Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 173 (5380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drept la replică

Nicolai Vranău: Nu a fost o toxiinfecție alimentară în cazul turiștilor străini cazați la pensiunea Vranis

Ca urmare a publicării în cotidianul Monitorul de Suceava, atât în ediția tipărită, cât și în cea electronică, în data de 23, respectiv 25 iulie a.c. a materialelor intitulate „Micul dejun, cauza probabilă a toxiinfecției alimentare în cazul participanților la <Întâlniri bucovinene>” și ”Toxiinfecția alimentară de la pensiunea din Sadova ar putea fi cauzată de Salmonella”, s-a acreditat în mod eronat și nejustificat, în baza unor simple bănuieli dovedite ulterior nefondate, ideea că unitatea noastră ar fi contaminată cu microbi ce pot provoca îmbolnăvirea clienților. Mai grav, s-a indus concluzia că alimentele oferite în restaurantul pensiunii Vranis ar fi putut deja determina o astfel de situație, pentru un grup de turiști străini care au participat la Festivalul ”Întâlniri bucovinene”. Întrucât astfel de afirmații hazardate pot afecta grav și nemeritat imaginea și, implicit, relațiile economice ale pensiunii Vranis, suntem nevoiți să vă solicităm publicarea integrală a acestui drept la replică și facem următoarele precizări:

Nu a fost o toxiinfecție alimentară în cazul turiștilor străini cazați la pensiunea noastră și care au acuzat probleme digestive, ci o simplă indigestie, survenită după consumarea unui amestec de alimente în diferite locuri. Analizele efectuate asupra probelor biologice preluate de la pacienții care s-au prezentat la spital arată clar că aceștia nu au fost contaminați nici cu Salmonella, nici cu alți agenți patogeni care puteau determina o toxiinfecție reală. Turiștii respectivi au consumat din proprie inițiativă atât alimentele de la pensiune, cât și preparate și băuturi stradale oferite la festival, precum și diferite alte alimente, precum iaurt, mere, mezeluri şi conserve din ţara lor natală. Aceste alimente au fost găsite în camere, depozitate de dumnealor în condiții improprii, amestecul alimentar foarte diversificat nu a fost foarte inspirat. Folosirea în acest caz a termenului de ”toxiinfecție” de către jurnaliști poate fi considerată oarecum scuzabilă, pentru că aceștia nu au neapărat o pregătire medicală și se bazează pe informații comunicate oficial de diferite persoane, dar rămâne pentru noi un mare semn de întrebare legat de faptul că oficiali din domeniul sanitar ar fi făcut prematur astfel de afirmații, în relația cu presa, fără a se baza pe probe concrete. Nu știm dacă a fost o reacție discutabilă profesional sau o deficiență de comunicare din partea dumnealor, dar pentru firma noastră au fost astfel generate prejudicii de imagine nemeritate. Totodată, este regretabil că nu am fost contactați de autorul articolelor amintite mai sus, spre a fi consemnat și punctul nostru de vedere, pentru corecta informare a publicului.

Numărul turiștilor care au fost transportați la spital a ajuns la zece numai pentru că, fiind vorba despre cetățeni străini, reacția unora dintre organizatorii festivalului a fost panicată și nejustificat exagerată. Doar două doamne cu vârstă mai înaintată și probleme de sănătate cronice, anterioare, au avut realmente unele turbulențe digestive mai pronunțate, în timp ce restul turiștilor străini implicați în acest caz au fost practic obligați de directorul general al festivalului să se deplaseze preventiv la spital, deși nu au solicitat aceasta, numai pentru că acuzau un disconfort gastric incipient. Două ambulanțe au așteptat 45 de minute în fața pensiunii pentru că turiștii nu doreau să meargă la spital. Cu toții au fost externați după câteva ore, iar cea mai bună dovadă că nu au fost serios afectați este că a doua zi au putut dansa, mânca și chiar consuma alcool, atât la festival, cât și la revenirea dumnealor la pensiune. Aceste amănunte nu au fost publicate, deși fac parte integrantă din adevărul despre evenimentele atât de mediatizate.

În ce privește alimentele oferite turiștilor în cauză la micul dejun la pensiunea Vranis, au fost prelevate de organele de control probe, conform uzanțelor. Suntem în posesia rezultatelor analizelor, care dovedesc clar că alimentele nu au fost contaminate nici cu Salmonella și nici cu alți agenți patogeni, deci nu puteau cauza probleme de sănătate nimănui. Menționăm că alături de turiștii străini au consumat aceleași alimente și alte zeci de persoane, inclusiv oficiali prezenți la manifestare, care nu au avut nici un fel de probleme ulterior. Considerăm că a fost nepotrivită și regretabilă sugerarea anticipată a unor concluzii ce asociau alimentele noastre cu o cauză probabilă a unor îmbolnăviri, înainte ca rezultatele analizelor să existe, pentru a constitui o bază medicală a concluziilor, indiferent care ar fi fost aceste rezultate. Menționăm că pensiunea și restaurantul din incintă au fost verificate pe linie sanitară, sanitar-veterinară şi de protecție a consumatorului, atât înainte, cât și după acest nefericit incident, fără a fi găsite nereguli, fapt ce poate fi dovedit cu documente oficiale.

Considerăm că s-ar impune din partea ziarului dumneavoastră, pentru o corectă informare a populaţiei, solicitarea buletinelor de analiză efectuate de către DSP Suceava, la toate probele ridicate de la pensiune şi publicarea rezultatelor acestora, care în opinia noastră atestă faptul ca activitatea în cadrul pensiunii se desfăşoară în condiţii impecabile de igienă.

Pentru că pensiunea Vranis este o unitate abia deschisă, realizată cu fonduri europene, care respectă toate standardele europene de calitate și în care s-a investit mult suflet, efort și pasiune din partea proprietarilor și personalului, și nu doar o sumă importantă de bani, considerăm că prezentarea unor informații eronate, care pot afecta pe termen lung încrederea clienților, este un demers incorect și nedrept, indiferent de cine a fost inițiat, chiar și fără rea-intenție.

 

Cu  stimă,
Proprietar  pensiune,
Nicolai Vranău
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolai Vranău: Nu a fost o toxiinfecție alimentară în cazul turiștilor străini cazați la pensiunea Vranis.
 Vizualizări articol: 2929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Nicolai Vranău: Nu a fost o toxiinfecție alimentară în cazul turiștilor străini cazați la pensiunea Vranis3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LIDL-episodul 2 trimis de
(29 iul 2013, 20:39:01
Totusi multa lume se intreaba de ce din sutele de participanti la festival, care au servit mici la terasele din Campulung nu a fost internat niciunul, cele 10 persoane cu probleme fiind toate cazate la pensiunea Vranis?
Oare d-na Rodica Vranau , medic DSV Suceava ( coincidenta) nu a avut nicio contributie la rezolvarea problemei?
Daca vi s-au adus prejudicii de imagine , de ce nu-l dati in judecata pe jurnalist?
De ce nu l-ati dat in judecata pe jurnalistul de la "Metroul de Munte" care a relatat cazul Lidl si sa-i cereti despagubiri ?
1.1  RE: LIDL-episodul 2 trimis de
(29 iul 2013, 21:58:20
Dragule, eu cred ca tu esti de fapt printre cei care au avut probleme, ti-e rusine sa spui ca te-ai stricat la burta si nu ti-ai revenit nici acu, saracule... Cred ca ai cautat-o pe coana aia de la DSV sa te plangi si te-ai ofticat ca e in concediu, asa ca te razbuni si pe ea de draci. Nu vezi ca aiurezi, du-te, frate, la spital, poate le-au mai ramas furazolidoane ( daca nu are spitalul, cumpara nenea acela de la pensiune, ca si randul trecut, ca la spital nici asta nu aveau). Sa iti dea si tie un hap antidiareic, dar sa ti-l administreze pe dos, ca tie iti vine de la cap spre gura... Vai vai, cred ca te si doare, saracuzule. Poate scapi, baiatule. Ai vazut ca si babuzele de la festival au scapat si au dat si cu vodca la final... Hai sanatate, zorzonel!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei