Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 212 (5419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Una după alta

Condamnat pentru că încerca să vândă heroină în parcarea Iulius Mall, a fost găsit vinovat şi pentru tentativă de omor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnările curg pe bandă rulantă pentru unul dintre sucevenii prinşi în timp ce încercau să vândă heroină în parcarea Iulius Mall în vara lui 2009. Ieri, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Cristian Gheorghe Filipciuc, de 37 de ani, zis „Fila”, la opt ani şi patru luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor calificat, faptă care s-a petrecut pe 22 mai 2011 pe peronul Gării Burdujeni. Anterior, pe numele lui „Fila” a fost pronunţată o altă hotărâre de condamnare. Este vorba de o soluţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care suceveanul a fost condamnat definitiv pentru trei fapte de trafic de droguri de mare risc, pedeapsa stabilită de magistraţi fiind de 12 ani cu executare. După ce a luat cunoştinţă şi de această condamnare, completul de judecată al Tribunalului Suceava a contopit cele două pedepse şi a aplicat un spor de trei ani. În aceste condiţii, Cristian Gheorghe Filipciuc trebuie să stea după gratii 15 ani. Decizia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

 

Ce s-a întâmplat pe 22 mai 2011

Fapta pentru care a fost judecat şi condamnat „Fila” de către Tribunalul Suceava s-a petrecut pe data de 22 mai 2011. Victima, un adolescent în vârstă de 17 ani, s-a dus în după-amiaza acelei zile în gară, să o aştepte pe bunica sa, care venea de la Câmpulung Moldovenesc. Până la sosirea trenului, minorul a intrat într-un local de pe peronul staţiei CFR, iar aici, susţin anchetatorii, a fost acostat de Filipciuc, care se afla în stare avansată de ebrietate şi era violent. „Fila” l-a înjurat şi ameninţat pe minor, care şi-a sunat tatăl, de frică să nu fie agresat în gară.

Pe peronul gării a apărut la scurt timp şi tatăl minorului, care s-a dus în bar, la Filipciuc, şi i-a cerut să înceteze şi să nu se mai lege de adolescent. Tatăl şi fiul au ieşit din local şi s-au dus pe peron, pentru a aştepta trenul, însă, explică procurorii, „Fila” a ieşit după ei şi l-a lovit pe bărbat cu pumnul în faţă. Adolescentul a sărit în apărarea tatălui său, însă în încăierarea ce a urmat, inculpatul a scos un cuţit tip briceag şi l-a înjunghiat pe minor în zona hemitoracelui stâng, a braţului drept, a coapsei şi gambei drepte.

„Urmare a loviturilor, victima s-a aşezat în genunchi, însă învinuitul a prins-o cu mâna stângă de cap, iar cu cealaltă i-a aplicat o lovitură de cuţit în zona gâtului”, se arată în rechizitoriul din dosarul trimis la instanţă.

După acest incident, „Fila” a fugit din zonă, fiind prins ulterior de poliţişti, asupra suspectului fiind găsit briceagul cu care ar fi fost înjunghiat minorul. Acesta din urmă a fost internat la Spitalul Judeţean Suceava, medicii apreciind că viaţa victimei a fost pusă în pericol. La audieri, Cristian Gheorghe Filipciuc a negat că el a comis fapta, având, susţin anchetatorii, o atitudine sfidătoare.

 

Cum a vrut să vândă aproape două kilograme de heroină

La mijlocul lunii iunie 2009, în parcarea de la Iulius Mall Suceava s-a realizat cea mai importantă captură de heroină de pe raza judeţului. Cu acel prilej, anchetatorii au confiscat 1.950 de grame de heroină, marfă ce urma să ajungă în Insulele Canare. Transportul a fost deturnat de Ştefăniţă Cojocaru, care a plecat la Istanbul pe 24 mai 2009, unde a fost contactat de un cetăţean turc, care i-a dat o valiză şi suma de 100 de dolari şi 450 de euro, spunându-i să-şi cumpere un bilet de autocar pe ruta Istanbul - Atena, iar apoi un bilet de avion pe ruta Atena - Madrid, destinaţia finală fiind Insulele Canare.

Cărăuşul sucevean a ajuns la Atena pe 29 mai 2009, după ce, iniţial, prin telefon, a stabilit cu Lucian Lupu, zis „Lucas”, să vină şi el în capitala Greciei, să-i dea valiza cu droguri.

Marfa i-a fost livrată lui „Lucas”, care venise cu un autoturism, împreună cu alţi trei tineri din Suceava, printre care şi Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”.

Heroina a fost trimisă la Suceava, după care posesorii mărfii au început acţiunea de căutare a unui cumpărător. Pe 12 iunie 2009, „Lucas”, „Mârlanu” şi Marian Adrian Andruşcă, zis „Vulpiţa”,  toţi din cartierul Obcini, au fost prinşi în parcarea Iulius Mall Suceava în timp ce încercau să vândă marfa contra sumei de 17.000 de euro.

Pe parcursul anchetei s-a stabilit că valiza cu droguri fusese adusă în Suceava de „Fila” şi Petru Apetri, zis „Grasu”, care s-au alăturat astfel celorlalte persoane implicate în acest caz de trafic cu heroină.

 

Condamnări grele date în dosarul „heroina de la mall”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar şi a dictat condamnări grele pentru sucevenii implicţi. Pedeapsa cea mai grea o va avea de executat Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, de 35 de ani, din Suceava. Acesta a fost condamnat, iniţial, la 18 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în ţară de droguri de mare risc şi la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri. În recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a redus pedeapsa la 13 ani de închisoare. Şi în cazul lui Lucian Lupu, zis „Lucas”, de 24 de ani, judecătorii au decis reducerea pedepsei. În loc de 15 de ani de închisoare, la cât îl condamnase Curtea de Apel Suceava, „Lucas” va sta după gratii zece ani pentru infracţiunea de introducere în ţară de droguri de mare risc. Şi în cazul lui Cristian Gheorghe Filipciuc, zis „Fila”, de 37 de ani, magistraţii instanţei supreme au scăzut pedeapsa, de la 15 ani cu executare, la 12 ani cu executare, pentru introduce în ţară de droguri de mare risc.

Ceilalţi trei inculpaţi din acest dosar au rămas cu pedepsele pronunţate la Suceava. Astfel, Ovidiu Petru Apetri, zis „Grasu”, de 33 de ani, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru infracţiunile de complicitate la introducere în ţară a drogurilor de mare risc şi complicitate la trafic de droguri de mare risc. Marian Adrian Andruşcă, zis „Vulpiţa”, de 24 de ani, va sta după gratii cinci ani de zile pentru complicitate la trafic de droguri, iar Ştefăniţă Cojocaru, de 35 de ani, a primit trei ani de închisoare pentru transport şi deţinere de droguri de mare risc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnat pentru că încerca să vândă heroină în parcarea Iulius Mall, a fost găsit vinovat şi pentru tentativă de omor.
 Vizualizări articol: 4439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Condamnat pentru că încerca să vândă heroină în parcarea Iulius Mall, a fost găsit vinovat şi pentru tentativă de omor5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei