Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 216 (5423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză poliţie

Zece oraşe şi şapte comune din judeţ, încadrate cu risc ridicat la comiterea de furturi şi tâlhării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a realizat recent o analiză care a urmărit calcularea unui coeficient de criminalitate pentru fiecare din cele 114 localităţi ale judeţului. Au fost luate în calcul faptele de furt şi de tâlhărie comise în spaţiul public, pe stradă, în localuri, la manifestări cultural-religioase etc. Având în vedere faptele de acest gen petrecute pe parcursul anului 2012, s-a realizat o încadrare pe factori de risc, la fiecare localitate, pe trei categorii: risc scăzut, risc mediu şi risc ridicat. În ultima categorie, a riscului ridicat, au fost încadrate 17 localităţi din judeţ, zece oraşe şi şapte comune.

 

Care sunt oraşele şi comunele cu grad ridicat de risc

Analiza poliţiei a plecat de la numărul total de furturi şi tâlhării înregistrate anul trecut în spaţiulpublic din judeţ, un total de 539  Cifra a fost împărţită la numărul de localităţi şi a fost stabilit un coeficient per judeţ, de 4,72. Apoi, numărul de fapte din fiecare localitate a fost înmulţit cu o sută şi împărţit la coeficientul de 4,72, stabilindu-se un grad de risc pe fiecare localitate în parte.

Conform analizei poliţiei, municipiul Suceava are de departe coeficientul cel mai ridicat de risc. Nici nu este de mirare în condiţiile în care în Suceava au acţionat pe parcursul anului trecut, dar şi în 2013, mai multe grupări de minori infractori care au comis furturi şi tâlhării în stradă. În cifre, în 2012, în Suceava, poliţia a avut în lucru nu mai puţin de 143 de furturi şi 40 de tâlhări în spaţiul public. A rezultat un coeficient de risc de 3.877.

Al doilea oraş încadrat la grad ridicat de risc este Rădăuţi, cu un coeficient de 1.779.

Dintre localităţile urbane ale judeţului au mai fost încadrate la grad de risc ridicat, în ordinea gradului de criminalitate, Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vicovu de Sus, Broşteni, Frasin, Fălticeni şi Siret.  

În ceea ce priveşte localităţile rurale, analiza IPJ Suceava a identificat şapte comune cu risc ridicat. Prima dintre ele este Şcheia, cu un coeficient de criminalitate de 233. Urmează, în ordine, comunele Vama, Ostra, Arbore, Dorna Candreni, Dorneşti şi Moara, ultimele trei cu acelaşi grad de criminalitate.

 

Poliţiştii, campanie de prevenire a infracţionalităţii în localităţile cu probleme

Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a precizat că în urma acestei analize, care a identificat localităţile cu risc ridicat, poliţiştii, în special cei de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au început o companie care presupune deplasarea în fiecare din cele 17 localităţi.

În funcţie de specificul infracţional din fiecare localitate, se caută soluţii pentru reducerea faptelor.

„În Suceava, de exemplu, unde s-au înregistrat multe fapte de furt şi tâlhărie prin smulgerea de lănţişoare de aur de la gât, dar şi multe furturi din maşini, am demarat o campanie de împărţire de pliante în care avertizăm potenţialele victime de risc şi le explicăm cum se pot proteja. Într-o altă localitate cu grad ridicat de risc, la Broşteni, am constatat că foarte multe fapte se petrec în localuri pe fond de consum de alcool şi am insistat pe avertizarea oamenilor cu campania împotriva violenţei <O palmăpoate aducemoartea>, a declarat inspectorul principal Ionuţ Epureanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece oraşe şi şapte comune din judeţ, încadrate cu risc ridicat la comiterea de furturi şi tâlhării.
 Vizualizări articol: 5434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.77/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 13 voturi
Zece oraşe şi şapte comune din judeţ, încadrate cu risc ridicat la comiterea de furturi şi tâlhării3.8513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hoti trimis de
(17 sep 2013, 21:42:24
domnule ziarist la preutesti se fura mai ceva ca-n codru si vad ca nu se zice nimic asta nu cumva da de banuit domnu primar intervine pentru hoti un individ care a furat poarta de la casa unei batrane si a vanduto la fier vechi e vorba de mosneagu mihai fara ocupatie acest individ face numai probleme in localitate dar nui face nimeni nimic ca il scoate domnu primar
2.   Hoti trimis de
(17 sep 2013, 21:51:33
nu stiu dece nu-si vede de treaba lui domnu primar si cu individu de cihoski asa ca se inmulteste furturile de prin gospodarii face o investigatie domnilor ziaristi sa vedeti cate probleme ne face hoti si primaru vasiliu merge la politie si le spune sa nu dea drumu la dosar rusine hotilor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei