Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 173 (5380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ameninţări şi violenţe

Părinţii au făcut credit pentru a plăti unui dealer de etnobotanice datoriile fiului lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În dosarul indivizilor arestaţi săptămâna trecută, sub acuzaţia că făceau de ani de zile trafic cu etnobotanice pe raza municipiului Suceava, multe dintre “pliculeţele cu vise” conţinând substanţe interzise, considerate droguri de risc şi de mare risc, anchetatorii fac referire şi la mai multe episoade violente comise de liderii grupării, care voiau să îşi asigure monopolul pe piaţă.

I s-a întâmplat chiar unuia dintre cei şapte tineri arestaţi de Tribunalul Suceava, la cerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

 

Din client al traficanţilor, a ajuns şi el dealer

Lucian Aluncăriţe (21 de ani), porelict „Creţu”, a fost iniţial consumator de etnobotanice şi era clientul reţelei anihilate miercurea trecută de ofiţerii Antidrog sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Stupefiantele şi le cumpăra de la un alt inculpat în acest dosar, Cristian Apăvăloaie (38 de ani), alias „Fărmatu”, tot din municipiul Suceava (faţă de care procurorii au cerut arestarea în lipsă, întrucât este plecat din ţară).

Ulterior, pentru a face rost de banii necesari asigurării consumului propriu de etnobotanice, Aluncăriţe i-a propus lui „Fărmatu” să vândă şi el „vise” la plic. După aproximativ două luni, Apăvăloaie i-a cerut tânărului de 21 de ani să se mute într-un apartament de pe bulevardul George Enescu, locaţie cunoscută în Suceava de consumatorii de droguri, şi i s-a dat un telefon mobil al cărui număr era de asemenea ştiut de clienţii reţelei.

„Din vara anului trecut până în luna mai 2013, perioadă în care Cristian Fărmatu s-a aflat în ţară, vindeam în medie 20 (douăzeci) plicuri mari şi 20 (douăzeci) plicuri  mici zilnic. În perioada menţionată mai sus consumam în mod excesiv asemenea substanţe. Ca efect al consumului de etnobotanice a rezultat afectarea colonului şi ficatului, precum şi a altor organe interne, dar şi stări de pierdere a memoriei sau tulburări nervoase”, a declarat „Creţu” la audieri, în faţa procurorilor DIICOT.

În înţelegerea făcută cu dealerul său, tânărul de 21 de ani convenise să primească circa 30-40% din vânzări şi câte un plic mic pe zi.

 

Împrumuta bani, pentru a acoperi datoriile făcute de distribuitorul său care juca încasările din etnobotanice la păcănele

Încasările de pe etnobotanice erau luate zilnic de Cristian Apăvăloaie, însă acesta avea patima jocurilor de noroc, iar mare parte din bani îi pierdea la păcănele.

„Fărmatu” apela de multe ori la „Creţu” să împrumute bani pentru el, pentru a reuşi să acopere datoriile către dealerii care la rândul lor primeau banii de la Apăvăloaie. Anchetatorii susţin că sumele de bani din vânzarea etnobotanicelor ajungeau la un alt inculpat din acest dosar, Ioan Popovici (35 de ani), zis „Ionel”.

După o vreme, Apăvăloaie a plecat din ţară, după ce pierduse sume semnificative la jocurile de noroc şi nu mai putea acoperi datoriile către liderii grupării infracţionale.

Cu datorii neplătite a rămas şi Lucian Aluncăriţe, care a continuat să vândă etnobotanice, de data acesta distribuitorul său fiind un anume „Maghila”. Cu banii obţinuţi din vânzările de stupefiante a acoperit o parte din datorii, însă a acumulat altele către noul său distribuitor.

 

Bătut într-o maşină şi la apartamentul său

În cursul lunii trecute, a fost contactat pe „telefonul de serviciu” de un bărbat care i-a cerut să se întâlnească în faţa blocului Belvedere, aproape de miezul nopţii.

La locul stabilit a apărut un autoturism Opel Corsa, la volanul căruia se afla Ioan Popovici, în maşină fiind şi alţi trei tineri, printre care şi Ionuţ Păstrăv (25 de ani), zis „Recu”, arestat şi el în aceeaşi cauză.

“Popovici Ioan mi-a aplicat doi pumni în faţă şi m-a tras cu capul în interiorul autoturismului, iar în timp ce mă lovea peste cap, mă întreba când îmi achit datoria, unde sunt restul plicurilor cu stupefiante şi mi-a luat telefonul pus la dispoziţie prin intermediul lui Cristian Fărmatu. I-am dat acestuia şase plicuri mici şi cinci mari cu substanţe stupefiante, precum şi telefonul mobil, iar Popovici Ioan mi-a dat termen ca în cinci zile să îi achit datoria. În ziua următoare, în jurul prânzului, Păstru David, însoţit de un tânăr pe care nu îl cunosc, s-a prezentat la domiciliul meu, unde m-a agresat fizic, cerându-mi suma de 2.500 de lei invocată în ziua precedentă şi de Popovici Ioan”, le-a povestit Lucian Aluncăriţe procurorilor anchetatori.

Fără a putea face rost de cei 2.500 de lei, „Creţu” le-a cerut disperat ajutorul părinţilor săi, cărora le-a spus tot.

Tatăl tânărului de 21 de ani a făcut un credit la sucursala din Suceava a unei companii de credit de consum, pentru a-şi scăpa fiul de ameninţările celorlalţi dealeri.

 

Aproape 500 de clienţi şi 915 vânzări de droguri şi etnobotanice

Miercurea trecută, sub coordonarea procurorilor DIICOT au avut loc 16 percheziţii domiciliare, zeci de persoane fiind aduse la audieri.

Şapte dintre suspecţi au primit ordonanţe de reţinere, iar a doua zi au fost duşi în faţa judecătorilor, care au decis arestarea preventivă a acestora.

Pe lângă Lucian Aluncăriţe, Ionuţ Păstrăv, Ioan Popovici, au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi Ilie Popovici (42 de ani), Bogdan Andrei Nastasi (26 de ani), Andrei Diaconu (24 de ani), zis „Dică”, şi Ştefan Florin Papuc (23 de ani), toţi din municipiul Suceava.

Faţă de Cristian Apăvăloaie, alias „Fărmatu”, s-a cerut arestarea în lipsă, întrucât suspectul nu se află pe teritoriul României, cererea procurorilor urmând să se judece în această săptămână.

„Din analiza convorbirilor şi comunicărilor telefonice interceptate autorizat în cauză, precum şi din monitorizările ambientale audio-video în coroborare cu activităţile de supraveghere operativă efectuate, dar şi cu celelalte probe administrate până în acest moment, în cauză s-a stabilit că această grupare a comercializat droguri de risc şi mare risc, precum şi produse ce conţin substanţe susceptibile a avea efecte psihotrope unui număr de 479 de clienţi, cei mai mulţi dintre aceştia cumpărând de mai multe ori, fiind reţinute 915 acte materiale de vânzare de droguri de risc şi de mare risc, precum şi produse susceptibile a avea efect psihoactiv”, arată procurorii DIICOT în referatul propunerii de arestare preventivă înaintat instanţei de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părinţii au făcut credit pentru a plăti unui dealer de etnobotanice datoriile fiului lor.
 Vizualizări articol: 1623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Părinţii au făcut credit pentru a plăti unui dealer de etnobotanice datoriile fiului lor4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jegurile societatii trimis de
(29 iul 2013, 11:33:48
Sunt oameni de ultima speta, oameni care ne fac tara de ras.
2.   * trimis de
(29 iul 2013, 15:27:08
demonstrându-ne faţă-n faţă că preferă viaţa..în genunchi
făcându-şi update la prostie , parcă
fumânt zvânte de buruieni , trăgând până-n rărunchi
invitând orice cretin de dealer..să-l stoarcă
iac-aşa-ntr-o virmuială fetidă îşi duc traiu' unii
ce nu gândesc nici pân'acolo încât să-şi dea seama că nu gândesc
(nu neapărat din prostie) îşi bagă droguri ca nebunii
îndatorându-i pe cei dragi ( ... ce oricum pentru ei muncesc )

ce-i de făcut ? păi investiţi, fraţilor, în educaţie
investiţi timp, atenţie şi bani ( de-i necesar)
un om educat n-are, spre droguri, aplecaţie
doar ( just for fun ) ... fumează o ţigară, doar

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei