Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 8 (5215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru prima oară

Licitaţie de vânzare de masă lemnoasă, boicotată de agenţii economici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru prima dată în istoria Direcţiei Silvice Suceava, la o licitaţie de vânzare de masă lemnoasă nu a fost vândut nici măcar un metru cub de lemn. Acest lucru s-a întâmplat vineri, când erau scoşi la licitaţie aproape 30.000 de metri cubi de masă lemnoasă fasonată, la drum auto.

Numai că, spre surprinderea reprezentanţilor Direcţiei Silvice, la doar câteva minute de la începerea licitaţiei toţi cei 80 de agenţi economici care şi-au anunţat participarea au ieşit din sală, fără a cumpăra absolut nimic.

Înainte de asta, la solicitarea agenţilor economici prezenţi la licitaţie, reprezentantul ASFOR (Asociaţia Forestierilor din România), Ciprian Muscă, a exprimat nemulţumirile acestora vizavi de creşterea preţului masei lemnoase, în condiţiile în care preţul cherestelei este în scădere, carburanţii s-au scumpit, iar energia electrică, folosită la prelucrarea masei lemnoase, urmează să se scumpească cu 10%.

„Mesajul meu reprezintă punctul de vedere al membrilor ASFOR Suceava, în semn de dezaprobare a creşterilor repetate ale preţurilor masei lemnoase. Unele loturi sunt mai scumpe decât erau anul trecut, chiar de preţul cherestelei a scăzut cu aproape 20%. În plus, majorarea de preţuri impusă de ei prin preţul de pornire a licitaţiei pică într-un moment prost, când se anunţă creşterea cu 10% a preţului curentului electric şi pe fondul scumpirii carburanţilor”, a declarat Ciprian Muscă.

De cealaltă parte, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, consideră reacţia agenţilor economici ca fiind exagerată şi parţial nejustificată:

„Preţurile sunt dictate de piaţă, câtă vreme la toate licitaţiile lemnul s-a vândut bine, înseamnă că există cerere. Licitaţia a fost de masă lemnoasă fasonată, scoasă la drumul auto, nu o putem vinde la preţuri mai mici decât cele obţinute la masa lemnoasă pe picior, unde costurile de exploatare cad în sarcina agentului economic. Agenţii economici au solicitat reducerea preţurilor având în vedere creşterea preţurilor la combustibil şi energie electrică, pe care Direcţia Silvică nu le poate compensa prin scăderea preţurilor masei lemnoase. Aceste scumpiri afectează şi activităţile noastre, iar creşterea preţului de pornire a licitaţiei cu 5% - 10% reprezintă tocmai cheltuielile suplimentare pe care le avem la exploatarea masei lemnoase şi scoaterea la drumul auto”.

Plecarea agenţilor economici de la licitaţie chiar de la începerea ei, considerată de silvicultorii suceveni drept un boicot, prin care agenţii economici vor să îşi impună preţurile dorite de ei, este văzută de reprezentanţii ASFOR Suceava drept o reacţie normală.

„Ne-am prezentat la licitaţie, am cumpărat caiete de sarcini, dar nu ne obligă nimeni să cumpărăm, dacă preţurile nu ne convin. Ce s-a întâmplat nu poate fi considerat un boicot”, spune Ciprian Muscă, reprezentantul ASFOR.

În acelaşi timp, conducerea Direcţiei Silvice Suceava spune că există mecanisme legale de reglare a preţurilor şi nu va răspunde la presiunile făcute prin manipularea evenimentelor, precum boicotarea licitaţiilor, singurul mecanism de reglare a preţurilor fiind cel al cererii şi ofertei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţie de vânzare de masă lemnoasă, boicotată de agenţii economici.
 Vizualizări articol: 4047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Licitaţie de vânzare de masă lemnoasă, boicotată de agenţii economici4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(13 ian 2013, 18:10:59
Nu-i problema, cumpara austriecii de la EGGER si ceilalti tot, doar ei fac pretul acum!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei