Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 230 (5437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Învaţă să asculţi”

Eveniment de excepţie pentru ajutorarea sucevencelor diagnosticate cu una dintre cele mai cumplite maladii: cancerul la sân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Povestea tristă a unei femei bolnave de cancer la sân din comuna Breaza, care, pe lângă lupta cruntă cu devastatoarea boală, i-a spus psihologului secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Geanina Cîrlan, că nu mai poate veni la chimioterapie, întrucât nu mai are bani de transport, a stat la baza organizării primului eveniment caritabil din judeţ de strângere de fonduri pentru pacientele diagnosticate cu această cumplită maladie.

De la mărturisirea sfâşietoare a femeii din Breaza i-a venit ideea Geaninei Cîrlan, care este şi preşedinta Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din judeţul Suceava, de a realiza o acţiune de ajutorare a pacientei respective, dar şi a multor altora care se află în situaţii asemănătoare.

Cu sprijinul şefei secţiei de Oncologie, doctoriţa Doina Ganea, evenimentul a prins contur.

 

Maia Morgenstern: „Eu sigur nu pot să rămân indiferentă”

„Învaţă să asculţi” a fost genericul acţiunii care a avut loc marți seară, chiar de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân, la Salonul Regal din cadrul Complexului Zamca din municipiul Suceava, scopul fiind de a strânge bani pentru femeile care nu pot lupta cu necruţătoarea boală din motive financiare.

La gala organizată într-una dintre cele mai frumoase săli de evenimente din oraş, au participat actriţa Maia Morgenstern, care a vrăjit şi încântat întreaga audienţă recitând în stilu-i caracteristic mai multe poezii semnate Ion Pribeagu (pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici, poet şi umorist evreu originar născut la Botoşani), dar şi vedeta Antena 1, suceveanca Anca Lungu, prezentatoarea ştirilor de la Observator, cea care a moderat evenimentul de marţi seară.

Grupul de muzică medievală şi tradiţională, vocal-instrumentală, “Truverii”, i-a plimbat pe cei prezenţi într-o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, aidoma trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii.

Programul artistic a fost completat de pianistulRichard Gagiu, profesorla Colegiul de Artă din Suceava, al cărui moment s-a încadrat perfect în atmosfera unui eveniment de gală.
„Se cuvine să ne aflăm cu toţii în această luptă alături de cei care luptă efectiv, să-i susţinem aşa cum putem, cum ne pricepem, să nu rămânem indiferenți. Eu sigur nu pot să rămân indiferentă, mă leagă multe amintiri de persoane dragi, unele învingătoare, altele învinse de această crudă maladie, şi ştiu că s-ar fi bucurat ca oricine ar avea nevoie, să fie încurajat, să fie sprijinit, să ştie că nu este singur”, a declarat Maia Morgenstern.

 

Anca Lungu, vedeta Antena 1, a donat pentru licitaţia de strângere de fonduri o ie veche de aproape 100 de ani, a bunicii sale

Aproximativ 250 de persoane au răspuns prezent invitaţiei organizatorilor, în sală aflându-se şi paciente diagnosticate cu cancer la sân, artişti locali care şi-au donat picturi proprii pentru a fi vândute la licitaţia ce a avut loc în ultima parte a evenimentului, dar şi o clasă de elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, care, din puţinul lor, au donat o sumă simbolică pentru cauza evenimentului.

Frumoasa Anca Lungu, prezentatoarea ştirilor de la Antena 1, a răspuns din prima pozitiv la invitaţia organizatorilor, mai ales că în cadrul televiziunii la care lucrează a desfăşurat recent o campanie dedicată acestei maladii.

„Sunt foarte multe femei în România care după ce beneficiază de acea operaţie, mastectomie, rămân mutilate pentru tot restul vieţii, pentru că autorităţile, Casa de Asigurări, nu decontează operaţia de reconstrucţie mamară. Noi luptăm şi vrem să schimbăm legea, vream ca femeile să poată beneficia de operaţia de reconstrucţie mamară şi suntem pe drumul cel bun, cred că acest lucru se va întâmpla cât de curând. Cancerul este o boală care nu alege, cancerul se poate instala oriunde, indiferent de vârstă, de statutul social, oricând se poate întâmpla oricăruia dintre noi sau unuia dintre membrii familiei noastre, şi atunci trebuie să fim solidari”, a declarat Anca Lungu.

Vedeta Antena 1 a donat pentru licitaţia de strângere de fonduri o ie veche de aproape 100 de ani, care a aparţinut bunicii sale. A fost cumpărată cu 200 de euro de unul dintre sponsorii evenimentului, care, la final, i-a dăruit-o prezentatoarei Observatorului, spunându-i că un lucru atât de preţios, ca şi valoare sentimentală în primul rând, trebuie să rămână al ei.

 

40.000 de lei s-au strâns în urma acţiunii caritabile

La o zi de la eveniment, organizatorii au făcut inventarul şi au numărat aproape 40.000 de lei, strânşi în urma acţiunii.

Geanina Cîrlan le-a mulţumit tuturor care au ajutat la realizarea acestui eveniment şi care au contribuit să readucă un zâmbet pierdut pe feţele triste ale mamelor, soţiilor, fiicelor care suferă de această boală cumplită.

Doar persoanele care au cazuri în familie ştiu foarte bine ce dramă trăiesc aceste femei, iar atunci când lipsa banilor face practic imposibilă lupta cu boala e groaznic.

Mulţi au rămas doar cu fotografiile persoanelor dragi care s-au prăpădit în urma acestei maladii, însă există speranţă şi există oameni care au arătat că, împreună, pot lupta nu neapărat cu boala, ci şi cu carenţele unui sistem care, din păcate, de multe ori te lasă să te descurci singur în faţa prăpastiei.

 

Statistici sumbre. Suntem pe primul loc în Europa în privinţa deceselor cauzate de cancerul mamar

Cancerul de sân are o tendinţă ascendentă în judeţul nostru, de la an la an medicii înregistrând tot mai multe cazuri noi. În 2012, de exemplu, 123 de sucevence s-au alăturat unor statistici seci, după ce au fost depistate cu teribila maladie.

Anul trecut, din cele 123 de femei diagnosticate cu cancer de sân, 65 erau de la oraş şi 58 de la ţară. Maladia poate fi depistată înainte de apariţia manifestărilor clinice, depistarea precoce asigurând şanse maxime pentru un tratament eficient şi un prognostic bun. Din păcate, din totalul sucevencelor diagnosticate în 2012 cu cancer la sân, doar 53 se aflau în stadii curabile.

La nivel naţional, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu această maladie, România fiind pe primul loc în Europa în privinţa deceselor cauzate de cancerul mamar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eveniment de excepţie pentru ajutorarea sucevencelor diagnosticate cu una dintre cele mai cumplite maladii: cancerul la sân.
 Vizualizări articol: 2705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Eveniment de excepţie pentru ajutorarea sucevencelor diagnosticate cu una dintre cele mai cumplite maladii: cancerul la sân5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei