Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 163 (5370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă la final

Ginecologii de la Spitalul Rădăuţi acuzaţi de malpraxis au fost găsiţi nevinovaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava a luat o decizie în cazul specialiştilor ginecologi de la Spitalul Municipal Rădăuţi, dr. Maria Chifan şi dr. Lilia Bobeico, care au fost reclamate de concubinul unei paciente, prima pentru că n-ar fi sesizat o sarcină, iar a doua fiindcă ar fi refuzat să facă o cezariană. Organizaţia profesională care le-a anchetat pe cele două doctoriţe a apreciat că în acest caz nu a fost vorba de culpă medicală şi nu a dispus nici o sancţiune. Aşa a informat ieri juristul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, Andreea Munteanu, care a arătat că ginecologii reclamaţi şi-au făcut corect datoria.

În octombrie 2012, Radu Scripcariuc, din Rădăuţi, concubinul unei femei din localitate, Mirela Mărioara Sbiera, de 37 de ani, s-a plâns la CJM Suceava de faptul că partenera sa de viaţă a trecut prin clipe de groază din cauza doctoriţelor Maria Chifan şi Lilia Bobeico de la Spitalul Municipal.

Rădăuţeanul arată că la începutul anului trecut, mai exact pe 25 ianuarie, concubina sa a fost consultată de medicul ginecolog Maria Chifan, din cauza unor întârzieri menstruale. După ce i s-a prescris un tratament medicamentos, femeia a fost programată la un recontrol, peste două luni. La finalul acestei perioade, întrucât menstruaţia nu îi revenise, pacienta s-a dus din nou la cabinetul doctoriţei, care i-a întocmit încă o reţetă, pentru continuarea tratamentului. Pentru că nici de această dată nu s-a schimbat nimic, femeia de 37 de ani s-a adresat unui alt medic de specialitate, care a constatat, după ecografie, că Mirela Mărioara Sbiera este însărcinată în luna a cincea. În plângerea formulată către CJM Suceava, Radu Scripcariuc s-a arătat îngrijorat de faptul că pe durata sarcinii concubinei sale i s-a administrat un tratament medicamentos cu antibiotice, care i-ar fi putut face rău copilului.

 

Motivele pentru care verdictul CJM a fost în favoarea medicilor ginecologi

Bărbatul şi-a exprimat nemulţumirea şi vizavi de tratamentul la care partenera sa de viaţă a fost supusă în Spitalul Municipal Rădăuţi, unde a fost internată în data de 25 septembrie, pentru că îi venise sorocul. Radu Scripcariuc precizează că femeia i-a solicitat ginecologului Lilia Bobeico o operaţie cezariană, întrucât avea o sarcină pelvină (când copilul este poziţionat invers), însă aceasta a ignorat-o. În cele din urmă, Mirela Mărioara Sbiera a născut natural, însă bărbatul susţine că refuzul medicului de a-i practica femeii intervenţia chirurgicală a afectat copilul, care „s-a sufocat şi va rămâne cu sechele pentru toată viaţa fiindcă creierul nu i-a fost oxigenat”.

Juristul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava a explicat ieri de ce verdictul nu a fost în favoarea gravidei: „Pacienta a sesizat medicului Maria Chifan că nu-i vine menstruaţia, dar a precizat că ar putea fi vorba de o problemă genetică, fiindcă şi mama ei a intrat de tânără la menopauză. Mai mult, pacienta a declarat că a făcut un test de sarcină, iar acesta a ieşit negativ. Cercetările au arătat că, la momentul la care a fost consultată prima dată de ginecologul Maria Chifan, pacienta era gravidă în trei săptămâni. Este foarte greu să depistezi o sarcină atât de incipientă, mai ales dacă pacienta spune că nu are suspiciuni legate de o posibilă sarcină. Pe de altă parte, tratamentul medicamentos pe care l-a primit pacienta a fost pentru o infecţie, depistată cu ocazia consultului, se prescrie inclusiv în sarcină şi nu afectează bebeluşul”.

Andreea Munteanu a adăugat că pe durata sarcinii Mirela Mărioara Sbiera a fost monitorizată de mai mulţi specialişti, însă ginecologul Lilia Bobeico nu era medicul ei curant şi a fost îndreptăţit să respingă intervenţia chirurgicală. „Un medic care  urmăreşte o gravidă pe perioada sarcinii nu este obligat să o asiste şi la naştere. În plus, când s-a prezentat la spital, pacienta a declarat că vrea să nască natural, ceea ce s-a şi întâmplat, fiindcă situaţia ei nu a impus practicarea unei operaţii de cezariană”, a completat Andreea Munteanu, cu precizarea că o comisie medicală din cadrul CJM Suceava care a examinat copilul la câteva luni de la naştere a stabilit că acesta este sănătos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ginecologii de la Spitalul Rădăuţi acuzaţi de malpraxis au fost găsiţi nevinovaţi.
 Vizualizări articol: 4891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Ginecologii de la Spitalul Rădăuţi acuzaţi de malpraxis au fost găsiţi nevinovaţi4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(17 iul 2013, 11:27:12
felicitari doamnei DR.BOBEICO,esti un medic deosebit.
2.   Comentariu trimis de
(23 aug 2013, 15:46:32
sunteti culmea!!! omul se temea ptr viata copilului si a prietenei ... se stie ca in spitale fara bani nu te baga nimeni in seama... ce tot laudati in sus si jos... o fi avut grija ptr ca le ati dat...inainte, in timp ce si dupa..ce naiba suntem copii? Nu i mai laudati atat pe doctori, mai ales cei din Suceava, Radauti...
Nu i mai laudati de aiurea si i tot invatati cu narav...
Era culmea sa aiba dreptate pacientii la Colegiul Medicilor..E Colegiul lor nu al pacientilor...
Si mai invatati naibii sa scrieti corect romaneste...
3.   Comentariu trimis de
(23 aug 2013, 15:49:08
Chiar m am enervat...am fost si in spitale din Cluj... Mergeti acolo si observati diferenta...Si mai apare cate unul care lauda.. Am nascut si eu in Radauti si n oi uita niciodata... te trateaza ca pe vita...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei