Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 dec 2012 - Anul XVII, nr. 302 (5207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Festival Naţional de Datini

„Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!” la Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În fiecare an, pe 29 decembrie, Primăria municipiului Vatra Dornei, împreună cu Fundaţia Culturală „Dorna Dorului” şi Casa de Cultură „Platon Pardău”, organizează Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri Populare de Iarnă „Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, manifestare care reuneşte în municipiul staţiune mii de participanţi, dar şi turişti din toate colţurile ţării.

La festival participă ansambluri artistice reprezentative de datini şi obiceiuri populare de iarnă, grupuri de colindători, urători, formaţii de căiuţi, jocul caprei, jocul ursului, jocul cerbului, dansul măştilor, steaua, sorcova şi alte obiceiuri tradiţionale de iarnă.

A XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!”, va începe cu parada portului popular prezentată de formaţiile artistice pe traseul Biblioteca “G.T. Kirileanu” - Primăria Vatra Dornei, după care, în faţa clădirii administraţiei locale vor evolua formaţii de datini şi obiceiuri din judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Neamţ.

Aşa cum am aflat de la Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură „Platon Pardău”, prestigioasa manifestare naţională a dornenilor va fi deschisă de buciumaşii de la Gura Humorului şi de călăreţi, după care vor urma urăturile copiilor care vor reprezenta anul 2012 şi anul 2013. Pentru spectatorii prezenţi în faţa Primăriei Vatra Dornei vor evolua cu obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Ansamblul Folcloric “Dorna Dorului” din Vatra Dornei, Ansamblul “Poieniţa” din Poiana Stampei, Ansamblul “Plaiurile Dornelor” Vatra Dornei, Ansamblul “Codruleţul” din Vorona, Botoşani, Grup de datini şi obiceiuri din Târgu Neamţ, Ansamblul din Miroslăveşti, judeţul Iaşi. Tot din judeţul Iaşi vor mai evolua Cerbul de la Costeşti şi Cerbul de la Balş, dar şi Ansamblul Folcloric “Prislopu” din Borşa - Maramureş, Grupul de colindători din Şieu şi Ansamblul „Floare de Colţ” din Rodna, ambele din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Din judeţul Suceava vor mai evolua Grupul de colindători din Neagra Şarului, Grupul de colindători din Broşteni, Formaţia de datini şi obiceiuri din Ciocăneşti, Grupul de datini din Coşna, Ansamblul „Brăduleţul” din Dorna Arini, Grupul de colindători din Panaci, Grupul de colindători din Capu Codrului - Păltinoasa şi Grupul de datini din Dorna Candrenilor.

Festivalul este realizat din dorinţa permanentizării valorii datinilor, portului popular, a păstrării obiceiurilor de iarnă, atât din Bucovina, cât şi din celelalte colţuri ale ţării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!” la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1806 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!” la Vatra Dornei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei