Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2014 - Anul XIX, nr. 48 (5557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie

Statuia domnitorului Petru Muşat, readusă în Centru, printr-o manevră gen „calul troian”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A treia oară e cu noroc, s-ar putea spune în privinţa deciziei de readucere a statuii  domnitorului moldovean Petru I Mușat în zona centrală a municipiului Suceava, după ce ieri Consiliul Local a aprobat amplasarea sa pe strada Ştefan cel Mare, în parcul din faţa intrării laterale a Palatului Administrativ.

Numai că în acest caz, nu a fost deloc vorba de noroc, ci de un tertip, asemeni calului sculptat oferit de greci celor din Troia, care a schimbat total soarta războiului.

După ce în şedinţele anterioare de Consiliu Local, din octombrie şi din ianuarie, proiectul de reamplasare a statuii a fost respins în două rânduri, prin voturile celor de la PDL, care au criticat suma mult prea mare alocată pentru realizarea lucrării, joi s-au reluat discuţiile pe această temă, dar sub altă formă.

Mai exact, proiectul iniţial a fost separat în două proiecte distincte, unul din ele având nevoie de voturile a două treimi din numărul total de consilieri pentru a fi aprobat, în vreme ce celălalt, doar de voturile a jumătate plus unu din cei prezenţi.

Primul proiect pus în discuţie a fost cel de reamplasare cu caracter provizoriu a statuii domnitorului Petru Muşat în apropierea clădirii Palatului Administrativ, care necesita minim 16 voturi.

„Noi nu suntem împotriva aducerii statuii în Centru, ci a sumelor prea mari alocate pentru această operaţiune. Vom vota primul proiect, dar nu şi pe al doilea”, a anunţat liderul grupului PDL din Consiliul Local, Lucian Harşovschi.

Al doilea proiect, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici de realizare a investiţiei de reamplasare a statuii, s-a lovit din nou de refuzul PDL de a-l vota, din cauza costurilor considerate „exagerate”.

„Dacă prima dată costurile propuse au fost de un miliard de lei vechi, l-am respins şi s-a venit cu ele la jumătate, considerăm că mai este de unde scădea”, a spus Harşovschi.

Numai că acum, votul negativ al democrat-liberalilor nu a mai avut puterea de a respinge proiectul, care a trecut cu voturile celor 12 consilieri PSD, PNL şi PP-DD prezenţi în sala de şedinţe.

Drept urmare, statuia va fi amplasată pe un soclu de beton, placat cu granit, în jurul căruia va fi amenajată o platformă cu rol de scuar urban, cu o suprafaţă de 140 de mp.

O bună parte din acest scuar va fi acoperit cu granit, iar pe două laterale ale acestuia vor fi construiţi parapeţi ornamentali. Costurile de realizare a acestor lucrări sunt de 51.432 de lei, conform devizului de lucrări întocmit de o firmă de profil.

De mai bine de trei ani de zile, statuia lui Petru Muşat este depozitată la câţiva metri de cimitirul Pacea, în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei. Statuia, care se afla într-o laterală a Casei de Cultură, a trebuit să fie mutată pentru a fi făcute lucrările de modernizare a zonei centrale şi primele parcări subterane din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statuia domnitorului Petru Muşat, readusă în Centru, printr-o manevră gen „calul troian”.
 Vizualizări articol: 2165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statuia domnitorului Petru Muşat, readusă în Centru, printr-o manevră gen „calul troian”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un sponsor trimis de
( 3 mar 2014, 12:37:26
Sigur se putea gasi un om sensibil acestui subiect care ar fi putut fi dispus sa realizeze lucrarea de reamplasare ca un gest de binefacere.
Dar cine sa lanseze propunerea?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei