Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2014 - Anul XIX, nr. 48 (5557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bani publici

Peste nouă miliarde de lei vechi pentru cultele religioase, două miliarde pentru sport

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava a alocat pentru acest an suma de 14,5 miliarde de lei vechi, din bugetul propriu, pentru finanţarea nerambursabilă a programelor unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, pentru asistenţă socială, acţiuni şi programe sportive şi programe şi acţiuni din domeniul cultural.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare parte a sumelor, adică 65-70 la sută din bani, va merge la cultele religioase, deoarece judeţul Suceava are foarte multe biserici şi mănăstiri, inclusiv din patrimoniul UNESCO, pentru modernizarea şi repararea cărora sunt mereu solicitări de finanţare. Anul trecut au fost 158 de astfel de cereri.

O sumă mult mai mică, de doar două miliarde de lei vechi, va fi direcţionată pentru susţinerea activităţilor sportive.

 

Beneficiarii banilor nerambursabili trebuie să justifice cu acte cheltuirea lor

Sumele sunt similare cu cele alocate în anii precedenţi, numai că din acest an Consiliul Judeţean a modificat modalitatea de acordare a banilor. Astfel, 30 la sută din suma aprobată prin contract se acordă sub formă de avans, iar acesta trebuie justificat în termen de 30 de zile de la primire. Diferenţa se acordă pe bază de documente justificative care atestă efectuarea cheltuielilor eligibile, iar beneficiarul finanţării nerambursabile trebuie să justifice şi utilizarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectului.

Criteriile de evaluare a proiectelor în vederea obţinerii banilor sunt: relevanţa proiectului pentru sfera de activitate a Consiliului Judeţean, respectiv pentru interesul public judeţean - 30 de puncte; în ce măsură proiectul conţine obiective clare şi realizabile din care să rezulte într-un mod fără echivoc interesul public judeţean - 20 de puncte; solicitantul şi/sau partenerii săi au suficientă experienţă în managementul de proiect – 15 puncte; dispune de surse de finanţare stabile şi suficiente - 10 puncte; activităţile propuse sunt adecvate şi în concordanţă cu obiectivul şi rezultatul aşteptat - 15 puncte; proiectul propus conţine indicatori verificabili obiectiv; coerenţa prezentării impactului proiectului - 10 puncte.

Menţionăm că în judeţ, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor deţine 599 de lăcaşuri de cult, dintre care 41 sunt mănăstiri şi 7 schituri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste nouă miliarde de lei vechi pentru cultele religioase, două miliarde pentru sport.
 Vizualizări articol: 2653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 3 voturi
Peste nouă miliarde de lei vechi pentru cultele religioase, două miliarde pentru sport2.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Romania este un stat laic trimis de
( 1 mar 2014, 17:51:15
Articolul 1, alineatul 3 din Consituţie:"România este stat de drept, democratic şi social.
Consider că pentru a putea discuta cu adevărat despre drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, sintagma de “stat laic” trebuie introdusă în Constituţia României, alături de stat de drept, democratic şi social. Astfel, se va asigura neutralitatea instituţiilor statului în raport cu cultele religioase şi libertatea religioasă pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor faţă de religie. Astfel, vom avea siguranţa că nici un cult religios nu este favorizat sau discriminat, iar toţi cetăţenii au dreptul la liberă manifestare.Acest aspect a intrat în dezbaterile publice recente, după ce, în luna martie 2013 , Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a exprimat dorinţa ca în Constituţia României să fie stipulat şi numele lui Dumnezeu, precum şi garantarea faptului că religia se va preda în şcoli. Desigur, o propunere aberantă pentru o ţară civilizată. Suntem în anul 2014 şi ar trebui să găsim inspiraţie în modelele democratice din statele civilizate din Europa de Vest şi America de Nord, nu din state precum Iran sau Arabia Saudită, unde există numeroase încălcări ale drepturilor omului şi nici măcar nu se poate discuta despre o libertate de conştiintă.

2.   Romania este un stat laic trimis de
( 1 mar 2014, 17:57:39
Dar cu toate acestea, teoria şi practica nu prea se întâlnesc în România. Căci noi am fi în teorie un stat laic, dar aflându-ne în absenţa unei clarificări constituţionale, vom putea fi martori în continuare, la fel ca în ultimi 25 de ani, la nenumărate încălcări ale separării dintre stat şi Biserică. Nu există o clarificare specifică în acest sens şi an după an, putem observa cum nenumăraţi politicieni se folosesc de legăturile cu Biserica Ortodoxă Română pentru a-şi asigura un capital politic. Iar de influenţa Bisericii asupra vieţii politice româneşti nici nu are rost să mai discutăm. O vedem în fiecare zi şi mai ales acum, când peste drum de Parlament, se construieşte Catedrala-gigant de 200 de milioane de euro.

3.   Bataie de joc la adresa banului public trimis de
( 1 mar 2014, 18:14:32
Ieri am aflat ca Primaria a dat 12,5 miliarde lei pentru biserici.Astazi aflam ca si Consiliu judetean aloca 9 miliarde lei tot pentru biserici.Ca si cum in acest oras si acest judet nu ar mai exista altceva decat biserici si popi.Despre drumuri,despre soseaua de centura,despre canalizari ai apa potabila nu mai are nevoie nimeni.Mergem si ne rugam la biserica de dimineata pana seara.Pentru bisericile UNESCO se pot obtine bani si de la Ministerul Culturii sau prin programe europene.Dar cea care ar trebui sa suporte repararea si modernizarea manastirilor este insusi Patriarhia Romana.
4.   Bataie de joc la adresa banului public trimis de
( 1 mar 2014, 18:24:01
.Patriarhia Română - Administraţia Patriarhală a avut in 2011 un profit mai mare decât multe dintre marile companii din România din diverse domenii de activitate, între care firme ale băieţilor deştepţi de energie, firme ale regilor asfaltului, fast food sau producători de medicamente.Concret, Patriarhia Română a înregistrat in 2011 un profit de 27,93 milioane de lei, echivalentul a 6,6 milioane de euro .Pai cu acesti bani nu se pot repara si moderniza bisericile si manastirile????
5.   Pacatele lui labus zara o sa se "raducalizeze" trimis de
( 2 mar 2014, 18:05:33
ce manipulari ordinare si atacuri bizare si nebune de la niste derbedei securisti poate sa suporte BOR.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei