Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 88 (5295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drum fără întoarcere

Arheologul Florin Hău a trecut în lumea de dincolo

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Arheologul Florin Hău, fostul director al Muzeului Naţional al Bucovinei (mai apoi Complexul Muzeal Bucovina, azi Muzeul Bucovinei), în perioada 1997 - 2001, a decedat în dimineaţa zilei de luni, 15 aprilie, după o lungă şi grea suferinţă.

 

„Unul dintre cei mai erudiţi și frumoși oameni pe care i-am întâlnit, plecat prea repede dintre noi pe un drum fără întoarcere”

Florin Hău, care împlinise recent, pe data de 3 aprilie a.c., vârsta de 57 de ani, absolvent al Facultăţii de Istorie - Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (şef de promoţie), a activat mai întâi ca profesor de istorie la Siret (până în anul 1995), oraş în care a fost şi primar timp de trei luni imediat după revoluţie, după care a făcut parte, ca arheolog medievist, din colectivul de specialişti ai muzeului sucevean.

A fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie (2001 - 2011), a coordonat numeroase şantiere arheologice din oraşul şi judeţul Suceava (între care cele de la Curtea Domnească şi la Cetatea de Scaun) şi a condus săpăturile arheologice de la Iaşi (Catedrala Mitropolitană) şi Botoşani (Centrul vechi).

Câţiva dintre colegii săi de la Muzeul Bucovinei (arheologii Monica şi Ştefan Dejan şi Bogdan Petru Niculică) au conturat cu profund regret portretul „prietenului, colegului, muzeografului şi arheologului Florin Hău, unul dintre cei mai erudiţi și frumoși oameni pe care i-am întâlnit, plecat prea repede dintre noi, pe un drum aparte, un drum fără întoarcere”.

 

„Florin Hău rămâne în conştiinţa colegilor de breaslă drept unul dintre cei mai apreciaţi slujitori ai MUZEULUI”

„Multe, frumoase, rătăcitoare, pasionante pot fi căile vieţii unui om - precizează colegii săi - unii, încă de la naştere, primesc, de sus, darul blândeții, al harului, al oratoriei, iar de-a lungul anilor se desăvârşesc împlinindu-se într-un întreg ce defineşte esenţa umană. Florin Hău, profesor de istorie, muzeograf și arheolog medievist, rămâne în conştiinţa colegilor de breaslă drept unul dintre cei mai apreciaţi slujitori ai muzeului, ai Muzei Clio. Calităţile profesionale, virtuţile sale organizatorice, manageriale, oratoria sa desăvârşită i-au adus, de-a lungul anilor, numeroase şi depline satisfacţii. Florin Hău rămâne în memoria noastră drept autorul unor cercetări arheologice memorabile, cum sunt cele care au vizat investigarea metodică, complexă, interdisciplinară, a unor monumente istorice precum Curtea Domnească din Suceava, Cetatea de Scaun a Sucevei, Biserica Mirăuţi, Biserica Horodniceni, Biserica Reuseni, Centrul istoric al Municipiului Botoşani, Mitropolia Moldovei Iaşi, alături de multe altele”.

 

Poet şi eseist

Florin Hău a avut şi o latură mai puţin cunoscută, cea de poet şi eseist. Redăm mai jos un fragment din scrierile sale:

„Colina de verde brumat / uitat de firească ce e / în fiinţa-i curbată / de acolo din ea unde e / mă învaţă / că e această vreme / stând umedă şi cenuşie ceaţă / obositelor clipe ale zorilor// căci eu te aştept pe tine / neîngăduit de frumoasă a mea / neculcat drept încremenit / te aştept în mine însumi / ca un rigor mortis / încă miraculos de cald”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arheologul Florin Hău a trecut în lumea de dincolo.
 Vizualizări articol: 3270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Arheologul Florin Hău a trecut în lumea de dincolo4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei