Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 feb 2014 - Anul XIX, nr. 32 (5541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Nechifor consideră că judeţul Suceava poate fi un brand naţional pe piaţa produselor agricole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, consideră că judeţul Suceava poate deveni un brand naţional pe piaţa produselor agricole, ceea ce ar duce şi la o creştere a exporturilor acestora. Nechifor a făcut această precizare în cadrul unei întâlniri organizate duminica trecută de Asociația „Plaiul Bucovinei”, în comuna Adâncata, el adăugând că dificultățile și provocările întâmpinate atât de agricultura românească, cât și de agricultura suceveană în particular, pot fi depășite doar prin asociere. La întâlnirea organizată în Adâncata au participat peste 200 de crescători de animale. În cadrul discuţiilor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că principala dificultate pe care o întâmpină agricultura suceveană, și nu numai, este identificarea pieței de desfacere. „Eu cred că cea mai mare dificultate pe care o avem în acest moment este identificarea pieței, iar piața pentru desfacerea unui produs de origine agricolă sau animală este pe două dimensiuni. Pe de o parte avem piața internă, iar pe de altă parte piața externă. Din păcate, în ambele situații de piață, internă și externă, ne confruntăm cu aceleași dificultăți”, consideră Cătălin Nechifor.

El a apreciat că produsul agricol sucevean trece prin foarte multe mâini până ajunge să fie comercializat într-o țară străină, motiv pentru care și prețul primit la începutul acestui lanț este foarte mic. În aceste condiţii, preşedintele CJ Suceava a declarat că o soluție viabilă în acest sens este gândirea județului Suceava ca brand național într-un context geopolitic mai larg, astfel încât să existe o componentă mai mare pentru exportul produsului agricol sucevean.

„Județul Suceava are zone de excelență a cartofului şi mărului, o zonă foarte bună reprezentată de bazinul Milișăuți – Iaslovăț, unde avem murături, și partea zootehnică, atât în zona montană, cât și în zona de șes. În aceste condiții, conceptul de parc industrial bazat pe agricultură trebuie să înceapă să facă pași, să existe ca atare, deoarece piața nu așteaptă, iar condițiile se schimbă foarte repede”, a declarat Cătălin Nechifor.

El a subliniat că Suceava este un județ economic bazat foarte mult pe agricultură, motiv pentru care trebuie promovat un proiect prin care să se creeze locuri de muncă şi structuri economice în localitățile județul.

“Avem câteva zone în Suceava în care populația s-a dus către o medie de vârstă destul de avansată în care nu mai există dorință de a face agricultură și în care tinerii pleacă la oraș sau în alte țări. Eu cred că e momentul să dăm semnalul de asociere prin instituții, prin aceste formule care vor veni, prin finanțări pentru sprijinul tânărului fermier. Pentru ceilalți dintre dumneavoastră, încercăm să găsim altfel de politici de a vă ajuta inclusiv în zona bancară, să găsim soluții astfel încât ceea ce faceți dumneavoastră să aibă suport din partea statului și ceea ce facem împreună de fapt să simțim împreună. Statul este dator să creeze politici, iar Consiliul Județean vă stă la dispoziție”, le-a transmis Nechifor agricultorilor suceveni. El a mai adăugat că în judeţul Suceava trebuie accelerată formarea profesională în acest domeniu de activitate, existând deja câteva școli care sunt de tradiție în acest sens, cum ar fi cele din Fălticeni, Rădăuți sau Dorna Candrenilor. Şeful administraţiei judeţene a spus că aşteaptă şi din partea agricultorilor suceveni să vină cu propuneri concrete cu privire la nevoile de formare profesională a tinerilor pe domeniile de specialitate din agricultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nechifor consideră că judeţul Suceava poate fi un brand naţional pe piaţa produselor agricole.
 Vizualizări articol: 1145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Nechifor consideră că judeţul Suceava poate fi un brand naţional pe piaţa produselor agricole2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei