Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 feb 2014 - Anul XIX, nr. 32 (5541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Momentul adevărului

Eutanasierea câinilor vagabonzi va deveni legală în mai puţin de trei săptămâni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În mai puţin de trei săptămâni, de la 1 martie, va intra în vigoare Hotărârea de Guvern care aduce modificări importante în ceea ce priveşte gestionarea problemei câinilor fără stăpân. De aplicarea noilor prevederi legale va răspunde Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a transmis un avertisment cu privire la noutăţile legislative. După 1 martie fiecare câine ar trebui să fie microcipat şi să aibă carnet de sănătate, inclusiv cei fără stăpân care, tot după lege, nu mai au ce căuta pe străzi, ci doar în adăposturi. De asemenea, cel mai important, noua lege permite primarilor să dispună eutanasierea câinilor fără stăpân, după un termen de 14 zile lucrătoare în care animalele vor putea fi adoptate.

 

Decizii de eutanasiere pentru fiecare câine

Cheia HG 1059/2013, publicată în Monitorul Oficial al României pe 23 decembrie 2013, care intră în vigoare de la 1 martie 2014, este la articolul 35.

Aici se precizează că decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăposturi, după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului localităţii a unui formular special, al cărui model este prevăzut în hotărârea de guvern. Decizia de eutanasierea ar urma să se facă pentru fiecare patruped în parte, iar în decizie vor fi trecute datele de identificare ale animalului şi data la care a fost capturat, pentru a fi justificat termenul de 14 zile.

Foarte important, legea nu impune eutanasierea, ci doar o permite, în funcţie de strategia pe care o va adopta fiecare autoritate locală.

 

Primarul Ion Lungu: „Dacă va fi nevoie, vom recurge şi la eutanasiere”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat în mai multe rânduri că eutanasierea este o ultimă soluţie, însă, după ce vor fi epuizate restul variantelor, se poate ajunge şi la aceasta.

„Avem realizată o nouă strategie, pornind de la noile norme în privinţa gestionării câinilor fără stăpân. Trebuie să respectăm toate etapele prevăzute în lege, vrem să strângem cât mai mulţi câini, pe cât posibil să-i salvăm, prin încredinţarea lor prin adopţie, dar dacă va fi nevoie, vom recurge şi la eutanasiere”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Serviciile de prindere a câinilor de pe străzi urmează a fi externalizate, personalul primăriei angajat la adăpost fiind insuficient, iar angajările fiind interzise prin lege.

 

Problemă mai puţin stringentă în localităţile cu puţini câini

Referitor la aceeaşi problemă, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a precizat că în 2014 a fost aprobat buget pentru un adăpost de câini la Fălticeni, iar patrupedele fără stăpân vor ajunge acolo.

„Intenţionăm să concesionăm gestionarea acestei probleme unei firme, prin licitaţie publică. Vom pune la dispoziţie un adăpost unde vor ajunge câinii fără stăpân din Fălticeni”, a declarat primarul din Fălticeni. El a precizat că după ce în 2013 firma din Roman cu care primăria a avut contract a strâns în jur de 300 de câini fără stăpân, pe străzile din Fălticeni au mai rămas doar în jur de 100 de maidanezi. 

„E prematur să spun acum dacă aceşti câini vor fi eutanasiaţi ori vor rămâne în adăpost”, a mai spus Cătălin Coman.

Avantajul celor de la Fălticeni este că au de rezolvat o problemă minoră, numărul de câini fiind redus.

 

Proanimals, de acord cu strângerea imediată a câinilor, nu şi cu eutanasierea

Doiniţa Cocriş, preşedintele Asociaţiei Proanimals Memory of Tina, a declarat, referitor la noile prevederi legale, că eutanasierea nu este o soluţie. În opinia ei, atâta timp cât nu se face o campanie serioasă de sterilizare, inclusiv la patrupedele cu stăpân, eutanasierea nu va rezolva problema câinilor de pe străzi. Ba mai mult, eutanasierea ar fi şi costisitoare, spune Doiniţa Cocriş.

„Sucevenii nu vor să mai vadă câini pe străzi, asta este problema care trebuie rezolvată şi susţinem necesitatea ca animalele să ajungă cât mai repede în adăposturi. Soluţia este stoparea înmulţirii, trebuie alocate fonduri mai mari pentru sterilizare. Apoi, vom continua intens şi adopţiile”, a spus Cocriş, făcând referire la adopţiile din Germania. În 2014, 60 de câini de la adăpostul din Suceava au fost trimişi în Germania, spre adopţie, iar un alt lot de 30 de patrupede va fi trimis săptămâna aceasta.

 

Microciparea şi carnetul de sănătate, obligatorii şi pentru câinii cu stăpân 

Trebuie spus că noua hotărâre de guvern aduce şi alte modificări importante.

Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, a avertizat că de la 1 martie 2014 deţinerea câinilor neidentificaţi şi neînregistraţi este interzisă. Asta înseamnă că proprietarii de câini trebuie să ia legătura cu medicii veterinari pentru ca animalele să fie microcipate şi să aibă carnete de sănătate. Astfel, fiecare câine va putea fi uşor de identificat. Printre altele, fiecare câine va avea un cod unic de identificare, din 12 cifre, dar şi un cod de ţară.

„Medicii vor întocmi un registru electronic, o bază de date cu câinii cu carnet de sănătate”, a explicat Vasile Semeniuc.

 

Câinii de pe străzi, cu microcip, carnet de sănătate şi perspectiva de a fi eutanasiaţi

Noua lege prevede că maidanezii de pe străzi intră în responsabilitatea autorităţilor locale. După ce vor fi prinşi, câinii trebuie identificaţi (microcip şi carnet de sănătate), în urma încheierii unor contracte cu medici veterinari, şi apoi duşi în adăposturi, unde să li se asigure norme de bunăstare, conform legii. După termenul legal de 14 zile se va putea trece apoi la eutanasiere.

Conform legii, nerespectarea dispoziţiilor, atât în ceea ce priveşte autorităţile locale cât şi proprietarii de animale, se va sancţiona cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eutanasierea câinilor vagabonzi va deveni legală în mai puţin de trei săptămâni.
 Vizualizări articol: 2581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Eutanasierea câinilor vagabonzi va deveni legală în mai puţin de trei săptămâni4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ar fi adevarat trimis de
(11 feb 2014, 14:01:19
Ce bine ar fi.
2.   Eutanasia nu rezolva problema cainilor fara stapan trimis de
(11 feb 2014, 21:39:17
Sunt de acord ca locul cainilor nu este pe strazi, dar consider ca eutanasierea animalelor fara stapan este o crima.
Daca cineva ar decide sa fiti eutanasiat, ce-ati spune, domnule Lungu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei