Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mai 2014 - Anul XIX, nr. 99 (5608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anomalie

500.000 de euro, blocaţi deoarece stomatologii din şcoli nu se angajează că vor trata doar elevi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de copii suceveni nu au fost niciodată la un stomatolog, deşi judeţul nostru se numără printre puţinele din ţară care încă mai are cabinete dentare şcolare, în care elevii sunt consultaţi şi trataţi gratuit. Cu echipamente vechi de peste 30 de ani, deşi primăria are banii necesari pentru investiţii, cabinetele şcolare din municipiul Suceava sunt neatractive pentru elevi, însă nici medicii şcolari nu se străduiesc foarte tare să îi atragă. Efectele se văd pe termen lung pentru că aceşti copii riscă să aibă la maturitate dinţii deja cariaţi sau cu defecte de creştere care îi afectează pe tot parcursul vieţii. Asta în condiţiile în care în Europa peste jumătate dintre copiii cu vârste între 5-7 ani nu au carii la dinții de lapte, iar fenomenul de reducere a numărului cariilor dentare observate la copii este în proces de extindere la adolescenți și adulți tineri, potrivit statisticilor OMS.

 

Dr. Ioan Costea: „Menirea stomatologilor în şcoli este să se ocupe în principal de copii”

Mulţi părinţi consideră că îngrijirea dinţilor temporari ai copiilor nu este o prioritate pornind de la premisa că dinţii de lapte vor fi înlocuiţi cu cei definitivi, cu toate că o carie netratată pe dinţii de lapte poate conduce nu numai la dureri şi abcese, ci şi la o creştere defectuoasă a dinţilor definitivi.

Cei care pot schimba această situaţie sunt medicii dentişti şcolari, puţini câţi au rămas, şi primăriile care au cabinetele în responsabilitate.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, dr. Ioan Costea, ne-a declarat că judeţul Suceava, cu cele 16 cabinete stomatologice şcolare şi 19 medici dentişti, este printre puţinele din ţară care mai au reţea şcolară. „La un moment dat, au rămas doar patru judeţe care mai aveau reţea stomatologică şcolară. Mă felicit că Suceava a fost unul dintre ele”, a declarat dr. Costea.

Cu toate acestea, şeful stomatologilor suceveni s-a arătat nemulţumit de modul în care funcţionează cabinetele şi de degradarea stării de sănătate a dinţilor copiilor. „Dacă fiecare dintre stomatologii şcolari ar vedea doi elevi pe zi, ar însemna 40 de elevi pe lună, 400 pe an, deci în judeţ ar fi consultaţi şi trataţi 8.000 de copii într-un an. Dacă tot tratează adulţi, pot să se ocupe şi de doi copii pe zi. Or asta nu se întâmplă, în condiţiile în care ei nu plătesc chirie şi utilităţi la cabinet şi primesc salariu de la primărie. Menirea lor în şcoli este să se ocupe în principal de copii”, spune dr. Costea.

Salariile medicilor şcolari sunt cele pe care le aveau aceştia în urmă cu patru ani, când cabinetele şcolare au fost preluate de administraţiile locale.

 

Primarul Ion Lungu: „În aceste cabinete nu au acces doar copiii din şcoli, şi asta ne-a creat reţineri în a investi”

Potrivit primarului de Suceava, Ion Lungu, un medic primar are un salariu lunar brut de 3.500 de lei, un medic specialist 2.900 de lei şi un medic simplu 2.100 de lei. Fondurile pentru salarii vin de la Ministerul Sănătăţii, în schimb cele pentru materiale şi dotări sunt asigurate de primărie. Primarul Lungu ne-a declarat că ar avea la dispoziţie pentru investiţii circa 500.000 de euro, dar are rezerve în demararea lor deoarece are suspiciuni în legătură cu corectitudinea medicilor.

„Noi putem face dotarea, într-o primă fază am putea investi circa 500.000 de euro, dar în aceste cabinete nu au acces doar copiii din şcoli, şi asta ne-a creat reţineri în a investi. Am început discuţii cu cadrele medicale, vrem să elaborăm un regulament foarte strict în legătură cu consultaţiile şi sperăm ca medicii să înţeleagă, pentru că nu putem face investiţii pe bani publici în spaţii folosite în interes privat”, a precizat Lungu.

Coordonatorul medicilor stomatologi şcolari, dr. Marcel Tcaciuc, spune însă că în cabinetele din şcoli doar „accidental” medicii ar mai face şi tratamente private, iar unul dintre argumente ar fi că aceste cabinete „sunt vai de capul lor”, cu dotări de acum 30 de ani. Singurele aparate mai noi sunt cele de sterilizare a instrumentarului. „Nu este adevărat că se dau consultaţii private. Eu nu-mi pot imagina că un coleg care are cabinet pus la punct îşi cheamă pacienţii la cabinetul de la şcoală. Poate accidental un părinte să ceară o consultaţie, dar altfel nu”, afirmă medicul.

 

Dr. Marcel Tcaciuc: „Încercăm să drămuim banii pe care îi avem şi să supravieţuim”

 

În municipiul Suceava sunt opt cabinete şcolare, în care lucrează zece stomatologi. Cu excepţia doctorului Tcaciuc, care lucrează la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, toţi ceilalţi dentişti au şi cabinete private. Programul lor în şcoli este de şapte ore pe zi, de luni până vineri, deci timp pentru consultarea tuturor copiilor ar fi. Dr. Tcaciuc susţine că la fiecare cabinet ar veni în medie 150 de copii lunar, însă nu ne poate convinge cu registrul de consultaţii şi tratamente că cifra ar fi reală: „Vin 7-8 copii pe zi la consultaţii şi tratament, la orele de dirigenţie avem activitate de prevenţie. În general, copiii vin când îi doare”.

Din păcate, activitatea de prevenţie se rezumă la simple expuneri în orele de dirigenţie. Nu există nici măcar obligativitatea ca fiecare elev să fie consultat de stomatolog cel puţin o dată pe an, la începutul anului şcolar. Aşa se face că în jurul cabinetelor dentare este plin de gumă de mestecat, arată dr. Tcaciuc, aruncată de elevii care încearcă să înlăture astfel mirosul neplăcut provocat de tartrul dentar, gingivite sau carii, în loc să meargă la doctor să trateze gratuit cauza.

În ciuda sumelor mici alocate de primărie pentru achiziţia de materiale stomatologice - circa 100 de milioane de lei vechi anual, în două tranşe, şi a faptului că scaunele stomatologice sunt ca de frizerie, dr. Tcaciuc spune că într-un cabinet şcolar se pot efectua tratamentele cariilor simple şi complicate, extracţii şi tratamentele profilactice ale cariei dentare. Tratamentele agresive se fac sub anestezie, cu medicamente de bună calitate, astfel că durerea, cea care induce frica de dentist, este diminuată sau inexistentă. „Încercăm să drămuim banii pe care îi avem şi să supravieţuim. Toate produsele cu care lucrăm sunt de import şi foarte scumpe, dar aparatele merg, chiar dacă nu arată foarte bine. Dacă primăria vrea cu adevărat să investească în cabinete, cred că se poate rezolva simplu problema consultaţiilor. Medicii prinşi că fac asta să fie penalizaţi, până la desfacerea contractului de muncă”, consideră dr. Tcaciuc.

 

În străinătate copiii merg obligatoriu la stomatolog cel puţin o dată la şase luni

În municipiul Suceava au cabinete stomatologice şcolile gimnaziale Nr. 1 (cel mai bine pus la punct, prin grija conducerii şcolii, conform doctorului Tcaciuc), Nr. 3, Nr. 4 şi Nr. 8, liceele „Ştefan cel Mare”, „Petru Rareş”, „Petru Muşat” şi „Samoil Isopescu”. Din motive necunoscute, şcolile Nr. 2, Nr. 5 şi Nr. 11 şi-au pierdut cabinetele.

În judeţ, la Gura Humorului, Vatra Dornei şi Rădăuţi, sunt câte două cabinete şcolare, iar la Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc câte unul.

În celelalte ţări ale Uniunii Europene, părinţii îşi duc copilul la stomatolog înainte ca acesta să împlinească 1 an. Motivaţia acestei politici de sănătate promovată la nivel de stat este informarea corectă a părinţilor despre modul în care trebuie să menţină sănătatea dentară a copilului şi pentru ca cel mic să se acomodeze cu cabinetul stomatologic şi să construiască o relaţie cu medicul pe termen lung. Vizitele la stomatolog se întâmplă cel puţin o dată la şase luni. În România, o mare parte a copiilor asociază tratamentul dentar cu senzaţia de durere şi din păcate teama faţă de stomatolog se manifestă şi în viitor, la maturitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 500.000 de euro, blocaţi deoarece stomatologii din şcoli nu se angajează că vor trata doar elevi.
 Vizualizări articol: 2896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
500.000 de euro, blocaţi deoarece stomatologii din şcoli nu se angajează că vor trata doar elevi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei