şi consilierii PNL ai acestui municipiu le-au solicitat parlamentarilor liberali să iniţieze un proiect de lege prin care toate investiţiile demarate şi executate într-o proporţie de peste 50% să fie finalizate obligatoriu, indiferent de culoarea politică a Guvernului României.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În Câmpulung Moldovenesc s-au realizat investiţii de 67 de miliarde de lei vechi în mandatul primarului PNL Mihăiţă Negură.
 Vizualizări articol: 2721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
În Câmpulung Moldovenesc s-au realizat investiţii de 67 de miliarde de lei vechi în mandatul primarului PNL Mihăiţă Negură3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei