Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 88 (5295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Întâlnire

Suferinţele din închisorile comuniste, povestite fălticenenilor de monahul Moise

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La invitaţia Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, părintele Moise Iorgovan (monahul Moise), de la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba, s-a aflat sâmbătă, 13 aprilie, în mijlocul fălticenenilor. În cadrul întâlnirii care a avut loc în Sala "Pictor Aurel Băeşu" din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, monahul Moise le-a vorbit celor prezenţi, timp de mai bine de trei ore, despre suferinţele martirilor din închisorile comuniste.

Născut în 1974, la Reşita, monahul Moise Iorgovan a urmat Facultatea de Drept din Timişoara, unde a intrat în ASCOR, urmând apoi calea credinţei. Monahul a început, în anul 2004, un proiect cultural unic, o cronică documentară, filmată şi scrisă despre suferinţele din închisorile comuniste din România şi din Basarabia, mărturisite de foşti deţinuţi politici.

“Cunoaşte toată ţara, pentru că are o misiune foarte importantă: de a ne face pe noi, românii, să nu uităm”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.

În acest sens, în ultimii ani, după cum sigur s-a prezentat, a fost autostopistul care a străbătut cel mai mult România de la un capăt la altul, dar a ajuns şi în Basarabia, pentru a strânge documente şi mărturii de la cei care au trăit atrocităţile comise în comunism. Ideea de a face o arhivă cu filme cu înregistrări cu foşti deţinuţi politici, însoţită de cărţi, a apărut în 2010, în urma întâlnirilor pe care monahul le-a avut cu actorul Dan Puric şi dr. Pavel Chirilă. Au urmat de sute de ore de interviuri, cu 100 de foşti deţinuţi politici din România şi alţi 40 din Republica Moldova.

Monahul Moise a precizat: “Totul a plecat după ce am citit <Jurnalul fericirii> şi am aflat de Valeriu Gafencu, care a suferit în închisorile comuniste, despre care părintele Nicolae Steinhardt spunea că este un sfânt.Apoi, prin cărţile despre închisori pe care le-am citit îmi tot venea câte o informaţie despre Gafencu şi s-a născut interesul să pun cap la cap mărturiile pe care le-am găsit. La momentul respectiv nu era nici o carte despre Valeriu Gafencu şi aşa a apărut <Sfântul închisorilor> în 2007. Pe când lucram la această carte mi-am dat seama că sunt multe alte figuri care trebuie să fie evocate, în închisoare fiind mulţi Gafenci, oameni cu statură spirituală deosebită”.

Două dintre cărţile care prezintă cititorilor aceste momente dramatice au fost oferite fălticenenilor la întâlnirea cu monahul Moise. Este vorba despre cartea "Sfântul închisorilor" şi despre primul volum al lucrării "Să nu ne răzbunaţi", un volum de mărturii despre deportările românilor basarabeni, care vine la pachet cu trei filme complementare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suferinţele din închisorile comuniste, povestite fălticenenilor de monahul Moise.
 Vizualizări articol: 1428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suferinţele din închisorile comuniste, povestite fălticenenilor de monahul Moise5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oho ho trimis de
(16 apr 2013, 11:53:11
in poza vad doi turnatori ai regimului comunist.-. lupi in piele de oaiehappy
2.   ?????? trimis de
(17 apr 2013, 08:42:48
lui LUKANU- te explici? Turnatori? n ar trebui si sa explici? atunci cand vrei sa fii acuzator e corect si cinstit sa te explici, sa aduci adevarul la iveala si in sprijinul afirmatiilor tale.Acest subiect este sfant, detinuti politici, tatal meu a fost deportat politic, socrul meu a fost detinut politic, n a fost decat cumplit ptr ei si familia lor , ptr toata viata si soarta lor...nu i corect fata de suferintele acestor oameni sa dam cu presupusul in necunostinta de cauza

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei