Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 163 (5370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Producţii mari, preţuri mici

An excelent pentru agricultura judeţului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vara „secetoasă” a anului 2013 prognozată de meteorologi s-a dovedit a fi, cel puţin în prima ei jumătate, una ploioasă şi foarte prielnică pentru agricultura judeţului Suceava. Din datele din teren ale specialiştilor Direcţiei Agricole Suceava rezultă că toate culturile se prezintă într-o stare bună şi foarte bună. Precipitaţiile căzute des, în alternanţă cu zilele suficient de calde, au dus la dezvoltarea foarte bună a culturilor care, în mare, au fost ferite şi de bolile care au dat bătăi de cap în ultimii ani de zile.

 

A început recoltarea orzului şi a orzoaicei de toamnă. Urmează recoltarea grâului

Conform datelor Direcţiei Agricole Suceava, în primăvara acestui an au fost însămânţate 113.175 de hectare de teren agricol. Peste 36.000 de hectare au fost însămânţate cu porumb, peste 22.000 de hectare cu cartof (semnificativ mai puţin decât în anii precedenţi), peste 12.000 de hectare cu grâu, secară şi triticale, peste 20.000 de hectare cu plante de nutreţ.

Teren mult au câştigat şi culturi mai puţin tradiţionale în judeţ, cum ar fi rapiţa, cultivată din toamnă pe 1.150 de hectare, soia – 1.470 de hectare, floarea-soarelui – 1.382 de hectare.

Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: “Singura problemă majoră din acest an este cu cele aproximativ 3.000 de hectare de teren calamitate de căderile de grindină, cea mai întinsă suprafaţă afectată fiind cultivată cu porumb. Deocamdată s-a început recoltarea orzului şi a orzoaicei de toamnă, cu producţii bune, de aproximativ 2.500 de kilograme la hectar. Dacă nu vor mai cădea precipitaţii, în câteva zile va începe şi recoltarea grâului. În condiţiile în care în acest an nu a fost deficit de precipitaţii, culturile au avut o evoluţie foarte bună şi ne putem aştepta la producţii bune, peste medie, la mai toate culturile agricole”.

 

Marii fermieri văd partea proastă din anii cu producţii bune 

Marii cultivatori de teren agricol văd şi partea proastă a anului bun pentru agricultură.  Producţiile foarte bune vor prăbuşi preţurile, spun aceştia. 

Gheorghe Abogătoaie, preşedintele Societăţii Plop Agro din Plopeni - Salcea, care lucrează în jur de 800 de hectare de teren, ne-a spus cum stau lucrurile din punctul său de vedere.

„Culturile se prezintă într-adevăr foarte bine, la grâu, de exemplu, vom avea o producţie de aproximativ 4.000 de kilograme la hectar, faţă de 2.500 de kilograme la hectar anul trecut. Preţul la kilogram va fi de maximum 0,65 de lei şi nu 1 leu, ca anul trecut”, a spus Gheorghe Abogătoaie. Cu alte cuvinte, va fi mai multă muncă şi un profit aproximativ la fel, este de părere fermierul.

 

Estimează un preţ mai mic cu 35-40%

Opinia sa nu este un caz izolat.

Ştefan Cârcu, administratorul societăţii Scânteia Todireşti, care lucrează în jur de 450 de hectare de teren, spune că preţurile la principalele culturi vor fi cu 35-40% mai mici decât în anii precedenţi.

„La o producţie foarte bună automat scade şi preţul, asta este regula pieţei. Inclusiv la rapiţă, pe care au cultivat-o mulţi cultivatori mari, preţul este mai mic cu cel puţin 50 de bani pe kilogram”, a precizat cultivatorul.

El este de părere că o situaţie aparte va fi la cultura cartofului. Mulţi dintre marii cultivatori, dar şi din cei mici au renunţat în totalitate să mai cultive cartof, astfel că oferta nu va fi foarte bogată şi automat preţul va fi unul destul de mare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului An excelent pentru agricultura judeţului Suceava.
 Vizualizări articol: 1661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
An excelent pentru agricultura judeţului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei