Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 163 (5370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protest

Disponibilizaţii de la Termica au pichetat ieri Prefectura Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 50 de angajaţi ai societăţii de termoficare au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva autorităţilor locale şi centrale, de la care aşteaptă să rezolve problema banilor pentru salariile compensatorii şi pentru completarea şomajului. Este prima din cele patru zile pe care sindicatele de la Termica le-au cerut în vederea pichetării Prefecturii Suceava. Protestul de ieri a avut loc între orele 10.00-12.00, aşa cum se va întâmpla pe tot parcursul acestei săptămâni.

Ca şi la precedentele acţiuni stradale, oamenii au venit cu pancarte pe care se putea citi: „Voi aţi tras tunuri/Noi am rămas pe drumuri”, „Oltchim=Termica Suceava”, „Toate promisiunile se dau la televizor! Mincinoşilor!” sau „Decapitalizare=Faliment=Frig în casă”. În timp ce oamenii îşi strigau nemulţumirile în stradă, o delegaţie a salariaţilor de la Termica a discutat cu prefectul Florin Sinescu, căruia i-au cerut să stăruie pe lângă Guvernul României pentru a aproba Hotărârea de suplimentare a ajutoarele de şomaj până la valoarea de 1.549 de lei.

„Am înaintat scris adrese atât la Guvern, cât şi la toate ministerele care trebuie să accepte plata acestor sume de bani şi sper să primim un răspuns pozitiv în cel mai scurt timp”, a precizat prefectul de Suceava.

 

În concediu fără plată de mai bine de o lună de zile

De la Termica Suceava au plecat acasă 282 de persoane ca urmare a programului de restructurare. Zece dintre acestea, care aveau contract de muncă pe perioadă determinată, au plecat în şomaj, fără a mai primi şi alte drepturi băneşti. Restul de 272 de salariaţi urmau să plece acasă cu plăţi compensatorii, dar şi cu ajutoare suplimentare la indemnizaţia de şomaj până la nivelul salariului mediu pe economie, respectiv 1.549 de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată, situaţia de la societatea de termoficare, dar şi la nivel guvernamental dovedindu-se mult prea greoaie.

În final, 45 dintre angajaţii Termica au renunţat la banii care completează indemnizaţia de şomaj şi au acceptat doar plăţile compensatorii, în general 18 salarii.

Ceilalţi salariaţi, 227 la număr, se află în concediu fără plată de mai bine de o lună de zile şi aşteaptă emiterea Hotărârii de Guvern, blocată între timp la Ministerul Finanţelor, prin care să se aloce sumele necesare completării veniturilor la indemnizaţia de şomaj până la cuantumul de 1.549 de lei.

Iniţial, suma totală pe care Guvernul trebuia s-o aloce către salariaţii de la Termica era de 7,5 milioane de lei, bani care ar fi acoperit completarea veniturilor pentru 295 de persoane. În condiţiile în care numărul persoanelor care urmează să beneficieze de aceste venituri a scăzut la 227, şi suma ce va veni din partea Guvernului va fi mai mică.

Între timp, Termica a intrat în insolvenţă, iar acum este condusă de un administrator judiciar care are puteri depline şi este singurul care decide ce se va petrece cu banii care intră în conturi, inclusiv cu plata salariilor compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Disponibilizaţii de la Termica au pichetat ieri Prefectura Suceava.
 Vizualizări articol: 1309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Disponibilizaţii de la Termica au pichetat ieri Prefectura Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei