Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2012 - Anul XVII, nr. 260 (5165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ieftin

A tocat la păcănele 3 miliarde de lei vechi din banii asociaţiilor de proprietari şi nu va sta nici o zi la puşcărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul casier al SC Termica SA Suceava Alin Vasile Mandache, în vârstă de 26 de ani, care a furat aproape 3 miliarde de lei vechi din încasările asociaţiilor de proprietari, bani pe care i-a pierdut la păcănele, nu va sta la puşcărie nici măcar o zi. Printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Suceava a decis ieri ca Mandache să fie condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Magistraţii l-au mai obligat pe fostul casier al societăţii de termoficare la plata sumei de 2,97 de miliarde de lei vechi, pe care tânărul i-a sustras şi i-a pierdut la jocurile de noroc.

Vasile Alin Mandache a fost reţinut în octombrie 2011, pentru ca la începutul acestui an procurorii să decidă trimiterea sa în judecată sub acuzaţia că a delapidat banii a sute de familii.

 

Cum a furat banii asociaţiilor de proprietari

Vasile Alin Mandache s-a angajat la SC Termica SA în anul 2008, primind un post de casier. Conform fişei postului, tânărul din comuna Mitocu Dragomirnei avea ca atribuţii de serviciu, printre altele, şi încasarea banilor de la asociaţiile de proprietari, bani pe care trebuia să îi depună în aceeaşi zi la casieria centrală sau la ghişeele băncilor.

Când lua bani de la asociaţii de proprietari, casierul Mandache întocmea, potrivit atribuţiilor de serviciu, chitanţe-monetar, înseriate, în trei exemplare, din care unul rămânea la asociaţie, iar celelalte două mergeau la casieria centrală a SC Termica. Pentru fiecare sumă depusă la bancă, i se elibera o chitanţă de depunere pe care era consemnat numele asociaţiei de proprietari în contul căreia se făcuse plata, iar exemplarul original era trimis la asociaţie, iar restul documentelor ajungeau la casieria societăţii de termoficare.

După aproape doi ani de serviciu, explică anchetatorii, tânărul casier s-a decis să „împrumute” din banii asociaţilor de proprietari. Activitatea sa infracţională se împarte în două etape. „În perioada 24.03.2011 – 10.10.2011, cel în cauză şi-a însuşit din gestiune suma totală de 282.200 de lei, banii fiind încasaţi de la asociaţiile de proprietari nr. 52, 50, 74, 89, 17, 34, 69 Arcul şi Măgura”, se arată în actul de sesizare a instanţei.

Pentru a-şi acoperi neregulile, Vasile Alin Mandache nu a depus mai multe documente, iar pe altele le-a măsluit, trecând sume mult mai mici decât cele încasate şi falsificând semnături ale reprezentanţilor asociaţilor de proprietari ori ai societăţii de termoficare.

Acelaşi Vasile Alin Mandache este acuzat şi că „în perioada 01.09.2010-22.09.2011, a folosit în interes personal banii încasaţi de la asociaţiile de proprietari nr. 17, 52 şi T3”.

Banii cu pricina i-a depus în conturile SC Termica SA cu diferite perioade de întârziere, societatea calculând pe numele asociaţiilor penalităţi de întârziere.

Şi de această dată, inculpatul s-a folosit de documente falsificate, pe care trecea date ulterioare celor reale.

 

Casierul cheltuia banii la păcănele, iar asociaţiile de proprietari erau ameninţate cu debranşarea

Toată povestea a ieşit la iveală după ce conducerea Termica a avertizat mai multe asociaţii că riscă să nu beneficieze de încălzire în această iarnă din cauza datorilor, iar reprezentanţii unora dintre acestea au raportat că au plătit la timp.

Tânărul din Mitocu Dragomirnei nu are nici un bun pe numele său, astfel încât anchetatorii nu au avut pe ce să pună sechestru asigurator, în vederea recuperării prejudiciului.

În faţa anchetatorilor, tânărul a recunoscut că a jucat o parte din banii delapidaţi la păcănele, într-o sală de jocuri de noroc din cartierul George Enescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A tocat la păcănele 3 miliarde de lei vechi din banii asociaţiilor de proprietari şi nu va sta nici o zi la puşcărie.
 Vizualizări articol: 4677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
A tocat la păcănele 3 miliarde de lei vechi din banii asociaţiilor de proprietari şi nu va sta nici o zi la puşcărie4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TITLUL ESTE GRESIT !!! trimis de
( 6 nov 2012, 12:09:06
Din moment ce dadea chitante asociatiilor de proprietari pentru banii primiti, bani pe care nu-i mai depunea apoi la casierie sau banca, atunci inseamna ca .... "A tocat la păcănele 3 miliarde de lei vechi din banii SC TERMICA SA" .
Asociatiile au chitantele ca documente justificative pentru banii platiti.
Era angajatul Termica, paguba lor, nu ?

E GREU CU LOGICA SANDRINIO!!!
2.   ...... trimis de
( 7 nov 2012, 06:52:39
1- A cheltuit banii SC TERMICA ,nu al locatarilor...desi nu m-ar mira sa fie ''executati'' cei care au platit....
2-in mileniul 3 exista modalitati de plata care evita astfel de probleme cum ar fi plata directa serviciilor prestate intr-un cont bancar al TERMICA.
Ceeea ce e mai ciudat ca in mileniul 3 pentru plata unui serviciu intre furnizor si client exista un intermediar..''ADMINISTRATORUL incasarea numerarului se face ca in evul mediu (BIRUL)
Oricum principala vina este a mentalitatii manageriale TERMICA,dar si a mentalitatii populatiei...
Citat:
NU RENUNTA LA VISELE TALE....CONTINUA SA DORMI...
I se potriveste perfect romaniei de azi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei