Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2014 - Anul XIX, nr. 48 (5557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Problemă spinoasă

Eutanasierea câinilor fără stăpân, permisă de lege începând de astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de astăzi intră în vigoare HG 1059/2013, legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân după un termen de 14 zile, în care pot fi adoptaţi. Conform articolului 35 din lege, decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăposturi, după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului localităţii a unui formular special, al cărui model este prevăzut în hotărârea de guvern.

Legea aduce şi alte noutăţi importante. Proprietarii de câini trebuie să ia legătura cu medicii veterinari pentru ca animalele să fie microcipate şi să aibă carnete de sănătate. Astfel, fiecare câine va putea fi uşor identificat. Practic, de astăzi deţinerea câinilor neidentificaţi şi neînregistraţi este interzisă. Un alt aspect foarte interesant, câinii nu ar mai trebui să se afle pe străzi, orice animal hoinar intrând în responsabilitatea autorităţii locale. Conform legii, nerespectarea dispoziţiilor, atât în ceea ce priveşte autorităţile locale cât şi proprietarii de animale, se va sancţiona cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

 

În primă fază se va merge pe avertismente în aplicarea legii

Aplicarea legii intră în responsabilitatea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

Având în vedere că noile prevederi legale par foarte departe de realitatea existentă acum în Suceava, l-am contactat pe doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, pentru a afla ce vor face concret inspectorii sanitar-veterinari pentru a aplica legea.

El a arătat ca a fost întocmit un registru electronic în care s-a început înregistrarea tuturor câinilor, această muncă fiind încă la început.

„În primă fază vom merge pe avertismente verbale, iar apoi scrise, însă legea va fi aplicată, iar proprietarii de câini şi autorităţile locale trebuie să intre în legalitate”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc.

 

Un prim contract de gestionare a câinilor fără stăpân la Suceava

Problema câinilor de pe străzi a fost discutată şi în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava, unde a fost aprobată asocierea cu un ONG, Asociaţia ProAnimals Tina, pentru asigurarea unor servicii gratuite pentru câinii din adăpostul Primăriei Suceava.

Principalele avantaje ale acestui contract, pentru municipalitate, constau în asigurarea gratuită a hranei câinilor din adăpost, asigurarea de asistenţă medicală veterinară, înfiinţarea Registrului de evidenţă a câinilor comunitari fără stăpân capturaţi de pe raza municipiului, suportarea cheltuielilor de dotare a blocului operator cu instrumentele necesare pentru sterilizarea şi tratarea câinilor şi pisicilor, dar şi cu materialele de igienă.

Mai mult, asociaţia se angajează să organizeze periodic campanii de sterilizare gratuită, identificare, microcipare şi deparazitare a câinilor cu şi fără stăpân, finanţate de partenerii săi din Germania.

 

Bani pentru prinderea câinilor de pe străzi

Asocierea aprobată de Consiliul Local nu cuprinde însă două probleme esenţiale, prevăzute în legea de gestionare a câinilor fără stăpân: prinderea acestora de pe străzi şi eutanasierea lor, după 14 zile de la prindere.

Deşi în obligaţiile Primăriei Suceava apare „suportarea cheltuielilor” pentru capturarea câinilor fără stăpân, nu este prevăzută nici o sumă, ceea ce a atras nemulţumirea unor consilieri locali, care au cerut măsuri exprese pentru reducerea numărului de câini liberi din oraş.

O astfel de propunere a venit din partea democrat-liberalului Lucian Harşovschi, care a propus ca pentru fiecare câine prins şi predat municipalităţii să se plătească câte 2,5 lei.

„Vă asigur că în şase luni de zile nu mai sunt câini pe străzi nici în Suceava, nici în Botoşani”, a spus Harşovschi, care a calculat că, chiar dacă s-ar aduce şi 5.000 de câini, tot nu ar fi o cheltuială prea mare pentru rezolvarea unei probleme atât de spinoase.

Propunerea sa nu a fost bine primită, pentru că în bugetul local pe 2014 nu au fost prevăzute sume pentru astfel de „achiziţii” publice.

„Avem oferte de la vreo două firme pentru prinderea de câini de pe străzi, dar nu am putut veni cu propunerile lor în Consiliul Local pentru că nu avem buget pentru această activitate. Dar putem aproba o astfel de asociere, cu condiţia ca plăţile să fie făcute după rectificarea bugetară din vară”, a spus primarul Ion Lungu.

Tot într-o şedinţă viitoare vor fi analizate de consilierii locali şi propunerile venite de la diverse firme şi cabinete medicale pentru servicii precum eutanasierea câinilor fără stăpân, care poate fi aplicată începând de astăzi, conform legii.

De precizat că legea permite eutanasierea, dar nu obligă luarea acestei măsuri, decizia fiind la latitudinea fiecărei autorităţi locale.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eutanasierea câinilor fără stăpân, permisă de lege începând de astăzi.
 Vizualizări articol: 2525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Eutanasierea câinilor fără stăpân, permisă de lege începând de astăzi5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei