Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2012 - Anul XVII, nr. 260 (5165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

Violenţă în creştere în şcolile din judeţ şi mai mulţi elevi infractori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul infracţiunilor comise în incinta şcolilor şi în apropierea lor, cu implicarea elevilor, este în creştere faţă de anul 2011, arată o analiză realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Cele mai multe infracţiuni în şcoli au însemnat în acest an violenţă, întocmindu-se multe dosar penale pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe. Poliţiştii au întocmit dosar penal şi pentru o infracţiune de ameninţare, dar şi pentru o tentativă de omor între elevi.

 

28 de elevi au săvârşit infracţiuni, 23 au fost victime 

Conform analizei poliţiei, care a luat ca perioadă de referinţă intervalul ianuarie-septembrie 2012, fiind vorba însă practic de şase luni, având în vedere perioada vacanţei de vară, la nivelul judeţului au fost sesizate 25 de infracţiuni comise în şcoli şi în apropierea acestora, faţă de doar 18 în aceeaşi perioadă a anului 2011. Din totalul de 25 de infracţiuni, 19 au fost comise chiar în incinta unităţilor de învăţământ, iar şase în afara acestora. Aceste cifre, subliniază poliţia, arată că paza din incinta şcolilor, prin contracte cu firme de profil, este o problemă nerezolvată în cazul multor unităţi de învăţământ.

Fiind înregistrate mai multe infracţiuni, a crescut şi numărul elevilor infractori, precum şi a celor care au fost victimele lor.

Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: „La săvârşirea acestor infracţiuni au participat 28 de elevi, cu nouă mai mulţi decât în 2011, iar 23 de elevi au fost victime ale infracţiunilor sesizate, cu şapte mai mulţi decât în anul precedent”.

 

Mult mai multă violenţă în şcolile din mediul urban

Pe genuri de fapte, în 17 cazuri s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe (68% din total), în şase pentru furturi, de asemenea înregistrându-se o infracţiune de ameninţare şi una de tentativă de omor.

Surprinzător sau nu, cele mai multe infracţiuni s-au înregistrat în mediul urban (20 din 25), unităţile de învăţământ din municipiul Suceava fiind în frunte, cu cinci dosare penale înregistrate.

 

S-au lovit, iar apoi unul l-a înjunghiat pe celălalt în zona inimii, de faţă cu doi profesori

Dintre cele mai grave cazuri de violenţă trebuie amintită în primul rând tentativa de omor înregistrată în luna iunie a acestui an, în faţa Grupului Şcolar „Tomşa Vodă” din Solca. Un elev în vârstă de 17 ani l-a înjunghiat pe un coleg cu doi ani mai mare, de 19 ani, care tocmai ieşise din şcoală, unde a susţinut una dintre probele de bacalaureat. Conform anchetatorilor, cei doi s-au încăierat de faţă cu doi profesori, la un moment dat victima, provocată de minor, sprijinindu-se de umerii cadrelor didatice pentru a-l lovi pe tânărul de 17 ani. Acesta din urmă a reacţionat şi l-a înjunghiat pe tânărul de 19 ani în zona inimii. Cum viaţa băiatului a fost în pericol, fapta a fost încadrată la tentativă de omor calificat, autorul fiind cercetat în stare de arest. 

O altă faptă gravă s-a petrecut tot în iunie în faţa Şcolii Generale din Şcheia. Un minor în vârstă de 14 ani, elev în clasa a VIII-a, l-a lovit violent cu pumnul pe administratorul şcolii, lăsându-l la pământ într-o baltă de sânge. Ancheta preliminară a poliţiei a arătat că iniţial administratorul l-a înjurat şi lovit pe elev, un tânăr problemă în şcoală.

 

Cauze: reguli de acces nerespectate în şcoli, directori care nu iau măsuri eficiente şi mulţi minori fără supraveghere acasă

Poliţiştii au identificat câteva dintre cauzele apariţiei delicvenţelor în unităţile de învăţământ: nerespectarea regulilor de acces în incinta şcolilor, conform regulamentelor de ordine interioară; lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control acces; ineficienţa măsurilor corective pe care le aplică elevilor directorii unităţilor de învăţământ; numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate şi anturajul şi teribilismul din ce în ce mai accentuat din rândul tinerilor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Violenţă în creştere în şcolile din judeţ şi mai mulţi elevi infractori.
 Vizualizări articol: 960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Violenţă în creştere în şcolile din judeţ şi mai mulţi elevi infractori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei