Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 144 (5351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dreptate obţinută cu greu

Împroprietăriri ilegale cu pădure, de care au beneficiat rudele unui magistrat, anulate de instanţele din alte judeţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape zece ani de procese, cu răsturnări de situaţie halucinante, care ar dărâma definitiv moralul unui om fără o putere de luptă extraordinară, au fost necesari pentru ca moştenitorii unei importante suprafeţe de pădure din judeţul Suceava, 17 hectare, să aibă câştig de cauză. Niculina Antonovici, una dintre victimele care au trecut prin caruselul unor procese interminabile, este convinsă că ajungerea la liman a fost cu atât mai grea cu cât s-a judecat cu rudele magistratului Cezar Hîncu, fost preşedinte al Curţii de Apel Suceava. Salvarea a venit de la instanţele de judecată din alte judeţe ale ţării, iar femeia şi ceilalţi moştenitori şi-au recâştigat cu greu drepturile.

 

Un şir de procese care a început în 2004, cu decizii total contradictorii

Şirul unor procese începute încă din 2004 este greu de contabilizat într-un material de presă. Cert este că Niculina Antonovici, personal, cât şi în calitate de procurator al fraţilor săi, a obţinut definitiv şi irevocabil, în 2005, dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 17 hectare de pădure, pe raza Ocolului Silvic Breaza, la Moldova Suliţa şi la Cârlibaba. Rudele magistratului, care au revendicat şi ele suprafaţa, însă au reuşit să obţină anularea actelor pentru suprafaţa de 17 hectare de pădure, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Decizia, emisă de judecătorul Maria Mihoc, care avea să fie desfiinţată şi considerată profund nelegală de magistraţii din Bistriţa-Năsăud, s-a bazat printre altele pe o expertiză solicitată de rudele magistratului, realizată de expertul judiciar Jenică Florea, cu ajutorul căreia proprietatea ramurii Antonovici a fost anulată. Reclamanta, Niculina Antonovici, consideră că expertiza s-a bazat pe afirmaţii mincinoase, iar o declaraţie dată de Florea la poliţie arată că expertul recunoaşte că a consemnat „eronat” unele date. Femeia luptă şi acum în speranţa că expertul va fi tras la răspundere, iar în ianuarie 2013 Judecătoria Iaşi a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de Jenică Florea, pentru mărturie mincinoasă, după ce iniţial procurorii l-au scos de sub urmărire penală.

 

Dreptatea a venit odată că strămutarea procesului

Deşi s-a trezit cu dreptul de proprietate anulat după ce iniţial câştigase definitiv procesele, femeia a avut puterea să lupte în continuare. 

Demersurile perseverente efectuate ani la rând de Niculina Antonovici, susţinute de documente oficiale şi memorii, au fost în final încununate de succes, astfel că, în 2010, prefectul de Suceava de la acea vreme, Sorin Arcadie Popescu, i-a dat în judecată pe Oltea Croitoru, fosta soacră a magistratului Hîncu, şi alţi 17 membri ai familiei ei, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava, comisiile locale de fond funciar din Moldova Suliţa şi Cârlibaba şi Direcţia Silvică Suceava, solicitând anularea titlurilor de proprietate emise cu încălcarea legii.

De asemenea, prin calea de atac a contestaţiei în anulare, Niculina Antonovici şi ceilalţi moştenitori de pe ramura sa au obţinut o rejudecare a recursului, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Magistraţii de aici au admis recursul declarat de femeie şi ceilalţi proprietari rămaşi fără pădure.

 

Lipsa motivării şi o decizie „profund nelegală”

Mai mult, magistraţii Judecătoriei Bistriţa-Năsăud nu s-au ferit să arunce mari semne de întrebare asupra deciziilor de la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, decizii confirmate de instanţa superioară. Marea problemă este legată de motivarea soluţiilor prin care Niculina Antonovici şi ceilalţi au pierdut dreptul de proprietate. Mai exact lipsesc motivele de nulitate absolută prevăzute de articolul III aliniatul 1 din Legea 169/1997.

„Mai mult decât atât, dacă în cazul reclamanţilor o astfel de omisiune (n.r. - lipsa motivării) este oarecum scuzabilă, omisiunea instanţei de fond de a-şi motiva în drept soluţia şi de a indica clar care este motivul de nulitate absolută care afectează actele a căror nulitate a constat-o este profund nelegală”, scrie negru pe alb în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

O ultimă fază a procesului a fost la Tribunalul Braşov, acolo unde dosarul a ajuns în urma unei cereri de strămutare admisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La finele lui 2011, Tribunalul Braşov a admis definitiv cererile de recurs formulate de Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, reprezentată legal de prefect, Niculina Antonovici, Stanca Brunelo, Gheorghe Antonovici şi Nicolae Alexandru Pintea şi a modificat în totalitate sentinţa prin care aceştia pierdeau dreptul de proprietate a pădurii.

Ulterior, pe parcursul ultimului an şi jumătate, Niculina Antonovici a reuşit să reintre şi efectiv în proprietatea pădurii pe care, conform deciziei instanţei, a moştenit-o legal.

 

Un caz cu multe semne de întrebare mediatizat de Monitorul din 2010. Magistratul s-a delimitat total de acest caz

Trebuie amintit că în martie 2010 Monitorul de Suceava a atras atenţia asupra acestui caz cu foarte multe semne de întrebare. Niculina Antonovici este absolut convinsă că piedicile din ultimii ani de la instanţele sucevene nu se pot explica decât prin faptul că cei care au dat-o în judecată sunt rude cu magistratul Cezar Hîncu.

În 2010, la vremea apariţiei articolului din Monitorul de Suceava, pe când era preşedinte al Curţii de Apel Suceava, cea mai importantă instanţă din judeţ, Cezar Hîncu s-a delimitat de acest caz şi a precizat că nu a intervenit în nici un fel. El a mai spus la acea vreme că „rudele nu ţi le alegi” şi s-a declarat convins că titlurile de proprietate nelegale vor fi în cele din urmă anulate.

Recent, în mai 2013, magistratul Cezar Hîncu a trecut examenul de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împroprietăriri ilegale cu pădure, de care au beneficiat rudele unui magistrat, anulate de instanţele din alte judeţe.
 Vizualizări articol: 4922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 8 voturi
Împroprietăriri ilegale cu pădure, de care au beneficiat rudele unui magistrat, anulate de instanţele din alte judeţe3.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunt sute de hectare de padure retrocedate cu pile trimis de
(25 iun 2013, 11:16:35
la ocolul brodina toti sefi au padure propri,la cununa cu acte naspa si baroni din zona la fel si multi sefi si angajati din suceava.
2.   O parere trimis de
(25 iun 2013, 13:46:51
Aceasta individa Mihoc, doar fiindca NU RASPUNDE material in fata justitiei adevarate, profitand din plin de inamovibilitate, emite "judecati" profund nelegale, precum face acasa mamaliga si o doare si-n cot. Pana nu incep ar_estari si in cazurile magistratilor suceveni, o sa tot fie de umblat cu jalba in protap, fie la alte judecatorii, daca avem noroc sa se aprobe stramutarea dosarului fie chiar la curtile europene. Aici, in Romania, multi sunt rude intre ei, sau intre ei si avocati, procurori, etc. Nu mai departe de vreo 2 saptamani a fost o nunta la un hotel izolat printr-o padure din zona Radauti unde s-a casatorit progenitura unui judecator din SV si la care au participat avocati ca sa-si aduca prinosul omagiu la casa de piatra a micutilor.
Madam Mihoc a participat conform Obiectiv din 10 marie 2006 si la concursul pentru sefia Judecatoriei Campulung. Mult tupeu.
3.   Opera lui flutur trimis de
(25 iun 2013, 14:58:03
Pai cum sau ridicat mari patroni din Brodina,au ras padurea...Intrebati actualul primar.
4.   Respect!!! trimis de
(25 iun 2013, 17:12:53
Stima si respect dna Antonovici, sunteti un model de ambitie pt. toti.
5.   Cancerul societatii trimis de
(26 iun 2013, 00:10:23
din pacate putregaiul de la instantele sucevene nu il observa nimeni...au ponturile de la servicii....sunt anuntati care cum si cand sa stea cuminti...iar in rest jaf pe fata, nu conteaza daca ai dovezi acte necesare disculparii sau inculparii unor persoane..."vezi ca a sunat domnu...ok se rezolva...cat face? un apartament...o cabana la munte...sau ceva excursii prin bahamas cu plecare din germania, ca sa nu rasufle nimic la agentiile de turism din sv
6.   EXISTA CAZURI DE INCOMPATIBILITATE trimis de
(26 iun 2013, 00:21:10
IN PALATUL DE JUSTITIE SUCEVEAN???????????????? CINE LE VERIFICA SA ISI DE-A DEMISIA!!!
7.   Pentru domnul Mihai Popovici trimis de
(26 iun 2013, 07:51:24
Esti total dezinformat domnule Popovici...dar daca poti sustine, inclusiv cu documente, cele afirmate, asa cum doamna Antonovici a facut-o, atunci te cred pe cuvant. Este valabill si pentru acuzele referitoare la "relatiile politice", "presiunile asupra avocatilor, topografilor etc" si tot ceea ce ai mai indrugat dumneata mai sus. Lipsa de argumente si de dovezi, conduce spre faptul ca si dumneata esti un aservit al clanurilor mafiote ce se imbogatesc pe drepturile si mostenirile altora si care apoi isi pun trepadusii sa inchida gura poporului.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei