Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 feb 2014 - Anul XIX, nr. 24 (5533)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Dramatic

Opt fraţi, cu vârste între o lună şi 15 ani, luaţi cu forţa din casa părinţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caz cu totul ieşit din comun la Drăgoieşti, unde opt copii, fraţi, au fost ridicaţi din casa părinţilor cu trupe de „mascaţi” de la Poliţie şi Jandarmerie şi duşi la Centrul de Primire Urgenţe Minori de la Suceava. S-a ajuns la o măsură atât de extremă după ce doi dintre copii s-au îmbolnăvit de pneumonie interstiţială, iar părinţii nu au reuşit să îmbunătăţească condiţiile de trai din familie.

Cel mai mic dintre copii abia a împlinit o lună de zile, iar cel mai mare are 15 ani. Părinţii lor, de etnie romă, nu sunt căsătoriţi, trăind în concubinaj, iar tatăl a fost închis pentru furturi de material lemnos. Copiii au fost ridicaţi prin decizie a instanţei de judecată, pentru părinţi fiind foarte greu să-i mai recupereze de acum încolo.

 

Autorităţile au căutat soluţii în acest grav caz încă din martie 2013

Mariana Cherariu, în vârstă de 32 de ani, şi Vasile Solomon, de 34 de ani, trăiesc în concubinaj de mai bine de 15 ani, într-o casă dintr-o zonă izolată, la limita dintre Drăgoieşti şi satul Corlata, care ţine de comuna Berchişeşti.

Tatăl a făcut naveta de acasă la penitenciar, adunând cinci condamnări.

Cazul este în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASP) Suceava din martie 2013. La acea dată instituţia a primit o sesizare de la Spitalul Judeţean Suceava, unde era internată o fetiţă în vârstă de 2 ani a celor doi, diagnosticată cu pneumonie interstiţială. A urmat o primă anchetă socială în casa familiei. S-a constatat că cei şapte copii, câţi erau la acea vreme, trăiesc în condiţii grele, dar pot fi ajutaţi. Primăria locală a acordat un ajutor de urgenţă, iar celor doi părinţi li s-a solicitat să fie mai atenţi la ce le dau de mâncare copiilor, la condiţiile de igienă şi la expunerea la frig.  

S-a întrunit chiar un Consiliu comunitar consultativ, din care au făcut parte reprezentanţi ai Primăriei, ai Protecţiei Copilului, oameni care au încercat să-i convingă pe părinţi să-şi lase o perioadă copiii la stat, până ce îşi rezolva problemele financiare. Părinţii nu au fost însă de acord să renunţe la nici unul dintre copii.

 

Îmbolnăvirea unui al doilea copil, picătura care a umplut paharul 

Situaţia a devenit critică în decembrie 2013, când un alt copil al familiei a ajuns la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi cu pneumonie interstiţială. Tot în ultima lună din 2013, reprezentanţii Primăriei Drăgoieşti au sunat din nou la Protecţia Copilului, pentru a sesiza faptul că nu s-au îmbunătăţit condiţiile de trai pentru copii.

Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava, a explicat cum s-a ajuns ca cei opt copii să fie luaţi cu forţa din casa părinţilor:„Având în vedere că doi dintre cei mai mici copilaşi au pneumonie interstiţială, şansele ca şi bebeluşul de o lună să facă această boală erau foarte mari. Pentru că toate încercările noastre ca această familie să-şi păstreze copiii au eşuat, am cerut în instanţă, în această lună, o Ordonanţă preşedinţială, pentru instituirea plasamentului de urgenţă pentru cei opt copii. În şedinţa de pe 30 ianuarie, Tribunalul Suceava a emis Ordonanţă preşedinţială de plasament în regim de urgenţă pentru cei opt fraţi”, a declarat Nicoleta Daneliuc

În baza deciziei instanţei de judecată, ieri dimineaţă, asistenţii sociali s-au deplasat la locuinţa vizată. Două echipaje de „mascaţi” de la Poliţie şi unul de la Jandarmerie i-au însoţit, copiii fiind urcaţi într-un microbuz şi aduşi la Suceava, în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă. Cel mai probabil, cei mici vor fi daţi în asistenţă maternală, iar cei mari pot ajunge într-un centru de plasament.

 

Mama copiilor: „I-au luat, dar nu au spus unde îi duc şi ce fac cu ei...”

Ne-am deplasat ieri la faţa locului, la puţin timp după ce copiii au fost ridicaţi. Părinţii văd lucrurile cu totul altfel şi se consideră victime în acest caz.

Vasile Solomon, tatăl celor opt copii, era revoltat de ce i s-a întâmplat.

„Erau numai maşini cu mascaţi cu cagule pe faţă, pe toată uliţa asta, m-au trântit pe burtă pe mine şi pe nevastă-mea, femeie lehuză, i-au luat pe toţi cei opt copii”, s-a plâns bărbatul. 

„I-au luat, dar nu au spus unde îi duc şi ce fac cu ei... Numai au venit şi i-au luat din casă pe toţi. Ăla mic era în braţe, îi dădeam sân, l-au luat, l-au tras ca pe un câine”, s-a plâns şi mama copiilor.  

 

Doar doi dintre copii mergeau la şcoală

Bărbatul a precizat că lucrează la tăiat lemne, la Valea Modovei, şi aduce în casă bani suficienţi pentru familia sa. Casa în care trăiau zece suflete este formată din două încăperi, la momentul în care am ajuns la faţa locului ambele fiind încălzite. Cei doi părinţi au ţinut să ne arate că au în casă alimente şi un dulap plin cu hăinuţe pentru copii. Acestea existau într-adevăr, însă, pe de altă parte, condiţiile de trai ale familiei erau evident precare. Precare cum de altfel sunt la multe din familiile de romi din judeţ.

Mai trebuie amintit că doar doi dintre copiii familiei mergeau la şcoală, unul în clasa I şi unul în clasa a III-a. Alţii doi, mai mari, tot de şcoală gimnazială, au renunţa deja să mai meargă la cursuri. De asemenea, unul dintre copii este bolnav şi de astm.

Cei doi părinţi au declarat că nu acceptă nici o altă variantă şi vor ca toţi copiii să le fie aduşi înapoi.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt fraţi, cu vârste între o lună şi 15 ani, luaţi cu forţa din casa părinţilor.
 Vizualizări articol: 1324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Opt fraţi, cu vârste între o lună şi 15 ani, luaţi cu forţa din casa părinţilor4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...... trimis de
( 1 feb 2014, 15:21:07
....decat sa indure micutii frigul asta de afara si lipsa hranei mai bine in centru de plasament , unde au fiecare patul lor si 3 mese calde pe zi....parintii vor putea oricand sa i viziteze acolo , dar nu i vor putea lua acasa pana nu vor demonstra fizic ca au conditiile minime de crestere si educare a minorilor...
2.   ..... trimis de
( 1 feb 2014, 15:26:22
si stati linistiti ca nu i bate nimeni si nu s chinuiti....nu e chiar legea junglei cum se crede....eu am fost personal la " SPERANTA", si la sf 'dumitru'...langa inspectorat la grupul scolar, si am vazut conditiile...au televizor, au internet , calculatoare, caldura, 3 mese calde pe zi, sunt toti imbracati bine, si ei acolo se simt ca intr -o familie......singurul lucru care nu se poate inlocuii e MAMA si TATA ...de asta sigur ne pare rau la toti...
3.   Lungul drum catre casa trimis de
( 2 feb 2014, 09:58:50
Urmariti urmatorul film, dureaza 1 ora si apoi o sa vedeti ce inseamna institutiile statului.E adevarat ca e de la inceputul anilor '90, dar zau daca-mi vine sa cred ca s-au schimbat prea multe de atunci.A fost si la TV, dar poate nu l-ati vazut .E ceva ce nici nu va puteti imagina.Este vorba despre SIRET - toti sucevenii cred ca stiu institutia la care ma refer.
 ☭  ϑ
Sper ca am copiat bine link-ul, daca nu il gasiti usor pe youtube cu numele "Lungul drum catre casa"
4.   Scuze trimis de
( 2 feb 2014, 10:04:02
pentru exprimarea defectuoasa "urmariti urmatorul film", a fost din graba de a va prezenta ceva ce pe mine m-a marcat si nu stiu cum oamenii din acea institutie se mai pot numi oameni si....sunt multe de zis , dar mai bine urmariti filmul.
Vad ca nu s-a copiat link-ul, nici nu mai incerc, il gasiti asa cum v-am scris mai sus.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei