Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2014 - Anul XIX, nr. 66 (5575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Zeci de standuri şi abundenţă de produse tradiţionale, la târgul de agricultură şi industrie alimentară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XII-a ediţie a Târgului Naţional de Agricultură şi Industrie Alimentară „Agro Expo Bucovina” 2014 a debutat ieri dimineaţă, în parcarea Iulius Mall Suceava fiind deschise zeci de standuri ale producătorilor de utilaje agricole, echipamente şi materii prime, seminţe şi material săditor, produse tradiţionale, dar şi crescători de animale de rasă şi păsări.

Târgul, cel mai mare de acest gen din Moldova, îşi propune să le arate sucevenilor, până duminică inclusiv, tot ceea ce înseamnă performanţa în agricultură şi industrie alimentară.

 

124 de firme şi 8.000 de mp de spaţiu expoziţional

Lucian Gheorghiu, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, a arătat că, în acest an, partea de expoziţie dispune de o suprafaţă de nu mai puţin de 8.000 de mp, din care 1.500 de mp sunt spaţiu interior, în cortul amenajat în parcarea centrului comercial. La târg expun până duminică inclusiv 124 de firme din domeniile agricultură şi industrie alimentară.

 

Exemplare de elită din rase de bovine de prim rang 

Ca în fiecare an, printre vedetele expoziţiei de animale şi păsări sunt exemplarele de elită din rase de bovine de prim rang în lume. O fermă din Moara, de exemplu, a venit la târg cu un taur de reproducere din rasa franceză de bovine de carne Charolaise.

„Taurul, în vârstă de 5 ani, are în jur de 1.300 de kilograme, asta în condiţiile în care, fiind selectat pentru reproducere, este hrănit doar cu fân şi la păşuni pe perioada verii. În mod normal ajungea probabil la 1.700 de kilograme”, a declarat Nistor Burduhos, administratorul firmei.

Un alt crescător s-a prezentat cu vaci din rasa brună de Austria. Păltiniş Mândrilă, din Câmpulung Moldovenesc, proprietarul lor, a declarat că rasa este una extrem de bună din punctul său de vedere, fiind specializată doar pe producţie de lapte. 

 

Producătorii tradiţionali, separare clară de cei industriali 

Standurile de produse tradiţionale vor atrage probabil şi în acest an cel mai numeros public. De la numeroasele sortimente de preparate din carne şi până la ţuică şi palincă, sucevenii sunt îmbiaţi cu o ofertă extrem de bogată.

Ioan Baciu Ţăran, cel mai cunoscut nume în domeniul produselor tradiţionale, a declarat:

“Produsul tradiţional face o diferenţă clară faţă de cel industrial, de aceea am şi înfiinţat o mică asociaţie a producătorilor care au o producţie limitată. Nu mai poţi veni la un târg tradiţional cu două tone de marfă, ci cu doar cu câteva zeci de kilograme. În acest fel clientul nu va putea fi păcălit niciodată. Preţul este ceva mai mare pentru că tot ce este tradiţional nu creşte în volum, ci scade, dar calitatea este, zicem noi, excepţională”.   

 

Fermierii şi-au expus problemele secretarului de stat în Ministerul Agriculturii

Mai trebuie amintit că târgul a debutat ieri dimineaţă cu seminarul „Forumul Economic – Agricultura Încotro?”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Instituţia Prefectului, Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Revista „Lumea Satului”, Radio Antena Satelor, Asociaţia Comunelor din România şi Iulius Mall Suceava.

Printre invitaţi s-a aflat proaspătul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Peter Tamaş Nagy, care s-a aflat la primul eveniment la care participă în această calitate. Reprezentanţi ai fermierilor din judeţ i-au prezentat acestuia nemulţumirile şi au cerut soluţii pentru problemele cu care se confruntă, de la subvenţiile prea mici, cele prea greu de accesat şi până la cum sunt proporţionate acestea pe categorii de producători, atât în sectorul vegetal, cât şi în creşterea animalelor.

La deschiderea târgului au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, senatorul Ovidiu Donţu şi reprezentanţi ai mai multor instituţii din domeniul agriculturii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de standuri şi abundenţă de produse tradiţionale, la târgul de agricultură şi industrie alimentară.
 Vizualizări articol: 3727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Zeci de standuri şi abundenţă de produse tradiţionale, la târgul de agricultură şi industrie alimentară2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei