Femeia de afaceri Aspazia Droniuc, condamnată anul trecut de Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul în care este judecat Sorin Apostu, va avea din nou calitatea de inculpat în proces, întrucât ICCJ a menţinut condamnarea pe latura penală, în urma unui recurs, dar a casat-o pe latura civilă.
La Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc, luni, un nou termen în dosarul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi alte persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie, în sala de judecată fiind prezenţi Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La acest termen, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis că Aspazia Droniuc, denunţătorul în dosarul în care fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupţie, va avea din nou calitatea de inculpat în acest proces.
Hotărârea vine ca urmare a unei decizii pronunţate în ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la un recurs faţă de sentinţa de condamnare a Aspaziei Droniuc la trei ani de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Târgu Mureş.
ICCJ a menţinut condamnarea pe latura penală, dar a casat-o pe partea civilă, astfel că instanţa de la Târgu Mureş a reunit partea civilă cu dosarul, după care a pus în discuţia părţilor, la termenul de luni, calitatea pe care o va avea Droniuc în continuare în proces - cea de inculpat, condamnat sau martor.
După mai bine de o oră în care avocaţii şi procurorul DNA au susţinut diverse puncte de vedere, magistratul a arătat că se află într-o "situaţie atipică" şi luat o pauză pentru a delibera, iar la întoarcere a anunţat că Droniuc va avea din nou calitatea de inculpat în acest proces.
Apoi, judecătorul Floare Găzdac a pus în discuţia părţilor calitatea în care Droniuc urmează să fie audiată, în noua situaţie, dat fiind că la un termen anterior încuviinţase audierea acesteia în calitate de martor. În cele din urmă, instanţa a decis că Droniuc va fi audiată în calitate de inculpat la termenul următor, fixat pentru 26 aprilie.
În sală nu a fost prezentă Aspazia Droniuc, deşi pe numele ei a fost emis mandat de aducere cu executare.
Ea a fost reprezentată de un avocat, care a spus în faţa instanţei că soţul lui Droniuc i-a spus că aceasta suferă de o maladie gravă şi face chimioterapie, iar la termenul de luni nu a putut fi prezentă întrucât era programată de câteva luni la o clinică din Austria. Avocatul a susţinut că nu se ştie dacă Droniuc va supravieţui acestei maladii şi că situaţia medicală a acesteia face imposibilă prezenţa ei în faţa instanţei.
El a refuzat ulterior să precizeze în faţa presei de ce maladie suferă clienta sa.
Judecătorul Floare Găzdac i-a cerut avocatului să depună la dosar acte care să dovedească cele susţinute şi a arătat că instanţa s-ar putea deplasa la Aspazia Droniuc pentru a o audia în dosar dacă situaţia o impune.
Pe de altă parte, magistratul a spus că "i se pare" că situaţia diferă de cele relatate, întrucât Droniuc - care a fost citată de mai multe ori cu mandat de aducere pentru a fi audiată, dar fără succes - nu răspunde la numărul de telefon indicat Serviciului de probaţiune şi nu se ştie dacă mai locuieşte la vreunul din cele două domicilii la care a fost citată.
Instanţa a luat o pauză, cerându-i avocatului lui Droniuc să ia legătura din nou cu soţul ei, pentru a-i preciza unde se află aceasta şi de unde o poate cita. La revenirea în sală, avocatul a spus că l-a sunat pe soţul lui Droniuc, în prezenţa unui alt avocat din acest proces, însă acesta nu a putut fi contactat, moment în care judecătorul a arătat că instanţa poate lua măsuri împotriva acesteia, mai exact să sesizeze Serviciul de probaţiune Cluj, cu consecinţele de rigoare.
La final, instanţa a decis să emită un nou mandat de aducere cu executare, la ambele domicilii cunoscute ale Aspaziei Droniuc, şi să se adreseze de asemenea Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, dat fiind că avocatul acesteia a susţinut că Droniuc a respectat toate condiţiile impuse odată cu sentinţa de condamnare cu suspendare.
Condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare
Femeia de afaceri Aspazia Droniuc, denunţător şi coinculpat în dosarul de corupţie al fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, a fost condamnată, la mijlocul lunii iulie 2012, de Curtea de Apel Târgu Mureş, la trei ani de închisoare cu suspendare.
Aspazia Droniuc este învinuită în acest dosar de cumpărare de influenţă în formă continuată, spălare de bani în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Curtea de Apel Târgu Mureş a condamnat-o pentru toate infracţiunile de care era acuzată, apoi a contopit pedepsele, menţinându-o pe cea mai mare, respectiv trei ani de închisoare şi hotărând suspendarea executării.
Astfel, Aspazia Droniuc a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, la trei ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi la nouă luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, tot sub formă continuată.
Curtea de Apel a decis anularea suspendării executării pedepsei pe care Aspazia Droniuc a primit-o de la Tribunalul Cluj în 2012 în dosarul în care mai era acuzat şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, pentru dare de mită, pedeapsa fiind de un an şi zece luni de închisoare.
Instanţa a constatat că cele trei infracţiuni pentru care a condamnat-o sunt concurente cu fapta din dosarul Bica şi ca atare a decis contopirea pedepselor, reţinând pedeapsa cea mai mare, de trei ani de închisoare.
Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus suspendarea executării, stabilind un termen de şase ani de încercare, inculpata fiind dată sub supravegherea serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj.
Aspaziei Droniuc i s-a interzis exercitarea unor drepturi precum cel de a fi ales într-o funcţie publică şi s-au fixat o serie de sarcini, printre care să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj ori de câte ori este chemată, să anunţe schimbarea domiciliului, a locului de muncă. Totodată, i s-a interzis să ia legătura în termenul de încercare de şase ani cu fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, cu soţia acestuia Monica Apostu şi, de asemenea, cu Radu Bica.
Instanţa a mai decis anularea unor contracte de asistenţă juridică şi a unor facturi emise de cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu în relaţia cu firma reprezentată de Droniuc, "Goupe Frarom Agent de asigurare SRL".
De asemenea, Droniuc urma să achite statului cheltuieli judiciare aferente soluţionării cauzei, în valoare de 5.350 de lei.
Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă.
Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.
În decembrie 2011, DNA anunţa că i-a trimis în judecată pe soţii Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia şi pe denunţătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.