Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 186 (5393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Conducte “înţepate”

Localitatea în care 9.000 de metri cubi de apă „se evaporă” în timpul nopţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fenomen aparent inexplicabil se petrece la doar câţiva kilometri de municipiul Suceava, în localitatea suceveană Ipoteşti, unde, deşi zilnic se pompează cantităţi impresionante de apă de către ACET, acestea nu se regăsesc în facturile emise în baza citirii apometrelor.

Mai exact, din cei peste 14.000 de metri cubi de apă potabilă pompaţi în rezervorul de la Ipoteşti, care se goleşte cu o viteză uimitoare, mai ales seara şi în timpul nopţii, apometrele localnicilor indică un consum de numai 5.000 de metri cubi.

Problema a fost sesizată de directorul general al ACET, Ştefan Groza, care a spus că pe fondul secetei din ultima perioadă, consumul de apă a crescut îngrijorător în unele localităţi, cel mai bun exemplu fiind Ipoteşti.

Pentru a face faţă consumului exagerat de mare din anumite intervale orare, care nu se justifică decât dacă apa este folosită la irigarea culturilor, au fost luate măsuri speciale, inclusiv prin montarea unei pompe adiţionale, de mare putere.

„În zona respectivă se udă intens culturile, din care cauză, în două ore, rămânem fără apă în rezervor. În plus, sunt şi consumuri frauduloase, acolo ACET încasând doar puţin peste 30% din ceea ce am livrat, adică pompăm 14.000 de metri cubi de apă şi încasăm numai circa 5.000 de metri cubi”, a explicat directorul ACET.

Explicaţiile specialiştilor ACET în această privinţă duc într-o singură direcţie – furtul de apă rece din reţea, prin racorduri ilegale, făcute în perioada montării conductelor, sau chiar şi ulterior punerii lor în funcţiune.

„Am făcut echipe cu cei de la Primăria Ipoteşti şi am verificat instalaţiile de pe teren. Pierderile sunt nesemnificative, întrucât conducta este una nouă, de polietilenă. De aceea, nu poate fi vorba decât despre consum fraudulos, deoarece reţeaua este o investiţie relativ recentă, trecând doar cinci ani de la darea ei în folosinţă”, a adăugat Ştefan Groza.

Ipoteza lor este confirmată şi de evoluţia consumurilor în perioadele secetoase şi în cele ploioase, când consumul din întreaga localitate scade drastic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Localitatea în care 9.000 de metri cubi de apă „se evaporă” în timpul nopţii.
 Vizualizări articol: 4193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Localitatea în care 9.000 de metri cubi de apă „se evaporă” în timpul nopţii5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(13 aug 2013, 12:26:13
9000m3laughing cei care citesc apometrele nu stiu nimic?
1.1  RE: :)) trimis de
(13 aug 2013, 12:28:44
prin sat se aude ca cei care citesc apometrele cer sume frumusele pentru sugativarea aerului prin apometrulaughing
incerc sa explic... adica cu un aparat frumos.. trage invers aerul prin conducta .. angajatii stiu mai bine.. Oricum totul se evapora..daca sapati mai adanc..iese scandal ..
2.   Comentariu trimis de
(13 aug 2013, 13:01:27
Mi se pare jenant -putin spus- ca in Romania anilor 2013 sa ramai fara apa de spalat la chiuveta, la dus si fara apa la wc. In acest caz nu este vorba doar de udarea culturilor si a florilor din gradina ci mai degraba de subdimensionarea instalatiei de apa din sat. De ce nu se verifica cum e facuta instalatia?
2.1  RE: Comentariu trimis de
(13 aug 2013, 13:30:49
moderatorule fa un mic calcul:9000 mc fac aproximativ 900.000 litri, hai 800.000...enorm. furati apa acolo ca-n tara nimanui.eu sa fiu in locul lui groza as inchide vanele de la rezervor noaptea.apa aia furata de voi noaptea e platita probabil de toata populatia sucevei ca doar nu munceste degeaba acetul. in consecinta trageti dragi ipotesteni cu ochiul la cina are zarzavaturi si legume mai frumoase ca ala fura cel mai mult.
2.2  RE: Comentariu trimis de
(13 aug 2013, 13:57:43
ptr EMILC
moderatorule fa un mic calcul:9000 mc fac aproximativ 900.000 litri, hai 800.000

Sa fim seriosi cred ca aveti nevoie de meditatii sau nu ati luat bacul . Tin sa-ti reamintesc 1mc = 1000 l restul e de clasa a IV a
3.   Asa e cand te intinzi mai mult dacat plapuma. trimis de
(13 aug 2013, 15:42:34
Hotul striga hotii. Lipsa documente pe retele instalate, probabil si pe ochi frumosi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei