Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 8 (5215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Colegiul Alimentar

Diplome de bac obţinute fraudulos în 2006 şi 2007, anulate acum câteva zile de instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O fraudă de proporţii ieşită la iveală în anul 2006, când, în urma unei sesizări venite de la un cadru didactic, s-a constatat că mai mulţi elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au fost promovaţi în anul şcolar superior deşi nu dăduseră pe la ore, este aproape de a se răsfrânge dezastruos asupra celor care au beneficiat de notele fictive puse în cataloage. Pe 8 ianuarie a.c., Judecătoria Suceava a decis anularea notelor puse fictiv în catalog, dar şi a diplomelor de bacalaureat obţinute ulterior, la examenele din 2006 şi 2007. Este vorba de opt diplome de bacalaureat, pe care o parte din beneficiari le-au folosit ulterior pentru admitere la facultate ori pentru angajare. Decizia Judecătoriei Suceava poate fi atacată cu recurs, însă este puţin probabil să se poată schimba ceva în condiţiile în care fraudele au fost dovedite şi sancţionate de procurori, iar aceştia, în ordonanţa rămasă definitivă, au cerut şi anularea diplomelor de bacalaureat.

 

Erau plecaţi în străinătate, dar în cataloage apăreau prezenţi şi cu note

Pe 26 iulie 2006, poliţia era sesizată că la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava există elevi de la fără frecvenţă care, deşi erau plecaţi în străinătate, figurau prezenţi la ore şi cu note în cataloage. S-a demarat o anchetă, cataloagele au fost ridicate şi verificate, au fost audiaţi zeci de profesori şi elevi, iar concluzia a fost că sesizarea se confirmă. Dosarul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, demarându-se urmărirea penală faţă de 18 profesori.

În aprilie 2008 Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava confirma fraudele. 

„În urma verificării cataloagelor claselor cu frecvenţă redusă s-a constatat că învinuiţii Găitan Ilie, Ţabrea Daniel Gheroghe, Gîtman Mihaela, Gavrilovici Mariana, Găitan Mihalea, Bujorean Constantin, Bujorean Angela şi Ungureanu Cătălin (n.r. - elevi la fără frecvenţă la Colegiul Alimentar) apar cu note, deşi în perioadele în care au fost notaţi aceştia nu se aflau pe teritoriul României. Din materialul probator instrumentat rezultă că învinuiţii s-au folosit de notele astfel obţinute pentru a absolvi cursurile liceale şi pentru a susţine examenul de bacalaureat (n.r. în 2006 şi 2007)”, se arată în rezoluţia procurorilor.

 

Dosarul anulării diplomelor a fost blocat un an de zile

La vremea respectivă, procurorii au stabilit că fapta nu prezintă pericol social ridicat şi au considerat că este suficient ca cei 18 profesorii, respectiv elevii, să fie doar amendaţi, cu 700, respectiv 800 de lei. Decizia blândă s-a bazat pe faptul că cei 18 profesori vinovaţi au pus falsurile pe seama unor erori. Ei au declarat în faţa anchetatorilor că nu aveau cum să-i cunoască pe elevi după fizionomie, întrucât aveau puţine ore cu aceştia, şi că nu i-au legitimat niciodată, fiind posibil ca în locul acestora să se fi prezentat alte persoane sau ca un elev din clasă să fi predat două lucrări. Aşadar, toate cele opt cazuri au fost puse pe seama unor erori, fapt cât se poate de discutabil.

În afara sancţiunilor aplicate, la vremea respectivă procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a precizat că va fi sesizată Judecătoria Suceava, pentru distrugerea totală a diplomelor de bacalaureat şi a foilor matricole obţinute de către cei opt foşti elevi.

Ordonanţa procurorului, care a stabilit amenzile administrative amintite, a fost contestată de profesori, însă în 2010 aceasta a rămas definitivă. 

Urmare a acestor contestaţii, procesul în vederea anulării diplomelor celor opt foşti elevi a fost blocat pe tot parcursul anului 2010. Abia în 2011, după ce cazul a fost adus şi la cunoştinţa ministrului Justiţiei, dosarul a fost repus pe rol, primul termen de judecată fiind pe 17 februarie 2011.

 

Amendată pentru note fictive în 2006, directoarea şcolii este în funcţie şi astăzi

Aproape doi ani mai târziu, pe 8 ianuarie 2013, Judecătoria Suceava a decis anularea notelor trecute în cataloage, dar şi anularea diplomelor de bacalaureat emise de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului şi a foilor matricole aferente acestora, în cazul celor opt foşti elevi.

De precizat că majoritatea celor 18 profesori amendaţi pentru că au pus note fictive în cataloage sunt şi acum angajaţi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Amendată la acea vreme a fost şi directoarea şcolii, Crăiţa Buda Niga, cea care conduce unitatea de învăţământ şi astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplome de bac obţinute fraudulos în 2006 şi 2007, anulate acum câteva zile de instanţă.
 Vizualizări articol: 3169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Diplome de bac obţinute fraudulos în 2006 şi 2007, anulate acum câteva zile de instanţă4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei