Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 50 (5257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Nu am nimic de reproşat Germaniei, ci celor din România care ne înjură şi vorbesc de rău în UE

Duminică, 3 Martie 2013 (19:02:06)

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproşat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care "înjură şi vorbesc de rău România" pe la Bruxelles şi Berlin şi "se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă".

Premierul a subliniat din nou că Guvernul nu renunţă la obiectivul aderării la spaţiul Schengen, ci aşteaptă să vină "un context politic favorabil", care depinde şi de cei care "înjură" România prin capitalele europene.

"Nu am nimic de reproşat Germaniei. Eu am de reproşat celor din România care nu înţeleg că tot înjurând şi vorbind de rău România, pe la Bruxelles, pe la Berlin, fac rău ţării ăsteia, pentru că din păcate sunt şi ei în ţara asta", a afirmat Ponta, la sosirea la lansarea cărţii despre Ion Iliescu, cu ocazia zilei de naştere a fostului şef al statului.

El a arătat că acest obiectiv era important şi aducea beneficii nu doar pentru Guvern şi USL, ci şi pentru cei care "pârăsc peste tot".

"Dacă noi de aici din România tot avem tot felul de fericiţi din ăştia, deştepţi care arătau găuri în barcă şi după aia se bucură că ne scufundăm, de parcă intram în Schengen numai Guvernul, sau numai USL? Nu intrau şi ei ăştia care tot ne pârăsc peste tot, ne anunţă de ce nu trebuie să intrăm. Asta e boala României, întotdeauna ai pe unii care se bucură dacă mor toate caprele, şi ale vecinului, şi ale lor. De acum încolo o să încercăm să îi ignorăm pe cât posibil şi să ne atingem obiectivele europene cu mai multă demnitate şi mai multă înţelepciune", a spus premierul.

El a arătat că un prim moment favorabil pentru o decizie de aderare la Schengen ar putea apărea în luna octombrie, după alegerile parlamentare din Germania, iar "dacă nu, la anul".

"Sigur, după octombrie, mai ales că octombrie, din fericire e după septembrie, adică după alegeri, o să vedem dacă se poate lua o decizie. Dacă nu, la anul (...) Mă refer în primul rând la faptul că, aşa cum Olanda după alegeri şi-a nuanţat discursul şi poziţia, sunt convins că se va întâmpla la fel şi în alte ţări europene. Repet, problemele noastre au fost din România şi dacă le-am rezolvat, acum aşteptăm momentul şi contextul politic", a afirmat el.

De asemenea, el a ţinut să îi aducă aminte fostului premier Emil Boc că şi el a trecut prin acelaşi moment "ridicol" privind respingerea aderării la spaţiul Schengen în 2011. "Am spus foarte clar, era deja ridicol să vorbim de fiecare dată, dar nu noi, cred că şi domnul Băsescu, şi guvernul Boc. Acum domnul Boc stă prost cu memoria, uită că în 2011 era el prim-ministru când ne-au respins şi strigau împotriva Olandei şi Finlandei", a afirmat Ponta.

El a mai arătat că este "o prostie" să se creadă că afirmaţia de duminică a ministrului german de Interne privind opunerea veto-ului în Consiliul JAI din 7-8 martie faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen are legătură cu declaraţiile politice din ultimile zile din România, poziţia Berlinului fiind cunoscută mai de mult de Guvern.

"Asta chiar e cea mai mare prostie, să vă închipuiţi că ministrul de Interne german a citit ieri presa din România şi s-a apucat să declare. Asta e chiar de râsul lumii. Ideea Germaniei era cunoscută de noi şi eu, sigur, normal, diplomatic nu am vrut să anunţ că ardea ţara, dar ştiam cu toţii că Germania are reţineri faţă de această decizie", a mai spus Ponta.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniță pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele țări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

"Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor", a completat ministrul german.

"Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de față nu este cazul", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Nu am nimic de reproşat Germaniei, ci celor din România care ne înjură şi vorbesc de rău în UE.
 Vizualizări articol: 930 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Nu am nimic de reproşat Germaniei, ci celor din România care ne înjură şi vorbesc de rău în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei