Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 feb 2014 - Anul XIX, nr. 24 (5533)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Credinţă

Una dintre cele trei copii oficiale ale Giulgiului din Torino se află la Sihăstria Putnei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mănăstirea Sihăstria Putnei deţine una dintre cele trei copii oficiale ale unei renumite relicve ale creştinismului, Giulgiul din Torino. Cele trei copii - pentru Roma, Patriarhia Rusă şi Sihăstria Putnei - au fost realizate cu binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea, cu ocazia ultimei expuneri pentru public, în primăvara anului 2010.

 

Giulgiul este „unul dintre obiectele sfinte pe care noi le primim şi primim har de la ele dacă ne închinăm cu evlavie”

Stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, călugărul Nectarie, ne-a declarat că iniţiativa de a aduce una dintre cele trei copii aici a venit din partea unor români care lucrează în Italia pentru familia care are în grijă Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, unde se află originalul. Potrivit stareţului, românii le-au vorbit oficialilor bisericii catolice despre mănăstirile din Bucovina şi despre intensitatea credinţei oamenilor de aici, iar reacţia acestora a fost una extrem de binevoitoare, şi aşa a ajuns una dintre copii la Suceava. 

Stareţul a fost invitat la ceremonia de expunere a giulgiului din 2010, însă programul deja angajat nu i-a permis să meargă. „Este o ocazie extrem de rară să te închini la Sfântul Giulgiu, dar din păcate nu am putut să merg atunci în Italia. La noi copia a ajuns în ajun de Cincizecime, de Pogorârea Sfântului Duh, şi a fost o mare bucurie să o putem expune în biserică şi să o scoatem imediat spre închinare. Domnul nostru Iisus Hristos a fost învelit în această pânză”, a spus stareţul.

Faptul că este o copie nu este nici un impediment pentru închinare, precizează stareţul, deoarece miracolul stă în puterea credinţei, nu neapărat în obiectul în sine. Stareţul a explicat că din perioada în care a trăit Iisus s-au păstrat extrem de puţine lucruri, printre care giulgiul, o cămaşă a lui Iisus, care se află în Franţa, un fragment din coroana de spini, astfel încât minunile vin din credinţă.

Potrivit stareţului Nectarie, la fel ca şi icoanele sau moaştele sfinţilor, giulgiul este „unul dintre obiectele sfinte pe care noi le primim şi primim har de la ele dacă ne închinăm cu evlavie”. „Poţi să te închini şi la o icoană făcătoare de minuni, şi la ceea ce s-a păstrat de pe vremea Mântuitorului Iisus Hristos, dar dacă te închini cu evlavie primeşti har şi binecuvântare. Dar dacă nu, nu ştiu cât îţi ajută. Nu în obiectul respectiv este miracolul, ci în credinţa că lucrul acela este sfânt, că lucrul acela te poate ajuta. Cum zic părinţii, trebuie să faci un salt de credinţă ca să ajungi la credinţă. Trebuie să crezi, şi lucrul acesta nu este ceva magic. Credinţa este ca şi cultura. Cu cât citeşti şi studiezi mai mult, cu atâta te îmbogăţeşti în cultură. Dacă nu studiezi, uiţi şi ce ai citit. Cu cât practici credinţa, cu atâta creşte în tine”, a afirmat călugărul.

 

Giulgiul din Torino este expus pentru public o dată la 25 de ani

Copia giulgiului de la Sihăstria Putnei respectă cu fidelitate originalul, care are lungimea de 4,36 m, lățimea de 1,10 m și este alcătuit din fire de in tors manual şi urzeală executată tot manual. Pe țesătură apar două amprente: partea din față și cea din spate a unui bărbat neîmbrăcat, biciuit și probabil crucificat. Corpul a fost așezat pe spate, pe jumătatea inferioară a giulgiului, petrecându-se cealaltă jumătate pe deasupra. Materialul prezintă numeroase găuri (în prezent peticite), locurile presupuse a fi ars într-un incendiu în anul 1532, și mai multe pete de apă de la stingerea flăcărilor.

Conform textului biblic, a treia zi de la moartea lui Iisus Hristos, apostolii Ioan şi Petru au intrat în mormânt, dar acesta era gol. Trupul lui Iisus dispăruse, dar giulgiul în care fusese înfășurat după ce a fost dat jos de pe cruce era aruncat pe jos și într-un colț, împăturită, se afla pânza cu care chipul îi fusese șters de sudoare și sânge. Giulgiul din Torino ar fi pânza cu care Iisus a fost acoperit după ce a fost dat jos de pe cruce și ar păstra întipărită imaginea Lui.

Giulgiul din Torino este una dintre cele mai controversate relicve ale creştinismului, iar pânza este rareori arătată publicului. În ciuda analizelor moderne efectuate, misterul său a rămas până astăzi neelucidat, ceea ce însă nu se opune dogmei sau cultului creştin. Regula expunerii pentru public a Giulgiului din Torino, instituită de Vatican, este de o dată la 25 de ani. Ultima oară a fost în 2010, la cererea expresă a Arhiepiscopiei din Torino, după doar zece ani de la precedenta expunere. Atunci, peste 2 milioane de oameni au venit să se roage, în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea. 

Prima oară când li s-a permis televiziunilor să filmeze a fost în 1973, la cererea Papei Paul al VI-lea. În 2013, Papa Francisc a făcut legătura între Giulgiul din Torino şi Iisus, în aceeaşi săptămână în care testele au arătat că bucata de pânză ar putea să aibă originea dintr-o perioadă în care a trăit şi Iisus – anii 300 î.e.n - 400 e.n., iar giulgiul a fost expus pentru a fi filmat pentru a doua oară în istorie.

Papa Francisc a spus atunci că giulgiul „poartă chipul cuiva care este mort. Şi totuşi, în mod misterios, el ne priveşte, iar tăcerea lui ne vorbeşte. Această imagine imprimată pe pânză vorbeşte inimilor noastre şi ne mişcă să urcăm dealul Calvarului, să ne uităm dincolo de lemnul Crucii şi să ne adâncim în tăcerea elocventă a iubirii”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Una dintre cele trei copii oficiale ale Giulgiului din Torino se află la Sihăstria Putnei.
 Vizualizări articol: 6782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Una dintre cele trei copii oficiale ale Giulgiului din Torino se află la Sihăstria Putnei3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 1 feb 2014, 11:03:08
* * *
2.   Misterul giulgiului trimis de
( 1 feb 2014, 11:35:33
În 1988, Sfântul Scaun își dă acordul pentru efectuarea unei datări cu carbon radioactiv. În acest scop, o porțiune dintr-un colț este decupată și trimisă la trei laboratoare, și anume cele ale Universității din Oxford, Universității din Arizona și cel din cadrul Institutului Federal de Tehnologie din Elveția. Toate acestea au indicat data de proveniență ca fiind situată în perioada 1260 - 1390.Biserica Catolică, actualul custode al giulgiului, nu s-a pronunțat niciodată în mod oficial asupra autenticității, considerând că aceasta nu ajută cu nimic religiei crestine.Ramane faptul ca pana in momentul de fata nu s-a gasit nici o dovada arheologica referitoate la Iisus Hristos iar scrierile vremii nu il pomenesc(exceptand evangheliile ulterior scrise).
3.   Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii! trimis de
( 1 feb 2014, 12:41:27
Din pacate acesti oameni nu au nimic in comun cu intelepciunea si nici cu frica de Dumnezeu si nici cu Insusi Dumnezeu. Ne aduc niste copii, adica niste poze, ca despre asta este vorba, ale unui Giulgiu care s-a demonstrat stiintific inca de acum vreo 4 decenii ca e un fals de secol XII. Si tot datorita unor asemenea oameni avem astazi peste tot in lume vreo 3 capete ale Sf. Ioan Botezatorul si vreo 7 maini, ca sa dau doar un exemplu. Si cine stie cati sfinti mai sunt clonati doar pt un scop financiar. Zeul Banului este adevaratul lor Dumnezeu si pt asta recurg la minciuna si fals!
4.   Of viata mea.. trimis de
( 1 feb 2014, 12:44:50
In ierusalim exista doua morminte si nici pana in ziua de azi nu se stie care e cea adevarata. Probabil nici una din ele,dar pentru bani si turism ...ambele sunt cele autentice:))) Radem de canibali si alte triburi ,dar la noi romanii mult mai culti se inchina la carpe..oo viata mea.. cu ce suntem mai presus?
5.   Interesant trimis de
( 1 feb 2014, 14:55:07
....Afacerea secolului..... Vanzatori de vise....kanci impozite...facturi...(..facatu )...salari de la stat moca.... interesant.....faci bani fara a produce nimic altceva decat ...ILUZIA ....ca exista ceva dupa moarte...
6.   Comentariu trimis de
( 1 feb 2014, 18:43:23
Atat e mintea romanului.
7.   Fiți ințelepți! trimis de
( 2 feb 2014, 19:28:42
Sa presupunem ca in timpul Mantuitorului se reusea fotografierea acestuia. Ati fi vrut sa aveti o copie a acestei fotografii? Ati fi pus-o la un loc de cinste sau ati fi aruncat-o? Ma refer aici la cei ce cred in Dumnezeu. Oare nu ati fi pus-o pe perete si ati fi purtat fotografia permanent cu voi. Sincer, ce ati fi facut? Din pacate nu avem astfel de fotografii, dar avem icoane care sa ne aminteasca de Dumnezeu, avem copii ale unor obiecte care ne aduc aminte de Domnul Iisus Hristos, cum ar fi aceasta copie a Giulgiului. Personal am vazut-o si m-a strans in spate si am avut un moment de retinere in fata ei, stiind ca acum putin timp , Intr-un giulgiu ca acesta, Cineva a fost invelit in ea, Cineva care in iubirea Sa fata de mine S-a lasat chinuit si omorat ca eu sa merg in Rai. Acele pete de sange au fost pentru mine si m-a cutremurat si mi-am dat seama ca Hristos era prezent acolo in Biserica, iar acest Giulgiu , ca de altfel si icoanele pictate in Biserica m-au facut sa imi aduc aminte Cine este Dumnezeul nostru!!!!!!!
7.1  RE: Fiți ințelepți! trimis de
( 2 feb 2014, 21:25:45
Cu alte cuvinte,ai avut o experinta orgasmica.... interesant... foarte interesant...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei