Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 253 (5460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie critică

Beneficiarii de subvenţii pentru bovine, la jumătate faţă de anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mulţi dintre crescătorii de bovine din judeţ au primit în acest an o grea lovitură. Nu se mai încadrează în cerinţele impuse pentru acordarea subvenţiilor pe cap de animal, pierzând astfel un ajutor financiar important, de cel puţin 500 de lei pentru fiecare bovină. Este, practic, încă o lovitură grea pentru micii crescători de bovine şi încă un pas spre orientarea fondurilor doar spre crescătorii care au tendinţa de a trece spre noţiunea de fermă, chiar dacă de dimensiuni mici.

 

Cât de mult a scăzut numărul beneficiarilor 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava a primit cereri pentru subvenţiile la bovine în perioada 17 septembrie-28 octombrie.

Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava, a declarat că au fost depuse 13.636 de cereri, care urmează a fi analizate şi aprobate. Se estimează, a precizat acesta, că în jur de 2.000 de cereri vor fi respinse. Prin comparaţie, anul trecut, au avut cereri înregistrate şi validate 22.396 de crescători de bovine din judeţ. Aşadar, numărul de beneficiari va fi aproximativ la jumătate faţă de 2012. 

„Nu a fost o campanie deloc uşoară. Noile condiţii de eligibilitate au creat probleme, au fost multe discuţii, oamenii au avut multe solicitări şi nelămuriri. Pentru a se încadra în termenul impus, salariaţii APIA au lucrat sâmbătă şi duminică, inclusiv la finele săptămânii trecute”, a declarat directorul executiv al APIA Suceava.

 

Condiţiile care i-au eliminat de la prima pe cap de animal pe mulţi dintre crescători 

Două condiţii impuse începând cu 2013 i-au lăsat fără subvenţii pe foarte mulţi dintre crescători.

Astfel, solicitantul a avut obligaţia de a face dovada că a livrat sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de cotă 2012-2013, asta în condiţiile în care până anul trecut nu a existat o astfel de condiţie.

Apoi, cel puţin la fel de important, crescătorii cu drept la subvenţii trebuie să deţină un efectiv de minim trei bovine adulte, cu vârsta minimă de 16 luni, la data de referinţă 31 ianuarie 2013. Până acum se solicitau trei bovine cu vârsta de minim 6 luni, cu data de referinţă 31 ianuarie 2008. Practic, în acest an, medicii veterinari au inventariat animalele fiecărui crescător, astfel că cine nu a îndeplinit condiţia a fost eliminat automat.

Valoarea subvenţiei pe cap de animal se va stabili abia după data de 1 martie 2014, în funcţie de numărul total de capete de bovine acceptate la prime. Cum numărul de beneficiari va fi mult mai mic decât anul trecut, este de aşteptat ca valoarea primei pe cap de animal să fie semnificativ mai mare decât cea aferentă cererilor din 2012, 500 de lei pentru fiecare bovină.

 

Crescătorii de bovine, vârstnici care nu mai pot ţine trei vaci

Inginerul Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, cu 2.000 de membri în Bazinul Dornelor şi zona Câmpulung Moldovenesc, a declarat că situaţia în care s-a ajuns va reduce şi mai drastic numărul de bovine din gospodării, însă acest fapt este oarecum inevitabil în timp.

„Pentru un agricultor e greu să mai ţină în ziua de azi trei bovine adulte. Avem prea puţini tineri şi mulţi bătrâni care nu mai pot face faţă cerinţelor actuale. Costurile sunt ridicate, iar această subvenţie era pentru mulţi un mic profit pe care îl aşteptau în fiecare an. Nu cred că micii crescători vor mai putea să-şi recupereze efectivele de animale pierdute”, a declarat inginerul.

El a precizat că în ziua de astăzi o vacă-două nu mai înseamnă zootehnie, iar singura şansă este ca tinerii să se întoarcă din străinătate şi să se apuce de agricultură şi crescut animale, cum de altfel există deja o tendinţă, însă încă timidă.

„O problemă a fost şi cu cei care au livrat cantităţi de lapte, prin vânzări directe, însă au neglijat raportările de cotă şi astfel au pierdut subvenţiile”, a mai precizat liderul fermierilor din zona de munte.        

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beneficiarii de subvenţii pentru bovine, la jumătate faţă de anul trecut.
 Vizualizări articol: 3691 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Beneficiarii de subvenţii pentru bovine, la jumătate faţă de anul trecut5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei