Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 163 (5370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incident aviatic

Un avion ultrauşor s-a răsturnat după o aterizare forţată lângă Aeroportul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un avion particular ultrauşor care efectua ture de antrenament în zona Aeroportului „Ştefan cel Mare” a aterizat forţat şi s-a răsturnat la aproximativ 800 de metri distanţă de pista înierbată de pe care decolase. Incidentul s-a petrecut ieri după-amiază, în jurul orei 16.00 şi, din fericire, pilotul a scăpat viu şi nevătămat.

Avionul italian Coavio era un aparat nou, cu 350 de ore de zbor, proprietatea lui Ovidiu Costan, om de afaceri din Câmpulung Moldovenesc.

Acesta efectua ieri după-amiază zboruri de antrenament, în zona Aeroclubului „Grigore Baştan”, aflat lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare”.

 

O aterizare forţată care i-a salvat viaţa pilotului

Conform declaraţiilor pilotului, la aproximativ 250 de metri de sol motorul avionului s-a oprit. Acesta a încercat să-l repornească, însă fără succes.

„Efectuam ture de pistă, iar la al treilea tur, la virajul doi, mi s-a oprit motorul în zbor. Am încercat să-l repornesc, nu am reuşit şi am luat decizia să aterizez forţat. Din cauză că vântul era din spate, am venit la sol cu o viteză mai mare decât recomandă procedură şi a cedat trenul de aterizare din faţă, moment în care avionul a venit în bot şi s-a dat peste cap”, a declarat, la faţa locului, pilotul Ovidiu Costan.

Practic, avionul rămas fără motor a planat până la atingerea solului. Pilotul nu s-a precipitat şi a reuşit ce era mai important: să pună aparatul pe sol, fapt care i-a salvat viaţa. Din cauza vitezei şi posibil a denivelărilor, roata din faţă a cedat însă la contactul dur cu solul, iar aparatul s-a dat peste cap.

 

Un cioban care se afla în zonă: Avionul a rulat în jur de zece metri şi abia apoi s-a răsturnat

Un cioban care se afla în zonă a fost martor la incident şi a sunat la numărul de urgenţe 112. Augustin Timofte a relatat că avionul a planat pe deasupra sa şi a aterizat pe câmp, a rulat în jur de zece metri şi abia apoi s-a răsturnat. Pilotul a ieşit pe propriile picioare din avion, fără a avea nevoie de ajutorul ciobanului.

La faţa locului au ajuns pompieri de la aeroport, personal medical şi poliţişti de la Serviciul Judeţean Transporturi Suceava.

De asemenea, în zona aterizării forţate au ajuns prefectul Sucevei, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi colonelul Dan Hoffman, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

În cursul zilei de astăzi o echipă de specialişti de la Centrul de Investigaţii Aeronautice va demara o anchetă pentru a elucida cauzele accidentului.

 

Pilot de doi ani de zile

Ovidiu Costan este pilot de doi ani de zile şi a estimat că pagubele, constând în distrugerea trenului din aterizare din faţă şi avarii la elice, sunt suportabile, aparatele de acest gen fiind construite după un proiect simplu, cu piese nu foarte scumpe.

Reamintim, în 2008, omul de afaceri Eric Rossman, care efectua un zbor de antrenament cu un avion uşor, s-a prăbuşit la aproximativ cinci kilometri de Aeroportul Suceava, pe raza comunei Siminicea.

Omul de afaceri în vârstă de 38 de ani, care era directorul adjunct al Ambro, a decedat pe loc, la impactul avionului cu solul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un avion ultrauşor s-a răsturnat după o aterizare forţată lângă Aeroportul Suceava.
 Vizualizări articol: 4436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un avion ultrauşor s-a răsturnat după o aterizare forţată lângă Aeroportul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei