Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 50 (5257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Direcţia Silvică Suceava

Venituri de 500.000 de euro din vânzarea fructelor de pădure, a ciupercilor comestibile şi a plantelor medicinale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de tone de fructe de pădure, ciuperci comestibile şi plante medicinale din pădurile Sucevei au ajuns anul trecut pe mesele europenilor din ţări precum  Austria, Germania, Franţa şi Belgia, sub diverse forme, de la sucuri naturale, dulceţuri, preparate culinare şi până la medicamente, prin intermediul Direcţiei Silvice Suceava.

Cele mai mari venituri obţinute de DS Suceava din această activitate complementară gestionării pădurilor a rezultat din valorificarea fructelor de pădure, unde s-au obţinut preţuri foarte bune de desfacere.

Afinele au avut cea mai mare căutare pe pieţele de desfacere europene, preţul de vânzare depăşind 2.400 de euro pe tonă, urmate de zmeură, care s-a vândut cu aproape 1.900 de euro pe tonă.

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a precizat că deşi programul de realizări pe 2012 prevedea achiziţionarea şi comercializarea a 130 de tone de fructe de pădure, până la finele anului 2012 programul a fost realizat 188%, fiind colectate şi vândute 244,57 tone.

Cantitatea de afine recoltată a fost de 86,41 tone, cea de zmeură - 127,27 tone, iar cea de măceşe - 30,89 tone. Pentru măceşe preţul mediu de valorificare a fost de 600 euro/tonă.

Prin derularea contractelor de vânzare-cumpărare a fructelor de pădure au fost obţinute venituri de peste 470.000 de euro.

 

185 de tone de ciuperci comestibile, recoltate din pădurile administrate de Direcţia Silvică

Tot în 2012 au fost încheiate contracte de vânzare a 30 de tone de plante medicinale, obţinându-se venituri de 31.600 de lei.

Dintre plantele medicinale valorificate se pot menţiona: urzica vie, cetina de molid şi brad, etc.

Deşi programul transmis de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva privind recoltarea ciupercilor comestibile avea fixată drept „ţinţă” colectarea a 140 tone, anul trecut, prin negocierile organizate, a fost contractată cantitatea de 185 tone (cu 32% mai mult decât programul transmis), din care 130 de tone de hribi, 27,5 tone de gălbiori, 27,5 tone ghebe.

Prin cesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor comestibile, Direcţia Silvică Suceava a obţinut venituri de 118.000 lei.

Astfel, fructele de pădure, ciupercile comestibile şi plantele medicinale au adus Direcţiei Silvice Suceava venituri totale de peste o jumătate de milion de euro, chiar de această activitate este secundară celei de exploatare a masei lemnoase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Venituri de 500.000 de euro din vânzarea fructelor de pădure, a ciupercilor comestibile şi a plantelor medicinale.
 Vizualizări articol: 3000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Venituri de 500.000 de euro din vânzarea fructelor de pădure, a ciupercilor comestibile şi a plantelor medicinale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
( 2 mar 2013, 13:14:41
VENITURILE SUNT ATAT DE MARI DEOARECE, UNELE DINTRE ACESTE PRODUSE SUNT RECOLTATE DE PE LANGA IAZURILE DE DECANTARE DIN JUDET SI POT CONTINE SI METALE VALOROASE,PE LANGA ALTE PULBERI CHIMICE LA FEL DE VALOROASE,DE ACEEA SUNT SORTATE SI ,,ANALIZATE'' CU MARE GRIJA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei