Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tutun pentru Occident

Afacerile cu ţigări de contrabandă din Suceava, extinse în Germania, Grecia, Turcia şi Marea Britanie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Structurile de combatere a crimei organizate au pus în aplicare, ieri dimineaţă, o acţiune de proporţii împotriva unei grupări de contrabandişti de ţigări cu ramificaţii foarte importante, atât în România, cât şi în afara ei. Gruparea, susţin anchetatorii, acţiona la un nivel înalt şi făcea trafic de ţigări în Germania, Grecia, Turcia şi Marea Britanie. O parte importată a grupării cuprinde membri din judeţul Suceava.

 

Componenta de la Suceava, coordonată de patronul pensiunii „Luciano” din Spătăreşti

O armată de poliţişti şi jandarmi a fost mobilizată în zorii zilei de ieri pentru efectuarea a 56 de percheziţii domiciliare, în Suceava, Bucureşti, Neamţ,  Iaşi, Mureş şi Bistriţa – Năsăud. Gruparea era în atenţia anchetatorilor din 2011, iar ancheta a fost coordonată de la Suceava de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT). Ancheta a plecat de la o serie de date adunate de poliţiştii de la Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Suceava.

În judeţul Suceava au avut loc percheziţii în municipiul Suceava, în zona Vicov, în Siret şi în Fălticeni. În total, în judeţ au fost 21 de percheziţii.

Membrii grupării din Suceava, susţin anchetatorii, erau coordonaţi de Ioan Sava, zis „Căsuţă”, din Fălticeni, proprietarul pensiunii „Luciano” din Spătăreşti. Acesta a fost ridicat de anchetatori ieri dimineaţă din Fălticeni şi dus la pensiune, unde au fost căutate probe şi indicii ale presupusei activităţii infracţionale.

 

Impresarul de manelişti Paul Iova, a treia oară client la DIICOT Suceava

În total, pe tot parcursul zilei de ieri, la sediul DIICOT Suceava au fost aduşi pentru audieri 28 de suspecţi. Alţii, până la 61, sunt şi ei cercetaţi în dosar, în stare de libertate.

Printre ei, şi un nume „greu” în lumea manelelor, dar şi în cea a contrabandei cu ţigări.

Bucureşteanul Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, organizatorul concursului „Miss Piranda”, care mai este anchetat în două dosare de contrabandă instrumentate de DIICOT Suceava, unul din 2010 şi unul din 2011.

 

Arestat în jur de 90 de zile la IPJ Suceava, în dosare care încă nu au ajuns în instanţă

Acesta s-a aflat în arestul Poliţiei din Suceava în două rânduri, în 2010 şi 2011, el fiind arestat preventiv, în total, aproximativ 90 de zile. De precizat că cele două dosare în care Paul Iova este pus sub acuzare pentru contrabandă cu ţigări se află în faza prezentării de material probator, suspecţii urmând a fi trimişi în scurt timp în judecată.

Paul Iova a ajuns la sediul DIICOT pentru audieri ieri după-amiază, cu o dubă a Poliţiei. El şi-a pus haina pe cap şi a refuzat să răspundă întrebărilor ziariştilor. Simultan au ajuns şi alţi nouă suspecţi din Capitală, majoritatea vechi cunoştinţe de-ale procurorilor. Aceştia au fost aduşi de la Bucureşti cu un microbuz al Jandarmeriei. Unii dintre ei au spus că sunt nevinovaţi şi că nu au habar de ce au fost aduşi la audieri.

De asemenea, un al treilea cap al grupării ar fi un om de afaceri controversat din Bistriţa, Marius Viorel Negrea. 

 

Prejudiciu de 3,2 milioane de euro

Conform anchetatorilor, traficul de ţigări se realiza pe mai multe relaţii: Ucraina - România, Republica Moldova - România, Turcia – România -Spania, Grecia - România şi România – Germania - Marea Britanie. La Bucureşti, membrii grupării aveau chiar o minifabrică de ţigarete, unde reambalau şi pregăteau marfa pentru piaţainternaţională.

Conform unui comunicat al DIICOT „învinuiţii au introdus pe teritoriul României peste 1.400.000 de pachete de ţigări, în valoare de 3,2 milioane de dolari. Procurorii DIICOT au descoperit şi ridicat pe parcursul cercetărilor o linie completă de producție țigarete, precum şi cantitatea de 7.100.000 de țigarete în valoare de un milion de dolari”.

 

Audieri maraton, până joi noapte

Audierile procurorilor au continuat aseară târziu, până după închiderea ediţiei.

Conform informaţiilor nostre, procurorii urmau să emită ordonanţe de reţinere pe numele tuturor celor 28 de suspecţi aduşi la audieri. Urmează ca în cursul zilei de astăzi suspecţii să ajungă în faţa magistraţilor la Tribunalul Suceava, cu propuneri de arestare preventivă. 

Ancheta s-a desfăşurat în cooperare cu autorităţile judiciare britanice.

Suportul informativ și tehnic al operațiunii a fost asigurat de Serviciul Român de Informații, Direcția de Informații și Protecție Internă și Direcția de Operațiuni Speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afacerile cu ţigări de contrabandă din Suceava, extinse în Germania, Grecia, Turcia şi Marea Britanie.
 Vizualizări articol: 5232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Afacerile cu ţigări de contrabandă din Suceava, extinse în Germania, Grecia, Turcia şi Marea Britanie4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OK trimis de
(26 apr 2013, 11:19:03
Felicitari DIICOT.inca odata si-a demonstrat profesionalismul.
1.1  RE: OK trimis de
(26 apr 2013, 14:37:02
Pe bune? Tu esti angajat acolo? Unde e marea co.rupti? Doar nu o credeti ca doar la Bucuresti sunt procurori co.rupti, judecatori co.rupti, politisti co.rupti. Astia la SV sunt buni doar pt micile gainarii din traficul cu tigari? Pe unde intra astea? Nu prin vama? Cu acordul cui? Al meu? Profesionalism? Ha.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei