Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2014 - Anul XIX, nr. 113 (5622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Laureat la Los Angeles

Tânăr din Solca, singurul elev român premiat în SUA, la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniel Cosovanu, elev alLiceului Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, a fost premiat de Patent and Trademark Office Society (SUA) în cadrul celei mai mari competiții de știință și inginerie din lume, dedicată tinerilor - Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Concursul a avut loc la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai, Daniel fiind sigurul elev din lotul României care a fost laureat.

Delegația României a fost alcătuită de cinci elevi, dintre care trei suceveni - Octavian Coca și Ștefan Dascălu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, şi Daniel Cosovanu, de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, aceștia fiind însoțiți de conf. univ. dr. ing. Dan Milici.

 

Invenție premiată pentru originalitate, creativitate și elemente de noutate

Invenția cu care Daniel a intrat în competiție constă într-un generator solar de aer cald,elevul identificând o modalitate de a încălzi încăperile cu ajutorul energiei solare. Generatorul solar de aer cald nu poluează, este făcut din materiale refolosibile (doze de suc, bere) și are costuri scăzute.

La festivitatea de premiere a Intel ISEF, în afara organizatorilor concursului, printre cei care şi-au arătat aprecierea faţă de invențiile tinerilor s-au numărat numeroase asociaţii ştiinţifice americane sau internaţionale, parteneri ai competiției.
Potrivit lui Daniel, “sponsorii speciali ai acestei competiții au acordat o serie de distincții. Eu am fost premiat de o companie de patente din SUA pentru originalitatea proiectului, creativitate, elementele de noutate și explicațiile bine făcute ce au însoțit invenția. Am primit o diplomă și un premiu în bani”.

Daniel ne-a mai mărturisit că s-a gândit să patenteze invenția sa, însă acest fapt presupune costuri foarte ridicate.

Elevul din Solca lucrează de peste un an la generatorul pe care l-a creat.

“Desigur că aș mai putea aduce îmbunătățiri generatorului, însă acest lucru ar însemna cercetare la un alt nivel, teste și măsurători mai precise și mai ample”, arată elevul sucevean.

Intel ISEF 2014 a adunat peste 1.700 de elevi de liceu din întreaga lume. Premiile puse la bătaie de organizatori au avut o valoare totală de peste cinci milioane de dolari.

 

Vrea să urmeze Facultatea de Astronautică și Aeronautică, în SUA

Daniel Cosovanu este în clasa a XI-a. Studiile superioare vrea să le urmeze în cadrul unei Facultăți de Astronautică și Aeronautică, undeva în SUA.

“Dacă nu voi reuși în SUA, voi încerca în Anglia, poate chiar și România”, spune elevul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr din Solca, singurul elev român premiat în SUA, la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume.
 Vizualizări articol: 4305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Tânăr din Solca, singurul elev român premiat în SUA, la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(20 mai 2014, 16:52:29
Merita toata admiratia si deosebit respect din partea noastra. Dar nu pot sa nu ma intreb daca guvernul, si indeosebi domnul Ponta a auzit de reusita acestui minunat elev. Si asta pentru ca nu mai departe de seara trecuta, l-am vazut si auzit pe primul ministru cum se umfla in pene cu reusita gimnastelor - care merita si ele felicitari. Ba mai mult, a dublat "in direct" premiile pentru intreaga echipa de gimnastica. De ce oare NUMAI SPORTUL "fizic" ii da gata? SPORTUL MINTII nu nu le spune nimic?
1.1  RE: Felicitari trimis de
(20 mai 2014, 19:19:02
Felicitari pentru performanta. Va avea grija cine trebuie sa ni-l fure si pe acest tanar. Locomotiva Romaniei e vanduta de mult la altii. Ce e mai bun si inseamna performanta e alungat din Romania pentru ca aici sant lupi si tot ce e bun si are valoare e mancat. Macar daca am sti si noi romanii ca santem buni la ceva in IUE, sa zicem la fabricat dopuri de pluta am avea senzatia ca santem tratati "ca si egali in marea familie europeana".
1.2  RE: Felicitari trimis de
(21 mai 2014, 00:40:48
tu doar atat sti sa faci dopuri de pluta? la ce iti trebuie dopuri sa-ti bagi in currrrrr?
1.3  RE: Felicitari trimis de
(21 mai 2014, 12:17:26
Citez din clasici : cetatene ejti idiot. Mey nu vezi ca s-au inchis fabricile ca au cazut cam toate ramurile industriei. Chestie cu dopurile era o metafora care se dorea sa exprime neputinta tarii in a-si cladi un viitor durabil datorita restrictiilor impuse de altii. Schespisiu era daca am fi fost si noi lasati sa avem monopol la construit dopuri de pluta ca si asa santem tratati ca si cooperativa munca invalizilor de altii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei