Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 146 (5353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cazuri multe

200 de suceveni muşcaţi de căpuşe, la Urgenţele Spitalului Judeţean, în ultimele zece zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Număr record de pacienţi muşcaţi de căpuşe la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava, unde, în ultimele zece zile, nu mai puţin de 200 de persoane au solicitat asistenţă medicală după ce au găsit pe corp astfel de insecte parazite. Medicul urgentist Tiberius Brădăţan a informat că, zilnic, aproximativ 20 de suceveni cer îngrijiri medicale din acest motiv, oamenii temându-se în special de boala Lyme, care poate fi contractată în urma muşcăturii de căpuşe. Printre pacienţi, care provin atât de la ţară, cât şi de la oraş, se regăsesc şi foarte mulţi copii, inclusiv sugari.

Cu o avalanşă de pacienţi muşcaţi de căpuşe se confruntă şi celelalte spitale din judeţ, iar medicii spun că această situaţie este fără precedent. Asemenea cazuri s-au înregistrat în număr mai mare de anul trecut, însă evidenţele statistice arată că recordul din 2012, de 800 de prezentări la toate spitalele din judeţ, pe tot parcursul sezonului cald, a fost demult depăşit.

 

Specialiştii DSP spun că statisticile din 2013 şi 2012 referitoare la pacienţii cu boală Lyme sunt îngrijorătoare

În 2012, 37 dintre cele 800 de persoane cu muşcături de căpuşe au fost internate, deoarece erau suspecte de boala Lyme, transmisă de aceste insecte parazite. Investigaţiile ulterioare au confirmat diagnosticul în 17 cazuri, şase din mediul urban şi 11 din mediul rural. Pe grupe de vârstă, situaţia bolnavilor de Lyme a fost următoarea: câte un caz la grupele de vârstă 5-9 ani, 20-24 de ani şi 75-84 de ani, câte două cazuri la grupele de vârstă 10-14 ani şi 35-44 de ani, câte trei cazuri la grupele de vârstă 25-34 de ani şi 45-54 de ani şi patru cazuri la grupa de vârstă 55-64 de ani.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun că statisticile din 2012 şi 2013 referitoare la pacienţii cu boală Lyme sunt îngrijorătoare, având în vedere că în anii anteriori astfel de cazuri erau ca şi inexistente (patru cazuri în 2010).

În acest sezon, patru suceveni au fost diagnosticaţi deja cu această maladie greu de depistat şi tratat. Astfel, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică, în 2013, primele cazuri de boală Lyme au fost semnalate luna trecută, iar printre pacienţi se regăsesc şi doi copii. S-au îmbolnăvit grav şi riscă să rămână cu sechele pe viaţă după ce au fost muşcaţi de căpuşe un tânăr de 26 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, un tânăr de 21 de ani, din Rădăuţi, un băieţel de 5 ani, din Chilişeni, şi o fetiţă de 7 ani, din Vereşti. În iunie, medicii au ridicat suspiciunea de boală Lyme în alte trei cazuri, investigaţiile pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului fiind încă în curs.

 

Sfaturi pentru evitarea muşcăturilor de căpuşe

Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge. Pentru a evita mușcăturile de căpuşe, medicii de la DSP Suceava recomandă pentru activităţile în aer liber purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă și textură mai deasă, precum și purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare şi fără orificii sau decupaje (sandalele sunt excluse). Printre recomandări se mai numără utilizarea de DEET (dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zonele infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni etc.).

Potrivit specialiştilor, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă la locul muşcăturii apare o înroşire sau dacă se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa-numita gripă de vară.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 200 de suceveni muşcaţi de căpuşe, la Urgenţele Spitalului Judeţean, în ultimele zece zile.
 Vizualizări articol: 2068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
200 de suceveni muşcaţi de căpuşe, la Urgenţele Spitalului Judeţean, în ultimele zece zile4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei