Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 186 (5393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Război

Naşii de tren acuzaţi de luare de mită, daţi afară de conducerea CFR, dar readuşi în sistem de instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Lotul” de şefi de tren şi conductori CFR din Suceava acuzaţi de luare de mită în cel mai mare dosar de acest gen, dosar penal care se află din luna octombrie a anului trecut pe masa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, este în război deschis cu conducerea CFR Călători. Naşii de tren se consideră victimele unei acţiuni zgomotoase şi fără finalitate, în condiţiile în care, la zece luni de zile de la intens mediatizata acţiune din octombrie, ancheta bate pasul pe loc, iar ei sunt suspendaţi din funcţiile pe care le aveau. Mai mult, după ce au fost trecuţi pe posturi inferioare, aceştia s-au trezit cu suspendarea contractului de muncă, practic daţi afară de la CFR.

 

Naşii de tren au fost trecuţi la munca de jos: au curăţat liniile de zăpadă

Reamintim că la finele lunii octombrie, 14 controlori CFR din Suceava au fost urcaţi într-un autocar şi duşi la Braşov, acolo unde procurorii au demarat o anchetă faţă de aproximativ 200 de naşi din toată ţara pe care i-ar fi filmat în timp ce luau bani de la călători fără a le tăia bilete. Doar câţiva dintre suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care toţi au fost puşi în libertate. La vremea respectivă, procurorul de caz le-a pus acestora interdicţia de a părăsi ţara şi de a-şi mai exercita profesia. Cum prezumţia de nevinovăţie se aplică şi în cazul lor, conducerea CFR a luat măsura de a le da de muncă pe alte posturi. În primă fază, imediat după ce s-au întors la Suceava, angajaţii acuzaţi de luare de mită au acceptat retrogradarea pe posturi de muncitori necalificaţi la Compartimentul tehnic, administrativ al staţiei CFR Suceava. Aşa au ajuns foştii şefi de tren şi conductori să muncească la curăţarea liniilor de zăpadă. Nemulţumiţi şi invocând calificările pe care le au, aceştia au obţinut acte adiţionale la contractele individuale de muncă, şi, în februarie 2013, au fost mutaţi pe alte posturi: şef manevră, manevrant, informator călători etc.

 

Instanţa: CFR i-a dat afară în urma unor decizii nelegale

În scurt timp, CFR a încercat să scape definitiv de controlorii acuzaţi de luare de mită, „balastul” CFR-ului, cum s-au exprimat unii şefi ai acestora.

În luna martie, suspecţii de luare de mită au fost înştiinţaţi în scris că li s-a dispus suspendarea contractelor individuale de muncă până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti ce se va pronunţa în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

11 dintre ei au contestat această suspendare a contractelor de muncă, la tribunalele Suceava şi Braşov. Aceştia au depus acţiunile in instanţă individual.

În urma unor decizii rămase definitive şi executorii, instanţa le-a admis plângerile.

În cazul unuia dintre ei, retrogradat pe funcţia de manevrant vagoane, pe 10 iunie 2013, Tribunalul Suceava a constatat: “Din ansamblul administrat în cauză, tribunalul apreciază că deciziile de suspendare sunt nelegale, deoarece plângerea penală formulată de către unitatea intimată împotriva salariatului nu se referă la fapte incompatibile cu funcţia deţinută de salariat, la data emiterii deciziei, respectiv pe funcţia de manevrant vagoane I”.

Odată cu anularea deciziilor de suspendare a contractului de muncă, instanţa a mai decis şi ca aceştia să primească despăgubiri egale cu salariul şi cu celelalte drepturi de care au fost lipsiţi pe perioada sistării nelegale a contractelor de muncă, inclusiv cu dobânda legală aferentă.

 

Vor să revină controlori pe trenuri

Această victorie în instanţă şi revenirea în structura CFR nu îi încălzesc prea tare însă pe cei 11 suceveni. Aceştia spun că din luna octombrie, de când au fost duşi la Braşov la audieri, nu au mai fost căutaţi de nimeni şi nu mai ştiu nimic de dosarul penal în care sunt cercetaţi. 

“Stăm în gară pe la colţuri, pe posturi pe care nu avem ce face, în timp ce controlorii aflaţi pe trenuri au ajuns la un număr record de ore suplimentare şi nu mai fac faţă. Este o mare bătaie de joc faţă de noi, atâta timp cât în dosarul de la Braşov nu se mai întâmplă nimic”, se plâng naşii de tren şi conductorii suspendaţi din funcţii. Aceştia consideră că dosarul stagnează pentru că nu sunt probe împotriva lor.

 

Avocat Sorin Poenaru: „Acum cred că este invers, procurorii fug de cei acuzaţi”

Unul dintre avocaţii care i-a reprezentat, Sorin Poenaru, a declarat: “După marea acţiune din luna octombrie a anului trecut s-a aşternut o linişte totală. Acum cred că este invers, procurorii fug de cei acuzaţi. În cazul celor mai mulţi nu există probatoriu, de aceea au fost respinse şi propunerile de arestare preventivă, iar dosarul nu a fost trimis în instanţă nici până astăzi. Este inadmisibil ca aceşti oameni să nu fie lăsaţi să muncească, există prezumţia de nevinovăţie, însă în cazul lor nu se aplică, asta cu atât mai mult cu cât nu au fost nici măcar trimişi încă în judecată”.

De altfel, o parte dintre CFR-iştii cercetaţi în acest dosar s-au îndreptat cu plângeri penale împotriva directorului Regionalei CFR Iaşi, Iordan Vintilă, considerând că acesta face un abuz refuzând să îi repună pe posturile deţinute anterior acţiunii procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Asta cu atât mai mult cu cât naşii de tren au obţinut, la Curtea de Apel Braşov, ridicarea tuturor interdicţiilor impuse de procurori, inclusiv cea de a părăsi ţara.

 

Naşii acuzaţi de luare de mită, „favoriţi” la disponibilizări

O altă mare problemă a celor 11 este legată de anunţatele disponibilizări de la CFR. Acestora li s-a sugerat că vor fi primii pe listă la demiteri. Tocmai pentru a putea fi daţi afară în mod legal, aceştia ar fi fost trecuţi pe posturi gen „informator călători” sau „manevrant vagoane”.  În acest mod, prin reducerea acestor posturi, ar putea fi îndepărtaţi fără ca oficial demiterea să aibă legătură cu dosarul de luare de mită.

Vintilă Iordan, şeful Regionalei CFR Iaşi, a admis ieri că problema naşilor de tren suspendaţi de la Suceava este una destul de delicată, aceştia încasând salarii fără a avea prea multă activitate în ultimele luni.

Toate aceste probleme se vor rezolva însă, mai devreme sau mai târziu, abia în momentul în care se va da o soluţie finală în dosarul de luare de mită aflat încă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naşii de tren acuzaţi de luare de mită, daţi afară de conducerea CFR, dar readuşi în sistem de instanţă.
 Vizualizări articol: 3212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Naşii de tren acuzaţi de luare de mită, daţi afară de conducerea CFR, dar readuşi în sistem de instanţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(13 aug 2013, 17:13:35
"Stăm în gară pe la colţuri, pe posturi pe care nu avem ce face, în timp ce controlorii aflaţi pe trenuri au ajuns la un număr record de ore suplimentare şi nu mai fac faţă."

In loc sa fie bucurosi ca au scapat de inchisoare, mai vor si servici. Ce nesimtire. Ar trebui angajat personal nou, ei si-au batut joc de servici, sa le faca dosar penal pentru furt si sa-si caute de lucru pe piata muncii, sa vedem ce isi vor mai gasi.
2.   Comentariu trimis de
(14 aug 2013, 22:33:12
Nu stiu daca e chiar nesimtire sa vrei sa fii repus pe functia avuta anterior, daca stam putin si ne gandim a fost si un ministru care a avut dosar penal. La el a existat prezumtia de nevinovatie pana in momentul condamnarii , ocupand postul de ministru, pentru acestia de ce nu ar fi la fel? Puscarie nu va face nimeni ,deoarece sunt victimele unui sistem in care fura mai ceva ca in codru ( CFR Calatori fiind o companie vizata de "baietii destepti" care asteapta o privatizare la fel ca la CFR Marfa) iar angajatii de la Suceava cercetati in dosarul penal pe perioada suspendarii si-au gasit si chiar au muncit, fiecare dintre ei s-au descurcat in a-si intretine familia si a achita facturile. Personal nou nu prea vad eu de unde sa vina, pentru ca nu vine nimeni pe un salar de 1100 lei unde bati tara in lung si lat (sambata , duminica, pasti,craciun ,revelion,etc.)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei