Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2014 - Anul XIX, nr. 48 (5557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Ziua Universităţii”

Universitarii suceveni celebrează 24 de ani de când Institutul de Învăţământ Superior a devenit Universitatea „Ştefan ce Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 225, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).

Cu acest prilej, conducerea instituţiei a pregătit o serie de manifestări, expoziţii şi lansări de carte ce se vor circumscrie evenimentului „Zilele Universităţii”, care va avea loc în ziua de 7 martie.

Potrivit prof. dr. ing. Ştefan Purici, prorector al USV responsabil de imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, „vineri, 7 martie, începând cu ora 10.00, va avea loc o şedinţă festivă la care va participa comunitatea academică suceveană, autorităţi locale, dar şi o serie de invitaţi speciali, printre care rectorul Universităţii Naţionale<Yuri Fedkovici> Cernăuţi”. Ştefan Purici a mai menţionat că la festivitate vor mai lua parte tineri care în anul 2013 au obţinut titlul de doctorat, diploma urmând a le fi înmânată tot în cadrul evenimentului. Totodată, vor fi premiaţi tinerii cercetători ai USV, iar câţiva angajaţi ai instituţiei care s-au remarcat în activitatea pe care o desfăşoară vor primi medalii.

De la ora 15.00, în incinta Galeriei de artă a Corpului A (etaj I) va fi vernisată expoziţia de pictură „Poezia semnelor” a artistului Liviu Şoptelea.

De menţionat faptul că, în toamna anului 2013, instituţia de învăţământ superior de la Suceava a împlinit 50 de ani de la înfiinţare.

 

Importanţa zilei de 7 martie 1990

Conform reprezentanţilor USV, „la 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României, Institutul a devenit Universitatea <Ştefan cel Mare> Suceava (USV), iar etapa care a urmat a însemnat consolidare academică, diversificare didactică şi ştiinţifică şi afirmare pe plan intern şi internaţional”.

Potrivit acestora, Universitatea a luat în titulatura sa oficială numele domnitorului Ştefan cel Mare pentru a-şi sublinia dorinţa şi capacitatea de a contribui la transformarea benefică a Bucovinei din punct de vedere social, cultural şi economic. Coroana din sigla USV a fost aleasă ca simbol al puterii minţii, al libertăţii şi al demnităţii spiritului uman. Fiind de fapt o stilizare a coroanei lui Ştefan cel Mare, ea sugerează curajul Universităţii de a-şi asuma transmiterea unor valori importante într-o societate modernă. Imaginea din centrul coroanei, asemănătoare unui tânăr cu braţele ridicate, evocă principalele trăsături ale celor care optează, ca studenţi sau profesori, pentru Universitatea suceveană: dorinţă de evoluţie, aspiraţie, deschidere către celălalt, entuziasm.

La 7 martie 1990, USV trece în cea de-a patra etapă a evoluţiei sale, Universitatea suceveană traversând patru etape definitorii în dezvoltarea şi evoluţia sa.

Prima etapă, din 1963 până în 1975, reprezintă etapa învăţământului superior pedagogic. Cea de-a doua etapă (1976-1984) este cunoscută ca perioada învăţământului superior mixt, pedagogic şi tehnic. Cea de-a treia etapă consemnată în dezvoltarea USV (1984-1990) este cunoscută ca etapa institutului de subingineri, în care instituţia şi-a pierdut independenţa administrativă, însă a continuat să funcţioneze ca facultate subordonată Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitarii suceveni celebrează 24 de ani de când Institutul de Învăţământ Superior a devenit Universitatea „Ştefan ce Mare”.
 Vizualizări articol: 1917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Universitarii suceveni celebrează 24 de ani de când Institutul de Învăţământ Superior a devenit Universitatea „Ştefan ce Mare”4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La Multi Ani! trimis de
( 1 mar 2014, 16:56:38
La Multi Ani USV!!! Sa ramai la fel de frumoasa, iubita si primitoare. Continua sa pregatesti generatii de strudenti cu viziuni transformatoare, gandire critica si analitica care vor influenta comunitatea, regiunea si tara. La Multi Ani!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei