Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2014 - Anul XIX, nr. 66 (5575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

CAS

Prejudiciu de aproape 90.000 de lei, recuperat de la 16 medici de familie, care au prescris reţete ilegale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

16 medici de familie din judeţ au intrat în atenţia Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, după ce au emis o serie de reţete fără a respecta protocolul de prescriere a medicamentelor. Neregulile au fost depistate în urma unor controale derulate în primele două luni ale anului, iar doctorii în cauză au fost obligaţi să achite integral prejudiciul creat, de 88.069,01 lei.

Aşa reiese dintr-un raport al CAS Suceava, dat publicităţii ieri, de preşedintele director general al instituţiei, Adela Băişanu, în care se precizează că în ianuarie şi februarie au fost întreprinse 36 de acţiuni de control. Dintre acestea, 20 au vizat medicii de familie, zece farmaciile şi două spitalele. Restul au urmărit activitatea medicilor din ambulatoriul de specialitate, a laboratoarelor de analize medicale, a furnizorilor de servicii medicale de recuperare şi a celor de dispozitive medicale. În urma verificărilor au fost aplicate mai multe sancţiuni, în afara celor care i-au vizat pe cei 16 medici de familie, se menţionează în documentul semnat de Adela Băişanu.

Astfel, în cazul a trei medici de familie s-a constatat că documentele de evidenţă a serviciilor medicale nu erau completate corect şi la zi, situaţii în care inspectorii veniţi în control au hotărât să dea un simplu avertisment, ţinând cont că doctorii în cauză se aflau la prima abatere de acest gen depistată. Aceeaşi sancţiune a fost aplicată şi în cazul altui medic de familie, care nu a respectat programul de lucru de la cabinet.

 

Şase pacienţi, puşi la plata unor medicamente compensate, de care au beneficiat nejustificat

Pe de altă parte, în urma controalelor întreprinse la medicii de familie, au fost depistaţi şi şase pacienţi care au încercat să eludeze legea. Bolnavii respectivi au beneficiat de reţete compensate 90% din preţul de referinţă, ca urmare a declaraţiilor depuse la doctorii care-i aveau pe listă şi a încadrării lor în categoria de „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”. Şi asta, în ciuda faptului că asiguraţii în cauză aveau şi alte venituri impozabile, nu doar veniturile din pensie, după cum a reieşit ulterior din baza de date de la Finanţe. În aceste situaţii, juriştii CAS Suceava le-au transmis celor şase pacienţi notificări, prin care aceştia erau anunţaţi cu privire la intenţia de recuperare a contravalorii de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, de 1.310,79 lei.

Măsuri de recuperare a prejudiciului creat au mai fost dispuse în cazul a trei medici de familie, care  au emis reţete subvenţionate de stat în Programul de compensare 90% ce se aplică pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei/lună. Doctorii respectivi nu aveau ataşată la fişă o declaraţie a pacientului cum că nu realizează alte venituri în afară de cele din pensii. Sumele pe care cei trei medici de familie au fost obligaţi să le returneze se ridică la 1.698,12 lei.

Măsuri similare de recuperare, de această dată a unei sume de 85,99 lei, au mai fost luate împotriva a doi medici de familie. În aceste situaţii a fost vorba de contravaloarea compensată a reţetelor duble, eliberate într-o lună, pentru pacienţii beneficiari ai programului de compensare 90%.

 

Măsuri de restituire a unor sume de bani, luate şi împotriva spitalelor

În acelaşi timp, au fost aplicate şi două avertismente, pentru nerespectarea de către doi medici de familie a clauzei contractuale referitoare la obligativitatea înscrierii pe lista proprie a copiilor sau a cuplurilor mamă-copil din centrele maternale.

În ceea ce priveşte spitalele, controalele derulate de CAS Suceava în ianuarie şi februarie s-au finalizat cu un avertisment pe motiv denecompletare a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, dar şi cu o măsură de restituire a contravalorii unor servicii medicale paraclinice, în sumă de 271,20 lei. O altă sancţiune, de diminuare cu 1% din valoarea de contract, în sumă de 53 lei, a fost luată pentru nerespectarea clauzelor contractuale privind formularele obligatorii utilizate în sistemul de sănătate. De asemenea, a fost aplicată şi o sancţiune de diminuare cu 3% din valoarea de contract, în sumă de 129 lei, pentru lunile în care s-a constatat neraportarea la CAS Suceava a consumului de medicamente.

La farmacii, verificările întreprinse de CAS Suceava au avut ca finalitate trei avertismentepe motiv de nerespectare a programului de lucru declarat la CAS şi lipsa farmacistului. Alte patru avertismente au fost date ca urmare a unor neconcordanţe identificate în gestiunea cantitativ-valorică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudiciu de aproape 90.000 de lei, recuperat de la 16 medici de familie, care au prescris reţete ilegale.
 Vizualizări articol: 3531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prejudiciu de aproape 90.000 de lei, recuperat de la 16 medici de familie, care au prescris reţete ilegale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta e asa de bau, bau. trimis de
(23 mar 2014, 13:11:36
Din 20 de medici 16 au dat naspa. Gogosi.
2.   Vreti sa stiti cum se fura? trimis de
(23 mar 2014, 13:43:09
raportul dintre Aspenter de 75mg si aspirina de 500mg e de 1/15 cu privire la gramaj si pret. Substanta de baza, acid acetilsalicilic, ADICA SUNT IDENTICE. Cocoana poti sa faci ceva?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei