Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 216 (5423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

120 de ani de învăţământ la Prelipca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În acest an, Şcoala Gimnazială din Prelipca, unitate şcolară care din punct de vedere juridic aparţine Şcolii Gimnaziale Salcea, celebrează 120 de ani de la înfiinţare. În această instituţie sunt pregătiţi 30 de preşcolari, 87 de elevi ai ciclului primar şi 91 de elevi de ciclul gimnazial.

Potrivit directorului unităţii, prof. Cătălin Huţu, „reformele iniţiate după Unirea Principatelor au cuprins şi sistemul de învăţământ, iar la Prelipca s-a înfiinţat o şcoală primară. În urma studierii documentelor din arhiva şcolii, putem afirma că primul lăcaş de instruire a copiilor din satul Prelipca a fost înfiinţat în 1893, fiind condus la acea dată de către învăţătorul I. Mitrea”.

Potrivit acestuia, în perioada de început, cursurile se desfășurau în sistem simultan, cu patru clase primare aflate în grija aceluiaşi învăţător – Ion Mitrea. Şcoala primară funcţiona „într-o casă închiriată, mică, cu podul la înălţimea de 2,20 m, cu pereţii subţiri de tot, foarte friguroasă iarna şi cu totul nesănătoasă”. Această descriere era făcută în octombrie 1907 de către inspectorul şcolar C. V. Ficşinescu.

Unele schimbări semnificative aveau să apară după 1918, când şcoala a primit clădirea fostului pichet de grăniceri şi încă un local donat de locuitorii satului.

Lucrurile s-au normalizat şi în ceea ce priveşte încadrarea cu personal didactic, cu învăţători titulari – D. Gherman şi M. Scheletti. Acesta din urmă avea să rămână alături de locuitorii satului până în 1960, când, după 32 de ani de activitate, a plecat în satul natal din judeţul Botoşani. Spre finele deceniului patru al secolului trecut – 1937 -  în Prelipca s-a inaugurat o şcoală nouă, cu două săli de clasă, cu o sală pentru profesori, clădire care adăposteşte şi astăzi şcoala satului.

„Trebuie de remarcat faptul că la construcţia noului local au contribuit foarte mult locuitorii satului, care au participat la aducerea cărămizilor de la Bucecea”, precizează Cătălin Huţu.

În perioada postbelică, şcoala din satul Prelipca a cunoscut aceleaşi frământări şi transformări care au cuprins întreaga societate românească, transformări care s-au reflectat atât în ceea ce priveşte componenţa colectivului de cadre didactice, cât şi în aspectul şcolii.

Prin grija unor foşti elevi ai şcolii, ajunşi în funcţii de decizii, în 1963, localul şcolii a fost modernizat şi extins cu încă trei săli de clasă.

Deceniile opt şi nouă ale secolului XX au marcat o stabilitate a cadrelor didactice care au reuşit să modeleze elevii satului şi să îi pregătească pentru celelalte examene ale vieţii. A fost o perioadă în care şi-au pus amprenta asupra elevilor dascăli cu înalte calităţi morale şi profesionale precum Iulia Dumbrăveanu, Elena Iliescu, Ştefania Sauciuc, Eleonora Cernodolea, Rodica Costiuc, Clara Ifrim, Silvia Bucşa, Corneliu Doboşeriu, Paul Doroftei şi Viorel Bucşa.

După 1989, şcoala din acest sat a cunoscut transformări şi s-a înnoit din toate punctele de vedere. Colectivul de cadre didactice s-a întinerit într-o proporţie radicală, iar sălile de clasă au fost dotate cu mobilier donat de membrii unor fundaţii cu legături în Elveţia şi Olanda.  Din anul 2007, clădirea şcolii a suferit un amplu proces de modernizare, prin construirea uni grup sanitar modern racordat la reţeaua de apă şi canalizare a oraşului, a unei săli destinate laboratorului AeL, a unei noi magazii pentru combustibil, a unui teren de sport, toate acestea realizându-se prin implicarea autorităţilor locale şi a conducerii şcolii.

În acelaşi an şcoala a trecut, din punct de vedere juridic, în subordinea Şcolii Gimnaziale Salcea.

Directorul Cătălin Huţu mai declară: „Conştienţi că nu pot sta pe loc, că trebuie introduse metode moderne şi standarde de evaluare la nivel european, cadrele didactice de la şcoala din Prelipca şi-au adus şi îşi vor aduce în continuare contribuţia la formarea unor elevi cu un larg orizont cultural şi educativ”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 120 de ani de învăţământ la Prelipca.
 Vizualizări articol: 2967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
120 de ani de învăţământ la Prelipca5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei